KELLEY HUNT – THE BEAUTIFUL BONES

Singer-songwriter, pianiste en gitariste Kelley Hunt is afkomstig uit Kansas City. Kelley’s liefde voor muziek werd aangewakkerd door te luisteren naar oude blues, R&B, roots rock, jazz en gospel. Ze verkoos artiesten als Ruth Brown, Mahalia Jackson, Billie Holiday, Ann Peebles, Ray Charles, Dinah Washington, Aretha Franklin, Charles Brown, Wanda Jackson en de piano tradities uit de New Orléans / St. Louis regio met Professor Longhair, Toots Washington, Johnnie Johnson als ook haar Kansas City masters Jay McShann en Mary Lou Williams. Haar eerste muzikale invloeden waren erg traditioneel. Ze kreeg ze van haar moeder die jazz en blues zong en van haar grootmoeder, een gospel zangeres, die door de muziek van New Orléans beïnvloed was. In Kelley’s live optredens en opnamen herken je deze achtergrond invloeden, maar haar teksten en passie zijn van haar en komen vanuit haar ziel. Haar zwaarbevochten carrière is het resultaat van een sterke wil om er te zullen staan en haar drang om live te slagen op het podium. Kelley stond ondertussen op nationale en internationale podiums en festivals en verkocht in eigen beheer op haar eigen label, bijna 150.000 albums.  

Voor haar zesde album “The Beautiful Bones” trok Kelley in Nashville de ’16 Ton Studio’s’ in met een enkele topmuzikanten uit de regio. Sommigen kende ze nog van vorige opnamen als drummer Bryan Owings (“Mercy” -2008, “Gravity Loves You” – 2011), Hammond B3 speler Mark Jordan (Van Morrison, Bonnie Raitt, Taj Mahal…), gitarist Tim Marks en de zussen McCrary (dochters van Sam McCrary, die de “Fairfield Four” oprichtte), die de backings deden. 

Album tracks: 1”This Time” - 2”Golden Hour” - 3”Let It Rain” - 4”Release And Be Free” - 5”When Love Is At The Wheel” - 6”Simplify” -  7”The Beautiful Bones” - 8”Gates Of Eden” - 9”I’ve Got A Good Feeling” - 10”I Want You Here” - 11”Miracle” - 12”The Sweet Goodbye” – All songs written by Kelley Hunt / Caryn Mirriam Goldberg / Michael Puryear / Chapin Hartford

Al vanaf de eerste noten van de funky R&B opener 1”This Time” over zelfrealisatie, voel je sfeer, die ook te voelen is in de met gospel doordrenkte nummers als 2”Golden Hour” en 4”Release And Be Free”, het gedreven 5”When Love Is At The Wheel” en het introverte psychedelische 8”Gates Of Eden”; waarin een bijna-doodervaring (tijdens een autorit) beschreven wordt en waarbij de tijd even stil lijkt te staan…       

De titel song is zowat de identiteit, de belangrijkste song van het album. Het is de song die de andere songs verbindt. De boodschap in de titel van het album 7“The Beautiful Bones” kan je op verschillende manieren interpreteren. Centraal staat de persoonlijke relatie met de planeet waarop we leven en die we moeten onderhouden en de manier waarop we met ons zelf omgaan. Kelley is op zoek naar de essentiële dingen in haar leven en tracht deze te begrijpen, want die moeten je leiden. Stilistisch is het album ook een verwijzing naar de artistieke roots van Kelley en meer algemeen naar de “bones of music”, die in de blues, roots en rock liggen. Voor de luisteraar moet het album helpen in het herkennen, omarmen en onthouden van zijn universele roots. Kelley’s advies is van te kijken naar het mooie in het alledaagse en de kracht die er vanuit gaat. In 3”Let It Rain” wordt hierop verder gebreid, door te stellen dat we regen nodig hebben, om te kunnen leven.

4”Release And Be Free” is ongetwijfeld het sterkere nummer van het album, omdat Kelley helemaal zichzelf is en net wat meer van zichzelf laat horen, dan in de andere tracks. De McCrary zussen passen perfect in dit subtiele plaatje. Een heel andere stijl van Kelley horen we in 9”I’ve Got A Good Feeling, een boogiewoogie en in de Memphis soul afsluiter 12”The Sweet Goodbye”.

In haar nieuwe album “The Beautiful Bones” brengt Kelley Hunt ons met sier, humor en ernst haar lyrische versie van het moderne leven. Kelley’s songs zijn gebouwd op virtuositeit en vanuit haar eigen gospel, soul en R&B genen, die ze in haar DNA van huis meekreeg. “The Beautiful Bones” is een gevarieerd album dat je een goed beeld geeft van een veelzijdige artieste, die voor deze opnamen gebackt wordt door fantastische muzikanten.

Eric Schuurmans

“Kansas City based singer-songwriter, piano and guitar playing Kelley Hunt has for her own work on the latest album ‘The Beautiful Bones’ been influenced by the music and the artists that she learned to know during her childhood. It varies from gospel to R&B, blues, soul, jazz and roots rock which she has enriched with soulful lyrics that are coming straight from her own heart.” – www.rootstime.be

Line-up:
Kelley Hunt: vocals, acoustic piano, background vocals (1,9,10)
Bryan Owings: drums, percussion, marching drum (11)
Tim Marks: bass
John Jackson: electric, acoustic guitar
Mark Jordan: Hammond B3 (1,3-5,10-12), Fender Rhodes (10)
Tony Harrell: Hammond B3 (2,7-9)
Mitch Reilly: sax & horn arrangement (1,10)
Jon-Paul Frappier: trumpet (1)
Regina, Alfreda & Ann McCrary: background vocals, tambourine (2,4)
“The Kelphonics”: background vocals (6)

Discography:
1994 : “Kelley Hunt”
2000 : “Inspiration”
2004 : “New Shade Of Blue”
2008 : “Mercy”
2011 : “Gravity Loves You”
2014 : ”The Beautiful Bones” – Produced by  Kelley Hunt & Al Berman

Artiest info
Website  
 

Label: 88 Records

video

Info: Hemifran