IET ME ZIEL – LEUVEN IN LIEDJES

Na de succesvolle samenwerking tussen singer-songwriter Lennaert Maes en multi-instrumentalist en folk muzikant Andries Boone, op het uit 2011 daterende “Soundtrack van de Demerbroeken”, waar deze muzikale tandem de door Ernest Claes al beeldrijk beschreven streekgeschiedenis in een muzikaal kleedje stak, breit dit duo, met de bereidwillige samenwerking van enkele illustere artiesten, met "Iet me ziel", een vervolg aan dit zeer geslaagde concept album. Vandaag hebben ze hun oog laten vallen op de hun even nauw aan het hart liggende Brabantse parel aan de Dijle, Leuven, wiens rijke geschiedenis samen met lokale helden en eeuwenoude tradities even liederlijk wordt beschreven en uitgebeeld door een schare artiesten die één voor één ofwel nog woonachtig zijn in academische stad of er toch minstens een tijd hebben verbleven en er een zeer nauwe band hebben aan overgehouden. “Iet me ziel”, is zoals de titel al verraadt een Nederlandstalig, maar ook gedeeltelijk in het zo typerende Leuvens dialect gezongen luisteralbum geworden, dat voor vele Leuvenaars uiterst herkenbaar in de oren zal klinken en voor anderen de perfecte gids en springplank zal zijn voor een duik in de historiek van deze prachtstad. De meeste muziek en teksten zijn door Lennaert Maes geschreven in een regie van Andries Boone. Meer dan tachtig muzikanten hebben hun beste beentje voorgezet om deze vertelplaat instrumentaal zeer gevarieerd in te kleden. Het duo Maes-Boone legde met deze plaat de lat niet enkel erg hoog, maar wist bovendien met de juiste inleving de titel “Iet me ziel” nog meer glans te geven.

Wie Leuven zegt, denkt automatisch aan studenten en Stella Artois, het gerstenat waarmee zelfs studentenmascotte Fonske zich rijkelijk het hoofd vult, of was het Dijle water? Maar Leuven heeft zoveel meer te bieden. Velen geraakten in hun studententijd zo in de ban van deze stad, dat ze er zelf voorgoed bleven plakken. Een echte Leuvenaar zoals een Armand Hombroeckx, weids en zijd bekend als levende rocklegende Big Bill, moet je hiervan niet overtuigen en hij vormt dan ook de perfecte gids, die met de melancholische opener "Schuenen dag" ons in het plat Leives al wandelend vergezelt, van de stose naar d'Aa Mèt, subtiel begeleid op onder meer gitaar, blazers, piano en zelfs de stadsbeiaard van Luc Rombouts. Als je Big Bill zo sappig in het dialect hoort faseren zou je bijna spijt krijgen dat niet gans de plaat in het Leives gezongen is.

Er prijken welgeteld vier in het dialect gezongen songs op het veertien nummers tellend album en deze zijn dan ook uitgevoerd door plaatselijke artiesten die de taal meester zijn, waaronder Alain Louie, frontman van Les Talons Gitans, die in ware gipsy stijl de legendarische Leuvense soepdrager “Itse Pikke” vereeuwigt, en Dirk Lekenne die zijn heimwee naar vroeger blootlegt, samen met de snijdende lapsteel noten van Gianni Marzo, in het titelnummer “Iet me ziel”.  

Zangeres Gudrun Roos mag wielerheld en sprintfenomeen “Poeske Scherens” vereren en Paul “Polle Pap” Michiels graaft met “De Dijle kleurt rood”, over De Slag Bij Leuven tegen de Noormannen in het jaar 891, het diepst in de Leuvense geschiedenis. Andere zingende hoofdrolspelers zijn Lennaert Maes en The Sedan Vault, Didi de Paris en Noémie Schellens, Ricardo Gonzalez, Jonas Winterland, Kristof Uittebroek van Customs, Stoomboot, Iza, Mr. André, The Love Compartment, Kato en Klaas Delrue van Yuevgueni .

Wie er nog allemaal meewerkte aan dit knap muzikaal werkstuk kan je terugvinden in het uiterst gedetailleerde inlegboekje, dat niet enkel de namen en instrumenten van de meer dan tachtig muzikanten bevat, maar tevens een knap voorwoord van muziekjournalist Jan Delvaux, aangevuld met tekst en uitleg bij elk nummer en het schitterende artwork van Reinhart Croon met de Leuvense Margriet als centrale figuur.

“Iet me ziel” moest volgens het duo Lennaert Maes en Andries Boone  een soundtrack over Leuven, voor Leuven en door Leuvenaars worden en ze zijn hierin met grote onderscheiding geslaagd. Voor iedereen die Leuven nauw aan het hart ligt is dit album een onmisbaar hebbeding. Er is nog beter nieuws: “Iet me ziel” krijgt met vele gastartiesten op 22/01/14 een podium in de Stadsschouwburg in Leuven , niet te missen.


Yvo Zels

 

 

De cd 'Iet me ziel' wordt eenmalig live voorgesteld aan het publiek met een concert in de Stadsschouwburg van Leuven op woensdag 22 januari 2014 om 20u

 

 

Artiest info
Website