JOHNNY CASH - OUT AMONG THE STARS

Blijkbaar is de kluis met onuitgebrachte nummers nog niet leeg, want pas verscheen er weer een nieuwe plaat van Johnny Cash. "Out Among The Stars" heet de nieuwe schijf, en bevat twaalf nummers opgenomen in 1981 en nergens eerder gehoord. Het album is geluids- en productietechnisch tot moderne standaarden gebracht en is dan ook een absolute must voor fans van "The Man in Black"!

Toen Cash's zijn succes halverwege de jaren zestig op een hoogtepunt was en hij wel driehonderd optredens in een jaar deed, lonkten de geneugten van alcohol en drugs. Na een ernstig auto-ongeluk en een bijna fatale overdosis scheidde zijn eerste vrouw van hem. Dat bracht hem echter niet tot inkeer. Cash verhuisde naar countryhoofdstad Nashville, waar hij veel optrok met de Texaanse countryzanger Waylon Jennings. Tijdens de anderhalf jaar die volgden draaide het voor beide muzikanten alleen maar om drugs. Gedurende zijn drugsperiode in Nashville werd ook het contact tussen hem en June Carter intenser. In 1963 had zij al zijn grote hit "Ring Of Fire" geschreven, maar van een vaste samenwerking was tot dan toe nog geen sprake. Zij hielp hem eind jaren zestig echter van de drugs af, bekeerde hem tot het orthodoxe baptisme zoals dat in het zuiden van de Verenigde Staten bestond en nam samen met hem de successingle "Jackson" op. In 1968, toen de toekomst er voor Cash weer zonnig uitzag, huwden de twee. Ondanks zijn opmerkelijke wedergeboorte bleef Cash echter flirten met het zondige en het goddeloze. In 1968 en 1969 produceerde hij respectievelijk de albums "At Folsom Prison" en "At San Quentin", beiden liveregistraties van concerten die hij in deze beruchte Amerikaanse gevangenissen gaf. De twee platen waren ook buiten de gevangenis een doorslaand succes. Zijn platen in de jaren 80 waren van mindere kwaliteit, en aldus waren deze jaren niet de beste tijd voor Johnny Cash. Het was al een tijd geleden dat hij een hit had gescoord. Bovendien worstelde hij met zijn drugsverslaving en probeerde zijn platenmaatschappij hem te dumpen. Toch is er in die periode goede muziek gemaakt door Cash. Dat blijkt uit het pas verschenen postume album "Out Among The Stars". Het door Bill Sherrill geproduceerde album "The Baron" was zijn best verkochte album in die jaren 80. Diverse liedjes uit die opnamesessies uit 1981 zijn al die tijd op de planken blijven liggen, evenals nooit gebruikt werk uit 1984. Zijn label zag er toen niets in en de opnamen verdwenen uit het zicht. Totdat John Carter Cash, de zoon van Johnny, ze vond in 2012. Met wat kleine bewerkingen is het album nu uitgebracht.

Wat deze opnamen zo goed maakt is natuurlijk in eerste plaats de kenmerkende stem van Cash. Zijn vocalen klinken levendig en opgewekt, maar nog steeds diep en donker. En dan is er ook de goede keuze van nummers (alleen "Call Your Mother" en "I Came to Believe" zijn door Johnny Cash zelf geschreven) en op de derde plaats de prima productie van Billy Sherrill. Hij gaf de nummers een countryjasje, maar daarnaast zijn er ook flink wat invloeden uit pop en rock te horen, dat maakt het album luchtig in het gehoor. Misschien dat countrypuristen het te gladjes vinden, maar ik vind dat de sterke nummers en de stem van Cash alles goed maken. Veel van de deuntjes bouwen echter voort op de eerdere successen van Cash, zoals zijn outlawcountryhits ("I’m Movin' "), coyboythema’s ("Baby Ride Easy") en zijn even onderhoudende als goudeerlijke praatzang ("If I Told You Who It Was" en "Call Your Mother"). Hoogtepunten van het album zijn het komische "I Told You Who It Was" over een kortstondige romance met een beroemde zangeres, het reeds vernoemde "I’m Movin’ On" wat een duet is met Waylon Jennings, het zo lief gebrachte "Don’t You Think It’s Come Our Time" één van de twee duetten met zijn vrouw June Carter Cash en de laatste track wat een remix door Elvis Costello van het nummer "She Used To Love Me A Lot" is. Die laatste klinkt even heel anders dan de rest van het album, maar is zodanig intrigerend dat toch past bij de rest. Dit is zeker niet het beste album van Johnny Cash, maar "Out Among The Stars" is absoluut een meer dan aangename verrassing.

Zoon John heeft alleszins zijn best gedaan om "Out Among The Stars" in de traditie van die 'American Recordings' uit te brengen. Zowel muzikaal als vormelijk. Echter waar melancholie overheerst in de 'American Recordings' is "Out Among The Stars" een verzameling liedjes van een man die nog middenin het leven staat. Volgens John zullen er in de komende jaren nog weer meer albums volgen van The Man in Black. Volgens hem liggen er nog vier of vijf niet uitgebrachte albums op de plank, met voornamelijk muziek die Cash opnam in het begin van de jaren 80, en is er nog materiaal overgebleven van de American Recordings-sessie.

 

 


Artiest info
Website  
   

Label: Columbia
Distr.: Sony Music

video