WEST OF EDEN – SONGS FROM TWISTING RIVER

‘West Of Eden’ is de groepsnaam van een zestal musicerende Zweedse folkrockers uit Göteborg die zich voor de keuze van hun favoriete muziekgenre lieten inspireren door de traditionele Keltische folkmuziek. In 1995 begon het allemaal voor deze formatie en sindsdien hebben ze al zeven studioalbums op de markt gebracht.

Leadzangeres Jenny Schaub speelt ook op accordeon en haar broer Martin Schaub fungeert eveneens als zanger naast het bespelen van gitaar en keyboards. Zij zijn de kernleden van ‘West Of Eden’ naast fiddler Lars Broman, gitarist-mandolinespeler Pär Öjerot, bassist Martin Holmlund en drummer Ola Karlevo.

Hun nieuwste album heet “Songs From Twisting River” en is de opvolger voor de cd “Safe Crossing” uit 2012. Op de recent verschenen cd staan twaalf nummers die Martin en Jenny Schaub allemaal zelf hebben gecomponeerd in die al eerder aangehaalde Keltische muziekstijl waarin enkele traditionele muziekinstrumenten als Bodhrán en tin whistle terug te horen zijn. Qua genre kunnen we ‘West Of Eden’ onderbrengen in de categorie waarin ook ‘Riverdance’ en ‘The Chieftains’ plegen te opereren.

Voor de opname van deze plaat haalden ze bovendien enkele stijlverwante gastmuzikanten in de studio, zoals de Engelse folkzangeres Kate Rusby (aka ‘The Barnsley Nightingale’) die meezingt op het nummer “The Bee That Stung” en de Ierse tenorgitarist en banjospeler Damien O’Kane die op vier tracks meespeelt.

Verder dragen ook de Ierse fluit- en tin whistle-speler Michael McGoldrick (van o.a. Mark Knopfler) in de songs “Sycamore Bay” en “Tumbleweed” en de Amerikaanse bluegrass- en countrymuzikant Ron Block (van o.a. Alison Krauss) op banjo in het nummer “Black Boat” hun steentje bij aan de realisatie van dit album.

Damien O’Kane tekende bovendien ook voor de productie van deze nieuwe cd die in een studio in het Noord-Engelse graafschap Yorkshire werd opgenomen. Naast de hierboven nog niet vermelde songtitels verdienen ook openingstrack “River Fowey”, “Spelling Song”, “Wishing Well” en slotsong “Twisting River” nog een aparte vermelding.

De Zweedse roots van deze formatie zijn nergens terug te horen in de zeer traditioneel Keltische klinkende songs die Jenny en Martin Schaub voor “Songs From Twisting River” hebben geschreven. ‘West Of Eden’ verdient dan ook zonder meer een plaats in de Britse folkscène en de internationale erkenning voor het in stand houden van deze cultureel zeer rijke en stokoude traditionele muziek.

(valsam)
“The Swedish roots of the folkrock band ‘West Of Eden’ can nowhere be heard in the very traditional Celtic songs that Jenny and Martin Schaub wrote for their 7th album ‘Songs From Twisting River’. Their music deserves a firm spot in the British folk scene as well as the acknowledgement for keeping this culturally very rich and stone old music alive.’
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: West Of Music

Info: Hemifran