THE TEMPERANCE MOVEMENT  – THE TEMPERANCE MOVEMENT 

“Potige blues rock verovert de UK…” dit krijg je o.a. te lezen als je ‘googelt’ naar de “The Temperance Movement”. Maar ook: “A temperance movement is a social movement, urging reduced or prohibited use of alcoholic beverages”… “The Temperance Movement” waar ik het over wil hebben, is een Britse blues rock band, die in 2011 opgericht is door de in Glasgow, Schotland, geboren zanger Phil Campbell (die je met zijn stembanden van schuurpapier, doet denken aan een mix van Rod Stewart, Steve Marriott en Chris Robinson) en gitaristen Luke Potashnick (van de Engelse pop rock band “Rooster”, “Ben’s Brother”) en Paul Sayer. De ritme sectie bestaat uit de ex “Jamiroquai” bassist Nick Fyffe en de Australische drummer Damon Wilson (Ray Davies, “The Waterboys”, “Feeder”). Deze hybride (Engels / Schots / Aussie) band, die refereert naar “The Faces” en de “Black Crowes”, zetten in 2014 hun eigen stempel op een heel aanstekelijk debuut album. Het éérste album dat de band eerder in 2012  uitbracht, was de "Pride EP", waarvan ze twee nummers speelden als opening act, tijdens de ‘Sunflower Jam SuperJam’ (een benefiet show die geld wil verzamelen voor zieke kinderen) in 2012, in de Royal Albert Hall. Om hun eerste studio album te promoten gaan ze in 2014 opnieuw in EU (UK, DE, NL, NO, DK, SE, CH, PL, CZ…) touren. 

Afgelopen september bracht het kwintet hun eerste volwaardig titelloos studio album uit. Het album verscheen onmiddellijk hoog in de Engelse hitlijsten en van de Britse pers kreeg de band de naam ‘British next big rock & roll band’… Op 14/11/13 ontving de band in ‘The Roundhouse’ in Londen, tijdens de ‘Classic Rock (Roll of Honour) Awards’ (sinds 2005 gekozen door de lezers van het ‘Classic Rock Magazine’) de award voor de ‘Best New Band’! Merk op dat er op dit album vijf tracks staan van hun 2012 “Pride EP” en zeven nieuwe nummers (Campbell, Potashnick & Sayer).   Album tracks: 1”Only Friend” [De opener is een track, die vanaf de éérste noot laat horen, waar het hier in dit album om gaat: rauwe blues rock, met de bijna brutale intrigerende zang van de man met de kilt, Phil Campbell] – 2”Ain’t No Telling” [Is de bijna perfecte overgang, die qua sfeer goed aansluit op de opener] – 3”Pride”, 9”Lovers And Fighters” & 11”Smouldering” [Een andere gevoelige Campbell krijg je te horen in deze rustige ballades. Het zijn met een portie Americana doorweven Southern rock songs, die Campbell heel zuiver en soms heel ingetogen zingt] – 4”Be Lucky” [Een opgewekte met zon overgoten dansbare rocker, genre “Faces” & “Rolling Stones”] –5”Midnight Black” & 6”Chinese Lanterns” [Een ‘foot stomper’ en een nummer met heel veel fijn gevoeligheden, met een grote pluim voor de ritme sectie: “And yes I swear her hair was midnight black”] – 7”Know For Sure” & 8”Morning Riders” [Beide nummers zijn funky rockers, met een  hoog dansgehalte en dito grooves] –10”Take It Back” [Het moto van deze track: een stevige rocker jaagt achter / zoekt de ware… “all I need is a look, just a look from your eyes and I get hooked”] – 12”Serenity” [De afsluiter begint als een sereen nummer over vertrekken / afscheid nemen en dat na een uitgesponnen lange intro, overgaat in een Apocalyps met veel rock bravoure].

Met het album “The Temperance Movement” is deze Britse band er in geslaagd om een verzameling authentieke rock songs op te nemen, die uiterst soulful zijn, goed klinken en een krachtige sfeer ademen. De sfeer wordt vooral bepaald door het imposante stemgeluid van zanger en frontman Phil Campbell en de gitaren van Luke Potashnick en Paul Sayer. Phil Campbell kan op het album soms heel fel uithalen, maar kan ook heel rustig en erg gevoelig uit de hoek komen. Op dit debuut album staan twaalf nummers, van heel stevig en fel rockend tot erg intiem en uiterst ingetogen. Niet twijfelen rock liefhebbers, want op “The Temperance Movement” vind je immers ‘voor Elck wat Wils Rock & Roll’!

Eric Schuurmans

 

13/03/2014: W2, Den Bosch, NL

Line up:
Phil Campbell: vocals
Luke Potashnick: guitar
Paul Sayer: guitar
Nick Fyffe: bass
Damon Wilson: drums

Discography:
2012: “Pride EP” - Five tracks: "Ain't No Telling"- "Only Friend" - "Pride" - "Be Lucky" - "Lovers & Fighters".
2013: “Live In Session” – download format (Earache Records)
2013: ”The Temperance Movement” – debut album (Earache Records)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Earache Records
Distr.: ADA/Warner

video