OLLIE VEE – LONESOME GIRL

De groepsnaam pikten ze uit het door Sonny Curtis geschreven nummer “Rock Around With Ollie Vee” van Buddy Holly uit 1956, een track van diens album “That’ll Be The Day”. Verder heeft de Canadese formatie ‘Ollie Vee’ uit Seagrave in het zuiden van Ontario nog wel enkele andere kenmerken gemeen met de in 1959 in een vliegtuigcrash op 22-jarige leeftijd gestorven rocker uit Lubbock, Texas.

Misschien ligt er ook wel een gezamenlijke liefde voor het rockabilly- en honkytonkgenre aan de basis voor de link naar Buddy Holly, maar ‘Ollie Vee’ brengt volgens ons een muziekstijl die toch veel dichter bij ‘Americana’ aanleunt. Leadzanger en songschrijver Jesse Adamson is de centrale figuur bij de groep en leadgitarist Johnny Vassos, bassist Howard Linscott en drummer Adam Perzia zijn de andere drie bandleden.

De 13 liedjes op hun debuutalbum “Lonesome Girl” werden meteen helemaal live geregistreerd en de ongepolijste afwerking en de bedwelmende sound van de groep is op zijn minst indrukwekkend te noemen. De invloeden van de muziek die het grootste gedeelte van de jaren ’50 en ’60 heeft bepaald, weerklinkt in zowat elke song op deze heerlijke plaat.

Openingscountryballad “Ruby Red” is zo’n moody Chris Isaak ‘sound-a-like’ en laat horen hoe mooi Jesse Adamson met zijn heerlijke snik in de tremolostem kan zingen. Een vergelijking met rockers en balladeers Chris Isaak, Elvis Presley en Roy Orbison en het Scotty Moore-achtige gitaarspel van Johnny Vassos brengen de luisteraar helemaal in de stemming van de sixties. “Looking For A Fast Time” en “Party Fool” zijn zo’n pure gitaarrocksongs.

We kunnen u gemakkelijk enkele titels geven van toekomstige klassiekers die zich op “Lonesome Girl” bevinden. De door een twangende gitaar begeleide countryballad “Underneath The Sparks”, “Paper Hearts” dat uit een plaat van de legendarische gitaarband ‘Johnny & The Hurricanes’ lijkt te komen, het op een ‘Bo Diddley’-riff gebaseerde “Hip Shakin’ Baby”: het zijn stuk voor stuk nummers die je keihard bij het nekvel grijpen.

“New Boots” is een instrumentaaltje gespeeld op een ‘twang’-sound producerende Fendergitaar en het nummer vormt een mooie brug naar het tweede gedeelte van dit album waarin de luisteraar bij een nieuwe reeks van prachtsongs wordt gebracht. “Right Out Of The Pictures” en “Luck Like Me” klinken als iets van Eddie Cochran en bij de titeltrack “Lonesome Girl” en het zachtjes rockende “Last Night” moet je gewoon aan Chris Isaak denken.

De laid back gezongen song “Bruised” kabbelt op een bluesy instrumentatie en een heerlijke saxofoonsolo van Stuart Elliott rustig naar het einde van deze erg mooie plaat. ‘Ollie Vee’ is zeker een naam om te onthouden en hun debuutplaat “Lonesome Girl” is een absolute aanrader voor alle fans van de nostalgische muziek van 50 jaar geleden. Kom maar snel met een opvolger, jongens!

(valsam)

“The Canadian band ‘Ollie Vee’ found their name in a Buddy Holly-song from 1956. The tracks on their live on tape recorded album ‘Lonesome Girl’ are unpolished and pretty much impressive and overwhelming. There are several future classics to be found on this record and the fans of the nostalgic music of the fifties and sixties will truly enjoy every single song, whether it are the ballads or the guitar rock songs.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

video

Info: Hemifran