THE BLOODY JUG BAND – MURDER OF CROWS (EP)

Een ‘jug’ is een stenen kruik die als instrument gebruikt wordt door een ‘jug band’, waarin naast die kruik ook nog traditionele snaarinstrumenten als mandoline en banjo, een mondharmonica of een simpel wasbord en lepels voor percussie aan bod zullen komen.

Dat zijn dan ook de belangrijkste ingrediënten die ‘The Bloody Jug Band’ uit Orlando, Florida hanteert om hun muziek te produceren. Dit populaire muziekgenre uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw is toegekomen aan een grote ‘revival’ in de eerste decennia van deze 21e eeuw.

De pas in 2009 opgerichte formatie ‘The Bloody Jug Band’ bestaat uit niet minder dan acht leden die elk één van de hierboven vermelde instrumenten bespelen, terwijl Cragmire Peace en Stormy Jean daarbij voor het bijhorende zangwerk zorgen. Ze doen dat in songs die o.a. gehoord kunnen worden op hun uit amper vier liedjes bestaande ep-tje “Murder Of Crows”. Dit schijfje is de opvolger van hun succesvolle debuutalbum “Coffin’ Up Blood” uit 2012.

De titeltrack “Murder Of Crows” is al zo’n eerste kennismaking met dit toch wel speciale genre dat eveneens raakvlakken vertoont met de blues- en rock’n’rollmuziek. De tweede track “Wanted Man In Hell” heeft die bluesinvloeden heel duidelijk in het nummer verwerkt, terwijl het op de video te bekijken en live gebrachte “Asylum Blues” meer in de richting van de traditionele ‘jug band’-muziek lijkt te gaan. Met het wat obscure en diabolische vierde nummer “The Undertaker” (de begrafenisondernemer) zijn we al aan het einde van dit minialbum toegekomen.

‘The Bloody Jug Band’ laat ons tot slot ook nog even weten dat er een tweede full-cd zit aan te komen die ergens midden 2014 in de betere platenzaken zou moeten te verkrijgen zijn. Als u van dit herboren muziekgenre zou houden, dan kunt u nu al plannen om die nieuwe cd binnen een paar maanden aan te gaan schaffen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video