DAVE MCGRAW & MANDY FER - MARITIME

De aanloop tot dit tweede gezamenlijk album van het getalenteerde duo, songwriters Dave & Mandy, vertaalt zich als een idyllisch proces. Plaats van het gebeuren was een rustiek huisje aan het eind van een bospad ergens op de ‘San Juan Islands’ die zich situeren in de wateren tussen Seattle en Vancouver, waar het spel en de wisselwerking van maan, eb en vloed bevreemdend inwerkt op de geest, toch meer dan op stevige aardse bodems. Voeg er nog de maritieme mystiek van het eiland aan toe, poëtische lyriek en verfijnde instrumentatie en je krijgt een sfeervol album dat je raakt vanaf de eerste song. Die songs werden in de voorbije jaren door beiden afzonderlijk hetzij tezamen geschreven, terwijl hun vorig album ‘Seeds Of A Pine’ nog overal gelauwerd werd en wordt. Impressies van landschappen, reisherinneringen en ook verwijzingen naar misstoestanden slopen tussen de zanglijnen. Maar bovenal vallen de metaforen en de beeldtaal op, zoals op ‘Compass’, ‘Silence’ en ‘Conspiracy Of Ravens’ waarin de tempowisselingen getuigen van dichterlijke gemoedsbewegingen.

Dave en Mandy ontmoetten elkaar in 2010 om vervolgens als muzikaal koppel door Amerika en Europa te trekken, zich met gitaar begeleidend, zoals ook op dit album hetzij akoestisch hetzij met elektrische gitaar. Een enkele keer zingen zij afzonderlijk, maar meestal in prachtige samenzang terwijl de medemuzikanten met contrabas, lapsteel en drum de gevoelsbedding verbreden. Op enkele songs voegt zich de delicate cello van Sasha Von Dassow zoals op ‘Tide Moon Ship Horn’, dat iets heeft van een zeemansballade alsof een schipper zich nog even bezint vooraleer het schip zich van de kade verwijdert. Het betreft hier dan wel een dromerige vrouwelijke schipper. De songs van beiden evoceren vooral droomtoestanden, impressies en stemmingen, maar soms ook gebeurtenissen zoals bij het bloedmooie ‘Carillon’, toen beide artiesten in Amsterdam op een toren de bronzen klok zijn hymne hoorden luiden. De ontvankelijkheid van het koppel voor indrukken en landschappen is een constante doorheen alle songs. Zo komt ‘Morning Song’ over als een van ochtendweemoed doordrongen gebed terwijl ‘Dark Dark Woods’, waarvan nochtans een zekere beklemming uitgaat, een versluierde liefdesverklaring is met intrigerende drum. En het bloedmooie ‘Rain On The Rosemary’ ontroert tot in de ziel alsof enige regendruppels moeten worden doorgeslikt.

Net zoals op een maritiem schilderij vage verfstrepen en kleuren in elkaar overlopen, zo vloeien in deze poëtische songs gewaarwording, landschap en sfeer in elkaar over. Dave McGraw, die uit Arizona komt en de wereld rondreisde, was trouwens een wildlife bioloog met een opmerkzaam schildersoog voor vogels en details. Voeg daarbij de warm/hese stem van Dave en het helder/fragiele stemtimbre van Mandy, - waarbij je soms aan het koppel uit de ‘Swell Season’ moet denken -, en je krijgt een topalbum dat ongetwijfeld in de eindejaarslijstjes hoog zal eindigen. En Zach Goheen, nog bekend van de Po’Girls albums, producete het album, wat steeds garant staat voor kwaliteit. Binnenkort toeren Dave & Mandy door Europa. Wie ooit enkele jaren geleden hun concert bijwoonde, zoals o.m. in Toogenblik in Haren, die zal hemel en aarde bewegen om er opnieuw bij te zijn.

Marcie

vrijdag 12 september - Country Festival , Sint-Truiden (België)
aanvang festival 16:00 uur 

zaterdag 13 september - Take Root Festival , Groningen
aanvang festival 16:00 uur 

zondag 14 september - De Oude Remise , Bad Nieuweschans
aanvang 15:00 uur 

maandag 15 september - JZ Karo , Wesel (Duitsland)
aanvang 20:00 uur 

dinsdag 16 september - Puur Wit , Terheijden
aanvang 20:30 uur 

donderdag 18 september - CC de Breughel , Bree (België)
aanvang 20:15 uur 

vrijdag 19 september - Cultureel Café De Amer , Amen
aanvang 20:00 uur 

zondag 21 september - Museum Nic Jonk , Grootschermer
aanvang 17:00 uur 

woensdag 24 september - Patronaat , Haarlem
aanvang 20:00 uur 

donderdag 25 september - Where The Birds Fly , Düsseldorf (Duitsland)
aanvang 20:00 uur 

vrijdag 26 september - Acoustic Alley , Den Haag
aanvang 20:15 uur 

zaterdag 27 september - de Slotplaats , Bakkeveen
aanvang 20:30 uur 

zondag 28 september - Landgoed Thedinghsweert , Tiel
aanvang 15:30 uur 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Numero Group

video