ALASTAIR GREENE BAND - TROUBLE AT YOUR DOOR

Gitarist, zanger en songwriter Alastair Greene werd geboren op 18 april 1971 te Santa Barbara in Californië. Hij ontdekte de muziek via zijn moeder die veel piano speelde thuis en in haar platen collectie zaten klassiekers als The Beatles, Stevie Wonder en Elton John. Zijn vader hield meer van Bach en Beethoven. Eigenlijk was het zijn grootvader Chico Alvarez, die trompet speelde bij de Stan Kenton Band, die de jonge Greene aanmoedigde om een carrière als muzikant uit te bouwen. De jonge Alastair nam piano lessen en leerde saxofoon spelen, maar in de High School ontdekte hij de gitaar en was meteen verknocht aan dit instrument. Hij ontving een beurs voor het Berklee College Of Music in Boston, waar hij twee jaar studeerde. Dan keerde hij terug naar zijn geboorte streek om in de begin jaren negentig in verschillende blues en rock bandjes te spelen. In 1997 richtte hij de Alastair Greene Band op waarmee hij een combinatie speelde van eigen werk en covers. Hij opende al voor The Fabulous Thunderbirds, John Mayall, Robin Trower, Joe Bonamassa en Jonny Lang om er maar een paar te noemen. Alastair is vooral bekend om zijn blues based, soulvol en melodieus gitaar spel. Hij is dan ook regelmatig te horen als gitarist op albums van artiesten zoals The Alan Parsons Project, Aynsley Dunbar, Mitch Kashmar en Franck Golwasser. Hij was in 2010 ook full time gitarist bij The Alan Parson Project. In januari 2014 tekende Alastair een contract met Delta Groove Produktions en een paar maand later, verscheen op 17 juni 2014 'Trouble At Your Door'. Het vijfde studio album onder de naam Alastair Greene Band. Het bevat elf zelf geschreven originele songs en één cover.

'People' is een verschroeiende en stampende opener met een zeer stevige en groovy begeleiding. De zware gitaar riffs nemen je dadelijk beet en ook het zeer sterke slide spel van de frontman is om van te snoepen. De band blijft op dit niveau verder gaan met het titel nummer 'Trouble At Your Door'. De gitaar gaat meer dan één minuut lekker te keer. Alastair zijn gitaar spettert en klinkt echt vet. Indrukwekkend hoe Jim Rankin heel gedreven prachtige bas riffs uit zijn bas snaren zit te plukken. Dit is blues rock op zijn best, een killer song. Als je het begint van 'Back Were I Belong' voor het eerst hoort denk je dadelijk terug aan de glorie tijden van Canned Heat. Dit is een lekkere boogie met diepe blues wortels, waarin Alastair weer het vinnige vingerwerk op zijn gitaar afwisselt met splijtend slide spel. Het album neemt een hele sterke wending in 'Red Wine Woman'. Dit akoestische Delta blues nummer speelt de gitarist op een stalen body Resonator. Dit is een leuke verrassing, maar ik hou meer van het elektrisch werk van Greene. In 'First Born Son' komt gastmuzikant Erik Norlander met zijn Hammond orgel voor het eerst in actie. Toch is het opnieuw Alastair die alle aandacht naar zich toetrekt met zijn geweldig gitaar werk. Hij bewijst hier weer waarom dat hij zo gegeerd wordt door andere muzikanten om op hun album mee te spelen. Met vingervlug vingerwerk imponeert hij weer in het vlugge blues country nummer 'Love You So Bad'. Ook vocaal staat Alastair Greene duidelijk zijn mannetje.

Austin Beede hanteert op zijn drums een zeer strak ritme in 'Last Train Around The Sun'. Krachtige blues riffs vormen de kers op de taart. Psychedelische slow blues van het genre Pink Floyd en David Gilmore vinden we ook terug op dit uitstekende album. 'Calling For You' is het langste nummer op de cd maar verveelt nooit. Integendeel, het meer dan zes minuten durende nummer is heel mooi opgebouwd met een meesterlijke Austin op drums. Het is ook het tweede nummer waarin Erik Norlander meespeelt en op deze 'Calling For You' is zijn inbreng echt wel heel groot. Hij helpt het nummer dragen door zijn uitmuntend klavier werk. Alistair schittert met zijn gitaar ook in dit soort psychedelische muziek. Na dit rustige pareltje wordt de gaspedaal weer ingedrukt met 'Make The Devil's Day'. Een blues rocker met wat Chris Duarte invloeden. De enigste cover is er eentje van de veel te vroeg overleden Michael Burks. Greene heeft niet zoveel veranderd aan 'Strange Feeling' en dat is eerlijk gezegd ook niet nodig, zo blijft de oerkracht behouden in deze sterke song. De bas riffs van Jim Rankin bezorgen je lekkere kriebels en Greene speelt weer op erg hoog niveau. 'Pretty Price To Pay' heeft een knappe funky inslag. Afsluiten doet Alastair Greene feestelijk met een goede portie rock'n roll uit de late jaren zestig, begin jaren zeventig. De gitaar giert en kirt dat het een lust is voor het oor tijdens 'The Sweetest Honey'.

Greene is een uitstekend gitarist en songwriter en een meer dan gemiddelde zanger. 'Trouble At Your Door' is een uitstekend album waarin Alastair Greene, Jim Rankin en Austin Beede bewijzen dat ze een schitterend blues rock trio zijn. Misschien nog onbekend bij velen Europa, maar daar zou deze 'Trouble At Your Door' wel eens verandering in kunnen brengen. De band is momenteel nog tot 22 augustus aan het touren in Europa, maar spijtig genoeg staat alleen maar Duitsland op het programma. Een aanrader.

Walter Vanheuckelom

 

Line-up:
Alastair Greene : Gitaar, steel gitaar en zang
Jim Rankin : Bas
Austin Beede : Drums

Special Guest:
Erik Norlander : Hammond orgel - #5,8)
Sean McCue: Backing vocals - #9)

Artiest info
Website  
 

Label: Electo Groove Records

video