ROBBEN FORD -  A DAY IN NASHVILLE

Robben Ford (°Californië, 1951) is een blues-, jazz- en rockgitarist. Robben groeit op in Ukiah, CA en krijgt op 13-jarige leeftijd gitaarlessen. Hij koopt zijn eerste gitaar op 18-jarige leeftijd. Samen met zijn oudere broer en drummer Patrick opent Robben met hun bandje, als achttienjarige voor Charlie Musselwhite. Zijn vader Charles had zijn eigen “Charles Ford Blues Band”, waarin Robben en zijn broers Mark (mondharmonica) en Patrick (drums) spelen. Tegenwoordig leidt Patrick de “Ford Blues Band” en is Volker Strifler de zanger / gitarist. Volker Strifler begeleidt Robben ook als tweede gitarist. Robben Ford krijgt naambekendheid wanneer hij gevraagd wordt om bij Miles Davis gitaar te spelen op zijn wereldtour in 1986. Hier mengt Robben Ford blues- en jazz op spraakmakende wijze. In 1986 treedt hij op in de band van Miles Davis, in het Tuinpaviljoen op het North Sea Jazz Festival Den Haag. Ford tourt met en is ook te horen op albums van Jimmy Witherspoon, George Harrison, Joni Mitchell & “Tom Scott's L.A. Express”, “Little Feat” en de “Yellowjackets”. Robben Ford brengt  zijn eerste album “Discovering The Blues” uit in 1972. In 1976 volgt “Robben Ford: Schizophonic” en in 1979 zijn beste album “Robben Ford: The Inside Story”, dat goud haalt in 1980. Het album “Talk To Your Daughter” uit 1988, haalt ook goud in 1989 en werd Grammy genomineerd. Zijn bekendere werk neemt hij op in de jaren ’90 met zijn vaste begeleiders Roscoe Beck (bass) en Tom Brechtlein (drums). Samen nemen ze “Robben Ford & The Blue Line” (1992), “Mystic Mile” (1993) en “Handful of Blues” (1995) op. De albums “Blues Connotation” (1996) en “Tiger Walk” (1997) neemt hij op met een andere line up en betekenen zijn terugkeer naar zijn blues roots.

Het gitaarspel van Robben Ford is heel herkenbaar: slaggitaarwerk met heldere akkoorden uit het blues- en jazzgenre. Zijn solo's worden omschreven als boeiend, melodieus en mooi gefraseerd. Hij zegt over zichzelf dat hij geen ‘man van noten’ is, maar dat ‘hij snel en scherp kan soleren”. Ford is een 100% selfmade- muzikant. Hij zegt over zijn eigen gitaarspel dat dat alleen maar ontwikkeld kon worden, door heel veel te spelen. Er staat een interview met hem op de DVD “The Paris Concert” (2001). Volgens eigen zeggen is hij enorm geïnspireerd door de muziek van de “Paul Butterfield Blues Band”. Aan het begin van zijn carrière zingt Ford vrij weinig, maar op zijn latere albums zingt hij veel met een heldere hoge tenor stem. Zijn muziek bevat merendeel eigen composities en af en toe een oude blues cover en ook covers van bekende namen uit de popmuziek. Robben Ford gebruikt Dumble Amplifiers. Fender heeft de ‘Robben Ford Signature’ gitaar gemaakt. Op de cd "The Inside Story" speelt hij op een Gibson ES-335, een gitaar die ook veel door Larry Carlton werd gebruikt.

Zijn nieuwe album “A Day In Nashville” is een album dat op één dag opgenomen werd in de bekende ‘Music City’ Nashville studio’ de ‘Sound Kitchen’ (Dolly Parton, “The Dixie Chicks”, Tim McGraw…); wat voor Ford uniek en niet alledaags te noemen is. Op het album staan negen nieuwe tracks, waarvan Ford er zeven schreef. In de line up vinden we enkele uitzonderlijke muzikanten als gitarist Audley Freed (“Black Crowes”), keyboardspeler Ricky Peterson (David Sanborn), bassist Brian Allen (Jason Isbell), drummer Wes Little (“Sting”) en trombonist Barry Green (Tony Bennett). Alle nummers klinken vrij gelijklopend, maar volgen op zich uiteindelijk toch nog een eigen wegen.   Album tracks: 1”Green Grass, Rainwater” 2”Midnight Comes Too Soon” [Een niet te stuiten slow blues] – 3”Ain’t Drinkin’ Beer No More” [Geestige New Orléans jazz] – 4”Top Down Blues” [instrumental] – 5”Different People” [Met aantrekkelijk beeldspraak, genre Paul Simon] – 6”Cut You Loose” [Cover van James Cotton, jazzy, funky…] – 7”Poor Kelly Blues” [Cover van Maceo Merriweather] – 8”Thump And Dump” [instrumental] – 9”Just Another Country Road”.

Robben Ford zorgt met het album “A Day In Nashville” voor een perfecte opvolger van “Bringing It Back Home” (2013). Het is niet zoals eerst gepland een live, maar een ‘one session live in de studio’ album geworden. Ford is heel herkenbaar als muzikant en brengt op zijn nieuwe studio album een erg gevarieerde hybride potpourri van blues, R&B en jazz. Voor de liefhebbers van jazzy grooves en swingende vibes is dit een absolute aanrader! In februari tourt Ford nog in Europa (FR, DE, IT, UK), met een eenmalig optreden in België in Verviers (18/2 – Spirit of 66). In mijn agenda staat dit club concert al vermeld als ‘niet te missen’… 

Eric Schuurmans

 

 

18/02/2014: Spirit of 66, Verviers, BE

 

 

Line up:
Roben Ford: vocals, guitar
Audley Freed: guitar
Ricky Peterson: keys
Brian Allen: bass
Wes Little: drums
Barry Green: trombone

Discography:
1972: “Discovering The Blues”
1972: “The Charles Ford Band”
1976: “Robben Ford: Schizophonic”
1976: “Jimmy Witherspoon & Robben Ford Live”
1979: “The Inside Story”
1986: “Robben Ford”
1988: “Talk to Your Daughter”
1992: “Robben Ford & The Blue Line”
1993: “Mystic Mile”
1995: “Handful Of Blues”
1996: “Blues Connotation”
1997: “Tiger Walk”
1997: “Blues Collection”
1998: “The Authorized Bootleg”
1999: “Supernatural”
1999: “Sunrise” (Live album)
2001: “A Tribute To Paul Butterfield”
2001: “Anthology: The Early Years”
2002: “Blue Moon”
2003: “Keep On Running”
2007: “Truth”
2009: “Soul On Ten”
2013: “Bringing It Back Home”
2014: ”A Day In Nashville”

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue – Mascot Label Group

video