DRIVE-BY TRUCKERS – ENGLISH OCEANS

Achttien jaar geleden in 1996 werd in Athens, Georgia een nieuwe alt.countrygroep boven het doopvont gehouden. De oprichters Patterson Hood en Mike Cooley noemden hun muzikale baby ‘Drive-By Truckers’ en voeden hun liefdeskind geduldig maar verantwoordelijk op via het uitbrengen van steengoede platen.

In 1998 verscheen hun debuutplaat “Gangstabilly” en vandaag komen ‘Drive-By Truckers’ met hun tiende studioalbum “English Oceans” op de proppen. Deze jubileumplaat volgt op “Go-Go Boots” dat in 2011 op de markt is verschenen. Hun gloriejaren kende de groep vanaf 2001 toen ze singer-songwriter Jason Isbell aan de microfoon lieten plaatsnemen en nummers lieten componeren. Diens toenmalige echtgenote Shonna Tucker nam de rol van bassiste in de band voor haar rekening.

Na vijf jaar verliet Jason Isbell zijn vrouw en de band en ging hij op zoek naar een succesvolle solocarrière. ‘Drive-By Truckers’ besloot echter om ongestoord verder te doen met dat waar ze goed in zijn en waarin ze zich ondertussen een stevige reputatie hadden opgebouwd, namelijk het brengen van alt.country- en rockmuziek. Qua instrumentatie typeert de groep zich door het gebruik van drie gitaren, bas, drums en sinds enige tijd ook keyboards.

Na twee succesvolle samenwerkingen op de comebackplaat “The Scene Of The Crime” van Betty La Vette en op “Potato Hole” van de legendarische organist Booker T. Jones, besloot de band om zich nog eens volledig te smijten op het realiseren van eigen albums. De cd’s “The Big To Do” uit 2010 en “Go-Go Boots” uit 2011 waren het tastbare resultaat van deze hernieuwde intensifiëring.

Hun nieuwste album “English Oceans” is het eerste zonder bassiste Shonna Tucker die eind 2011 de groep had verlaten en in 2012 vervangen werd door Matt Patton. Brad Morgan speelt sinds 1999 in de huidige bezetting op drums, terwijl Jay Gonzalez sinds 2008 de keyboards voor zijn rekening neemt.

Wat kunnen we u nog vertellen over de dertien tracks op deze nieuwe plaat? Dat u bijvoorbeeld geen baanbrekende nieuwigheden hoeft te verwachten, want de sound van ‘Drive-By Truckers’ blijft geënt op hetgeen ze al sinds hun ontstaan in 1996 brengen: stevige rockmuziek (“Shit Shots Count”), die afgewisseld wordt met wat rustigere alt.countryrocksongs (“When He’s Gone”, “Primer Coat” en “Til He’s Dead Or Rises”) en echte ballads (“Hanging On”, “Natural Light” en “When Walter Went Crazy”).

Een interessant weetje is dat het op de video te bekijken en door Patterson Hood gecomponeerde nummer “Pauline Hawkins” gebaseerd is op de recentste roman ‘The Free’ van Willy Vlautin, de geweldige zanger van de bevriende alt.countryformatie ‘Richmond Fontaine’ uit Portland, Oregon. Anderzijds zijn “Made Up English Oceans” en “The Part Of Him” politiek geïnspireerde songs, een op elk album steeds terugkerend handelsmerk van ‘Drive-By Truckers’.

Tot slot willen we ook nog even vermelden dat het afsluitende nummer “Grand Canyon” door de groep wordt opgedragen aan de vele jaren met de band mee op tournee gaande Craig Lieske die in januari 2013 plots was overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Het is een emotioneel eerbetoon aan een goede vriend die er jammer genoeg niet meer bij kan zijn en het is ook het ultieme bewijs dat de heren van ‘Drive-By Truckers’ het hart na al die jaren nog altijd op de juiste plaats hebben zitten.

(valsam)
RELEASE DATUM: 4 MAART 2014

 

Vrijdag 16 mei 2014: TRIX – ANTWERPEN

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: ATO Records
Distr.: PIAS

video