THE SEARCHING – CLOSURE

Er is blijkbaar nog een identiek genaamde groep in Phoenix, Arizona, maar de formatie ‘The Searching’ uit Amerika speelt post- en hardcore muziek en dat is iets wat je de Vlaamse groep ‘The Searching’ rond Tijs Vanneste uit het Antwerpse Kempendorp Dessel toch niet kan aanwrijven. Hoewel Tijs gedurende 15 jaar de frontman was van de metalband ‘Oceans Of Sadness’, gooide hij met deze nieuwe, rond hem in 2011 opgerichte formatie het roer helemaal om in de richting van het betere singer-songwritermateriaal dat nu op het debuutalbum “Closure” terecht is gekomen.

Samen met bassist Nico Van De Pol, gitarist Tom Van Steenbergen, toetsenist Hans Claes en drummer Guy Vernelen nam zanger en songschrijver Tijs Vanneste dit album op met dertien eigen composities. Wat extra hulp in de studio kwam er van violist Andries Boone bij de eerste single “As It Goes” (zie video) en diens opvolger “Never Again”, terwijl ‘Triggerfinger’-bassist Paul Van Bruystegem gitaar speelt bij het nummer “Way Down”.

De baritonstem van Tijs Vanneste is zeer herkenbaar en dominant aanwezig op zowat elke track die op “Closure” te beluisteren valt. Zijn zangprestaties lijken soms wel afkomstig te zijn uit één of andere operette, maar ze klinken wel bijzonder goed in deze pop- en rockliedjes, met als stijltyperende voorbeelden openingstrack “Let Me Tell You” en het daaropvolgende rockepos “The Light”.

Verder kunnen wij naast de twee singles best wel genieten van nog een aantal andere nummers uit dit eerste album van ‘The Searching’, met name het rockende “Revolution”, de sterke ballad “Next Step”, het melodieuze “The Color Of Lightening” en het tekstueel confronterende “Change”.

Tijs Vanneste is een bezige bij, want naast zijn opleiding als leraar plastische kunsten is hij ook actief als tekenleraar en runt hij in Dessel een eigen tattooshop ‘T*INK’. Met de songs op dit album “Closure” laat hij, net als bij zijn tattoos, als singer-songwriter een onuitwisbare indruk na bij de liefhebbers van modern klinkende pop- en rockmuziek. ‘The Searching’ lijkt me een project om van nabij te blijven opvolgen, want er zou in de toekomst nog wel eens heel wat moois uit deze koker kunnen komen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Info.: LC Music

video