GIULIA MILLANTA – THE FUNAMBULIST : SONGS FROM THE HIGH WIRE

Als je naam Giulia Millanta is, dan kan je waarschijnlijk onmogelijk je Italiaanse roots ontkennen. Deze zangeres werd inderdaad geboren in het mooie Firenze in Italië waar ze ook opgroeide onder de Toscaanse zon. Maar in 2012 vertrok deze afgestudeerde, maar tot op heden nooit practizerende dokter in de geneeskunde naar Austin, Texas om haar muzikale dromen over een internationale muziekcarrière waar te gaan maken.

Haar eerste plaat “After The Alpha-Decay” werd in 2009 uitgebracht als “Giulia & The Dizzyness” en in 2011 opgevolgd door het album “Dropping Down” en in 2012 door “Dust And Desire”. Ze speelt zelf op gitaar en ukelele en ze kan zingen in 4 talen, namelijk in het Italiaans, Spaans, Frans en Engels.

Haar nieuwste en vierde plaat “The Funambulist: Songs From The High Wire” bestaat dan ook uit twaalf liedjes waarin al deze talen afwisselend aan bod komen, te beginnen met het folky nummer “Ma Voix”. Met voornamelijk folkliedjes op de tracklijst zijn er toch ook wel een aantal nummers die meer in de richting van alt.country en Americana gaan zoals het sterke “Lost In Space” en “How Does God Sleep At Night?” waarin alles wat verkeerd gaat in deze maatschappij wordt aangeklaagd.

De drie in het Italiaans gezongen nummers zijn “Il Grande Fratello”, “Gerbere”, “Come Polvere” en “Llevatelo A La Luna” is de enige Spaanstalige song op “The Funambulist” (wat naar het Nederlands vertaald ‘de koorddanser’ betekent).

De mooie akoestische ballads “Carry the Cross”, het samen met haar gitarist en echtgenoot David Pulkingham gecomponeerde “Could Have Been My Father” waarin ze ons aan Natalie Merchant doet denken, en het door Brian Standefer op cello begeleide “Please Come Visit” behoren volgens ons tot de beste tracks op dit album. Ook het op de video live gebrachte “Ode To A Breakup” kan symbool staan voor de sfeer die Giulia Millanta op deze cd heeft willen creëren.

Er staat eveneens één cover op dit album met het nummer “She Floated Away” dat drummer en zanger Grant Hart schreef voor het dubbelalbum “Warehouse: Songs & Stories” uit 1987 van zijn Amerikaanse rockgroep ‘Hüsker Dü’. Giulia Millanta brengt er een knappe eigen interpretatie van op “The Funambulist” dat afsluit met de parlando ingesproken albumtiteltrack.

(valsam)
“Walking on a thin line is ‘The Funambulist’, the ambitious artist which hosts in the Italian singer-songwriter Giulia Millanta. She moved in 2012 from the beautiful Firenze in Tuscany to the also nice city of Austin, Texas to develop her musical career. Her multilingual folk songs are ranging from mystic to lovely and are demanding full attention to their lyrics from the listeners.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Ugly Cat Music

Info: Hemifran

video