KANDIA CRAZY HORSE  – STAMPEDE

De country singer-songwriter Kandia “Crazy Horse” komt uit Washington, DC, waar ze opgroeit, zingt, schrijft en droomt van het Wilde Westen, waar ze meer over haar Afrikaanse en inheemse Amerikaanse roots hoopt te vinden. Haar moeder is afkomstig uit Virginia en was een goede sopraan. Ze hield erg veel van jazz muziek. Haar vader is afkomstig uit Georgia en was een fervent radio luisteraar. Iedere zomer van haar jeugd brengt Kandia door bij de grootouders van haar vader in Albany, GA, waar ze de traditionele kennis puurt uit haar grootmoeder, een fanatieke aanhangster van Hank Williams en haar grootvader, die doper en prediker is. Hier zoekt Kandia naar haar primaire invloeden, die ze later verzamelt en publiceert in haar (award-winning) journalistiek werk als rock journaliste. Kandia studeert aan een Franse school in Maryland. Hier voelt ze al dat er Nomadenbloed in haar zit. Ze reist veel, wordt journaliste en uitgeefster van “Rip It Up (The Black Experience in R&R)”. Hierin schrijft ze artikels over Southern rock, neo-soul en ‘dirty South hip-hop’. Kandia wil echter meer dan rock artikels schrijven, ze wil ook haar eigen muziek schrijven en uitbrengen. Door het overlijden van haar moeder en door wat blijven hangen is tijdens haar journalistieke carrière, wil Kandia “Crazy Horse” van koers gaan veranderen. Na een vraag van een andere zangeres, om voor haar een nummer te schrijven en na een optreden van “The Chapin Sisters” in NYC, besluit Kandia om zelf artieste te worden. Met haar boeiende schorre resonerende stem brengt ze eind 2013 haar single “November” uit. De single is vooral een lofzang aan de ‘Golden State’ Californië, maar ook een ode aan “Crosby, Stills & Nash”, die ze al vroeg ontdekte en waardoor alles begon. 

Het debuut album van Kandia “Crazy Horse” heet “Stampede” en symboliseert haar drang om een massa in beweging te zetten. Het album is een verzameling van songs over haar belevenissen tijdens haar reizen, over moderne zingende cowboys, culturele outlaws en langdurige eenzame outsiders. Het album is opgenomen in Miami, FL, in de studio’s van ‘Bluebilly Records’, het label dat haar vader mee opstartte en waar hij executive producer is. Producer is de Cubaan Albert Menéndez, met wie ze al lang samenwerkt en die ook voor het label van haar vader werkt. Op haar album werken nog andere muzikanten mee als Ben Peeler (lap steel gitaar), Megan Mullins (viool), Brendan Buckley (drums), Joe Ayoub en Rico Surez (bas) en singer-songwriter Olgui Chirino.    De album tracks: 1”California” (KCH / Carmen Sciafani) [De opener van het album “California” is ook de single van Kandia en het éérste nummer dat ze ooit schreef. Kandia schreef het nummer na een lang verblijf met haar vriend en band aan Sunset Beach, CA, waar ze de tijd nam om eens grondig na te denken over de hoogtes en laagtes in haar leven] – 2”Congo Square” (KCH / Martha Redbone/ Aaron Whitby) [Is een track die Kandia opdraagt aan haar overleden moeder. Het is een ode aan het laatste project van haar moeder, dat ze nog deed op het einde van haar leven om de mensen in New Orléans te helpen na de orkaan Katrina] – 3”Gunfight At The Golden Corral” (KCH / Albert S. Menéndez) [Deze track is een verwijzing naar haar tijd als songwriter in Missouri en roept klassieke country muziek op] – 4”Americana” (KCH / Ben Peeler) [Het nummer is een van de uitschieters op het album en wordt gecatalogeerd als ‘Canyon song’] –5”So Many Enemies” (Neal Casal)  [Dit is een  cover uit een album van Neal Casal “Sweeten The Distance”. Voor Kandia is dit een autobiografisch nummer] – 6”Cabin In The Pines” (KCH / Albert S. Menéndez) [Dit nummer is gebaseerd op verhalen van de vader van Kandia over zijn jeugd in ZW Georgia. Het verwijst echter ook naar een berucht motel met dezelfde naam] – 7”Soul Yodel #3” (KCH / Albert S. Menéndez) [Kandia heeft deze ‘yodel’ geleerd van een bewoner van de Appalachen. Haar moeder is afkomstig van Pamunkey indianen, Afrikanen en Schotten. Deze Afro-Keltische roots zijn een van haar inspiratiebronnen] – 8”Cowgirls” (KCH / Albert S. Menéndez / Olgui Chirino) [Een eeuwigdurende country/folk/roots/rock road song, die het plezier van rijden op de snelweg bezingt] – 9”New Kid In Town” (J.D. Souther / Don Henley / Glenn Frey)  [Een cover van een hit van “The Eagles”, die op Kandia indruk maakte toen ze live tijdens een TV show, een gitaar – piano arrangement hoorde van dit bekend nummer] – 10”Quartz Hill” (KCH / Albert S. Menéndez / Olgui Chirino / Ricardo Suarez) [De afsluiter is een ode aan Stephen Stills en “Buffalo Springfield” en is de lievelingstrack van Kandia. Ben Peeler op lap steel en banjo en het “Quartz Hill Choir” zijn hier haar bondgenoten].

Met Kandia “Crazy Horse” is er een country rock artieste bijgekomen, met een duidelijk doel. “Stampede” is haar éérste groot muzikaal project en maakt indruk. Kandia overtuigt als singer-songwriter, haar nummers klinken warm en vertellen verhalen. Dit is muziek die een koude avond snel kan helpen opwarmen en die de sfeer kan doen omslaan. Met muziek van Kandia “Crazy Horse” kies je voor ‘quality time’!    

Eric Schuurmans

 

Line up:
Kandia Crazy Horse: lead vocals
Olgui Chirino: additional vocals
Tim Mitchell: acoustic, electric guitars & guitjo
Ben Peeler: acoustic, electric, lap steel guitars & banjo
Joe Ayoub, Ricardo Suarez: bass
Albert S. Menéndez: piano, keyboards & programming
& Quartz Hill Choir: Angie, Jesse & Olgui Chirino, Juliet Maisha & Ricky Ruiz

Discography:
2013: “California” – single (iTunes)
2013: ”Stampede” – debut album

Artiest info
Website  
 

Label: Bluebilly Records

video