ALBERT CASTIGLIA - SOLID GROUND

Albert Castiglia heeft al een paar albums uit, maar is in Europa nog redelijk onbekend. Hij werd geboren in 1969 in New York als zoon van een Italiaanse vader en een Cubaanse moeder. De familie verhuisde naar Miami toen Albert vijf jaar oud was en op twaalf jarige leeftijd begon Castiglia met gitaarlessen. In 1990 maakte hij zijn professioneel debuut toen hij toetrad tot de Miami Blues Auyhority. Hij werd uitgeroepen tot beste blues gitarist in 1997 door New Times Magazine. Zijn eerste grote doorbraak kwam er toen de legendarische mondharmonica speler Junior Wells, Albert hoorde spelen en zingen. Hij nam de jonge Castiglia dadelijk op in zijn band. Samen met Junior Wells deed Albert verschillende wereld tournees. Na de dood van Wells in 1998 speelde Castiglia in de band van blues zangeres Sandra Hall. In 2002 vond Albert het tijd om op eigen benen te staan en in datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum 'Burn'. De opvolger zou vier jaar op zich laten wachten. In 2006 verscheen 'A Throw Stone's' op het gevestigde label, Blues Leaf Records. Na dat tweede album werd Albert Castiglia steeds maar populairder en het gevolg was dat er elke twee jaar een nieuw album van deze artiest op de markt kwam. Zijn meest succesrijke album 'Living The Dream' verscheen in 2012. Nu is er het nieuwste album 'Solid Ground'. Dit is het eerste album van Albert op het Europese label RUF Records. Castiglia zal dit jaar ook uitgebreid touren in Europa. Zowel solo als met de RUF's Blues Caravan in gezelschap van de jonge Brit Laurence Jones en de Noorse Christina Skjolberg.

'Solid Ground' bevat veertien songs en werd opgenomen in de Fat Rabbit Studio's in Glen Ridge. De opname, mixing en produktie was in handen van Dave Gross, die ook verschillende instrumenten op het album bespeelt. Het Texas blues nummer 'Triflin'' begint met energieke grommende basdrum en een altijd weerkerend riffje. Dadelijk valt de zeer goede stem van Albert op. Een meeslepend blues ritme vinden we terug in 'Keep You Around Too Long'. Een aanstekelige en pittige gitaarsolo en het vingerspel op de piano geven de song een fijne extra toets. Als de stem niet zo verschillend was zou 'Searching The Desert For The Blues' een nummer van Tony Joe White kunnen zijn. Funky swampblues met een knappe zeurende gitaar. Zijn geliefde s'avonds betrappen in de armen van een andere man, daarover gaat de soulvolle slowblues 'Have You No Shame'. Met heel veel gevoel zingt Albert deze song. Alle blues stijlen passeren de revue. 'Put Some Stank On It' is een rockin' blues nummer met heel veel pit dat swingt op de warme tonen van de Hammond B3 van Jeremy Baum. Een pittig gitaarduel tussen Albert en gastmuzikante Debbie Davis maken er een heel genietbaar nummer van. Dat Albert ook met de samenleving bezig is horen we in het poppy soul nummer 'Love One Another’. In deze song vraagt Castiglia om meer tolerantie tegenover elkaar omdat dit de enige manier is om in een gemeenschap samen te leven. Een vlot nummer, maar niet dadelijk mijn favoriet. Dat is het volgende Chicago blues nummer 'Sleepless Nights' wel. Deze song bekoort van de eerste toets tot de laatste seconde. Stevige en prima ritme sectie met Matt Schuler op de basgitaar en Bob Amsel op drums. De toetsen van Jeremy Baum steeds discreet aanwezig en de gitaar is fenomenaal in dit nummer. Geen echt vingervlugge solo maar een intense meeslepende gitaarsolo die dit nummer nog een paar niveaus hoger tilt.

Een knappe funky blues song is zonder twijfel 'Going Down Slow'. In het tussenstuk worden we eerst verwend door het vrolijke toetsenwerk van Jeremy Baum, gevolgd door een spetterende gitaarsolo van Albert. 'Celebration' is een heel vrolijk lied en laat ons weer een andere Albert Castiglia zien. Dit is een pop/ country nummer dat goed in het gehoor ligt en je een goed humeur bezorgd, maar daarmee is alles ook gezegd. In het traditionele Mississippi blues nummer 'Hard Time' neemt Albert de akoestische gitaar voor zijn rekening en producer Dave Gross ondersteund hem met de contrabas en percussie. De stem van Castiglia past heel goed bij dit soort nummers. Niet vernieuwend, maar heel fraai is 'Bad Avenue'. Blues met een heel solide en knappe ritmesectie. Het steeds aanwezige orgel geeft een warme en extra toets aan het nummer. Voeg daarbij nog de vette jankende gitaar van Castiglia en je bekomt een zeer bevredigend resultaat. Het liefdeslied 'Sway' kan me erg bekoren. Het heeft iets van The Rolling Stones in zich wanneer deze zich aan een rustig nummer wagen. In het instrumentale 'Little Havana Blues' keert Albert duidelijk terug naar zijn roots en die van zijn moeder. De song word beheerst door Latijnse invloeden. Puik vingerwerk op de gitaar van Castiglia, hij laat hier duidelijk horen dat hij echt wel een begenadigd gitarist is. Voor het laatste nummer op het album kiest Albert er voor om alleen met zijn stem en zijn akoestische gitaar 'Just Like Jesus' te brengen. Deze naakte versie is lang geen slechte keuze. De Amerikaan beschikt over een goede strot en zijn gitaarspel is uitstekend. Prima song.

Met 'Solid Ground' levert Albert Castiglia een prima veelzijdig album af. Niet vastgeroest in één bepaalde stijl, maar openstaand voor alle muziekgenres. Hij werd aangekondigd als bluesrock artiest en dat is Albert Castiglia voor mij zeker niet. Live zou hij de laatste maand, ook een prima indruk nagelaten hebben in Duitsland met de RUF Bluescaravan. Hij komt ook naar België , in maart en april doet hij met zijn band een paar optredens in ons landje. Op 28 maart is hij te gast in CC Engis te Hermalle, op 29 maart op de Southern bluesnight te Heerlen Nederland, op 30 maart in cafè Goorblues te Gooreind en op 10 april staat hij in de muziekodroom in Hasselt.

Vanheuckelom WalterAlbert Castiglia : Gitaar en zang
Matt Schuler : Bas
Bob Amsel : Drums
Dave Gross : gitaar (2,3,4,6,7,9,12,13,14), mandoline (10) en percussie (2 en 10), contrabas (10)
Jeremy Baum : B3, Piano, Wurlitzer
Lou Bevere : Gitaar (6),
Debbie Davis : Gitaar (5), Zang (5)

30.03 - GoorbluesGooreind, BE
06.04 - XXL Blues ClubWageningen, GE NL
10.04 - Muziekodroom Hasselt, BE
17.04 - CC De Steiger Menen, BE

 

Artiest info
Website  
 

Label: RUF Records

video