FO’ REEL – HEAVY WATER

“Fo’ Reel”, een blues / R&B band afkomstig uit New Orléans, LA, bestaat uit zanger C.P. Love, keyboardspeler en Grammy Award winnaar Johnny Neel, gitarist en bandleider Mark Domizio en bassist David Barard. Voor zijn debuut album is de band in de studio versterkt met een blazerssectie (Jon Smith - tenor sax, Ward Smith - bariton sax en Barney Floyd - trompet), bassist David Hyde, een extra zanger Rick Lawson en twee extra drummers Daryl Burgess en Allyn Robinson. De bekendste muzikant van dit gemengde gezelschap is Johnny Neel, de man met de lange witte haren en volle baard. Johnny Neel is een Amerikaanse singer-songwriter uit Nashville, TN, die vooral bekend is van zijn songwriting en sessie werk voor de “Allman Brothers”, “Gov’t Mule” en Dickey Betts. Soul zanger C.P. Love (a.k.a. Carleton Pierre Love, °1945) uit New Orléans, is vooral bekend van één song die hij schreef, maar zelf nooit opnam: “Groove Me”. Love vond het een ideale song voor collega singer-songwriter King Floyd (1945-2006), aan wie hij de song schonk. Atlantic Records promootte de single van Floyd nationaal voluit en zorgde ervoor dat het nummer, dat eerst door Floyd als B-kant uitgebracht was, een top 10 hit werd in de Billboard Hot 100. 

“Heavy Water” is het debuut album van “Fo’ Reel”, dat gedeeltelijk opgenomen werd in de David Farrell studio in New Orléans en gedeeltelijk in de Straight Up studio in Nashville. De elf tracks zijn vooral nummers van  Domizio. “Heavy Water”, What’s in a name? Moet zeker met “booze” te maken hebben, als de zwarte beer, die op de hoes staat het met een brede glimlach kan drinken…

Album tracks: 1”Breaking Up Somebody’s Home” [Jackson / Matthews] – 2”Heavy Water” - 3”Leave Your Love Alone” - 4”Blues” - 5”Gate” -  6”What Can I Do” - 7”What’s Going On In My Home” - 8”Just As I Am” - 9”Shake n Baby” - 10”Outside Love” - 11”Tater”

Het album opent zwoel met 1”Breaking Up Somebody’s Home” [Jackson / Matthews], een soul / R&B track, die zo wat de “trendsetter” voor het hele album is. C.P. Love doet de zang gevoelvol en de drie blazers laten zich al voluit horen, terwijl Johnny Neel zijn orgel grooves zaait. Hierna volgt de titelsong 2”Heavy Water”, die wat meer funky en jazzy is en waar Mark Domizio op gitaar leidt. We krijgen hier opnieuw de blazers en een heel andere C.P. Love te horen. 3”Leave Your Love Alone” swingt rustig anno Jaren ’60. De zanger van dienst is hier Rick Lawson. Lawson vervolgt in de sfeervolle slow blues 4”Blues”. Domizio soloot opnieuw prachtig op gitaar en de tenor sax van Jon Smith is de dikke rode kers op de taart. 5”Gate” is een van de twee instrumentale tracks van het album en rockt als geen ander. Met 6”What Can I Do” verandert het album opnieuw van sfeer. Deze Latino getinte rumba die Domizio samen met Love schreef, lokt je naar de dansvloer en vraagt om gedoofde lichten. 8”Just As I Am” is slow time en een C.P. Love, die nog eens gevoelig mag uithalen. 9”Shake n Baby” is erg funky en doet je zelfs even aan James Brown denken. Het album eindigt achtereenvolgens met 10”Outside Love”, een knappe slow blues en uiteindelijk met de andere instrumental 11”Tater”, waarin opnieuw voor de tenor sax van Jon Smith een belangrijke rol uitgeschreven is. Wat David Hyde op bas doet is heel opmerkelijk. Samen met drummer Daryl Burgess sluit hij dit album schitterend af.  

“Heavy Water” van “Fo’ Reel” is geen traditioneel blues album, maar heeft ook links met andere interessante stijlen als swing, funk en R&B. Er is zelfs ook wat Latino getinte rumba te horen. M.a.w. voor vele muziekliefhebbers “elck wat wils”…

Eric Schuurmans

Line-up:
Mark Domizio: guitar
David Hyde: bass
C.P. Love: vocals
Johnny Neel: keyboards, organ
With: Jon Smith (tenor sax -1-5,7-11), Rick Lawson (vocals -3,4,9,10), Daryl Burgess (drums -1-5,9,11), Allyn Robinson (drums -6-8), Ward Smith (baritone sax -1,2,5,9), Barney Floyd (trumpet -1,2,5,9)

Discography:
2014 : ”Heavy Water” – Produced by David Hyde, Mark Domizio & David Farrell

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Bruce Flett Productions