CHRIS BERGSON BAND – LIVE AT JAZZ STANDARD

“ A smoky baritone and live still a lot more… “

Chris Bergson is geboren in NYC, maar groeit op in Somerville, Massachusetts. In 1995 verhuist Chris terug naar Manhattan. Terwijl hij de backings doet van jazz zangeressen Annie Ross, Dena DeRose, Sasha Dobson en Norah Jones, brengt hij  bij het ‘Juniper Records’ label “Blues For Some Friends Of Mine” (1997) & “Wait For Spring” (2000) uit. In 2002 wordt Bergson door het ‘John F. Kennedy Center for the Performing Arts’ aangesteld als de ‘Jazz Ambassador of the USA’ en gaat hij met zijn trio touren in Afrika. Meer blues en pop invloeden verrijken zijn stijl en zijn te horen in zijn volgende albums: “Blues” (2003), “Another Day” (2005) en “Fall Changes” (2007), het album waarmee hij definitief doorbreekt. Het album is opgenomen in de ‘Levon Helm’s Woodstock’ studio en was de aanleiding voor een uitnodiging om op te treden tijdens het “Midnight Rambles” en andere festivals in de States en Europa. In 2011 brengt Bergson “Imitate The Sun” uit, zijn laatste studio album. Bergson is al opgetreden samen met Hubert Sumlin, Levon Helm, Norah Jones, John Hammond, Little Sammy Davis, Etta James, Bettye LaVette, Annie Ross, Al Foster, and Matt Wilson, to name just a few.

Zijn nieuwe album “Live At Jazz Standard” is live opgenomen met de “Chris Bergson Band” gedurende twee nachten in ‘NYC’s Jazz Standard’ in Juni 2013. Van de vijftien tracks zijn acht tracks nieuwe eigen songs en vijf oudere songs krijgen nieuwe arrangementen. Dit live album is een juiste weergave van de intensiteit van een club concert, met Craig Dreyer - orgel (“Dispatch”), NY bassist Matt Clohesy en drummer Tony Leone (“Phil Lesh & Friends”). De speciale gasten zijn soul zanger Ellis Hooks, een driekoppige blazerssectie die bestaat uit bariton saxofonist Ian Hendrickson-Smith (“Sharon Jones & The Dap Kings”), tenor saxofonist David Luther (Bettye LaVette) en de Grammy Award winnaar trompettist Freddie Hendrix. De arrangementen van de blazers zijn gedaan door Jay Collins (Gregg Allman).

De opener van het album “Greyhound Station” is een blues rock track volgens het boekje, die de toon zet voor de rest van het album, met krachtig gitaarspel van Bergson dat geaccentueerd wordt door de schurende zware bariton sax van Ian Hendrickson-Smith. “The Only One” is een duet met co-schrijver Ellis Hooks, dat een klassiek soul nummer van Otis Redding zou kunnen zijn, dat door de Sax arrangementen van de blazers opgesmukt wordt. Bergson zet opnieuw een geweldig karakter uit de straat neer in “Mr. Jackson”, dat zo de knoeier in “The Bungler” kan vergezellen, om hem te behoeden van andere problemen. In de gitaar intro van het Delta blues nummer “Heavenly Grass” (een gedicht van Tennessee Williams) en in de zang van “61st & 1st” (een van de nieuwe songs) kan je horen dat Bergson al de gelukkige was, die heeft kunnen spelen met twee meesters als Levon Helm (“The Band”) en de gitarist van “Howlin’ Wolf” Hubert Slim. In “Heavenly Grass” horen we verder een nonchalante drummer Tony Leone en een indringerig Wurlitzer solo van Craig Dreyer. In “61st & 1st” is het vooral de songwriting van het duo Bergson / Kate Ross, dat heel scherp de karakters beschrijft die ze in beide straten ontmoet hebben, heel belangrijk. De track “High Above In The Morning” is een van de oudere opgesmukte songs van de band, dat tien jaren eerder ook al in deze club gebracht is. “Bluemner” is een slide gitaar solo track die Bergson schreef, geïnspireerd door het werk van de Duitse schilder Oscar Bluemner en waarin we ook de invloed van slide gitarist “Mississippi Fred McDowell” herkennen. “Chloe’s Song” en “Just Before The Storm” zijn soul ballades, waaraan ook orgelist Craig Dreyer mee schreef. In de track “Christmas in Bethlehem, PA” is het Craig Dreyer op orgel en de blazers die voor de extra grooves zorgen – let hier zeker op de trompet solo van Freddie Hendrix en de blazersarrangementen van Jay Collins. In de afsluiter “Gowanus Heights” krijgen we opnieuw weerspiegelingen van het leven in NYC. Deze soul Stax track sluit erg aan bij de “Christmas…” track.   Album tracks: 1”Greyhound Station - 2”Mr. Jackson - 3”The Only One - 4”Heavenly Grass” - 5”High Above The Morning” -  6”61st & 1st” - 7”Bluemmer” - 8”Chloe’s Song” - 9”Corinna” - 10”Baby, I Love You” - 11” Just Before The Storm” - 12”Sometimes It’s You” - 13”Christmastime In Bethlehem, PA” - 14”The Bungler” - 15”Gowanus Heights”.

New Yorker Chris Bergson kreeg al de naam van ‘hedendaagse blues baron’, maar hij is nog veel meer. Met een achtkoppige line-up telkens weer de ‘Live at Jazz Standard’ club in NYC vullen en onder de duim krijgen, is niet voor iedere muzikant weggelegd. Een voorbeeldige Chris Bergson met zang en op gitaar doet dit keer op keer, met de hulp van drie pittige blazers, een funky orgelist en een sterke ritme sectie. Laten we afronden met de openingswoorden van Chris Bergson op 25 juni 2013: “Thank you kind people for all your advice…”

Eric Schuurmans

 

TOURDATES

vr 6 Juni - NiXenMeeR, Enschede, NL
za 7 Juni - Blues Open Festival, Geldrop, NL
mo 9 Juni - Den Trap, Kortrijk, B
di 10 Juni - QBus, Leiden, NL
wo11 Juni - Topos, Leverkusen, DL

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
CHRIS BERGSON BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Line up:
Chris Bergson: vocals, electric & acoustic guitars
Craig Dreyer: organ, Wurlitzer
Matt Clohesy: bass
Tony Leone: drums, backing vocals
Special guest:
Ellis Hooks: vocals
Ian Hendrickson-Smith: baritone sax
Freddie Hendrix: trumpet
David Luther: tenor sax
Jay Collins: horn arrangements (except “Corinna” by Ian Hendrickson-Smith)

Discography:
1997: “Blues For Some Friends Of Mine” – Juniper Records
2000: “Wait For Spring” – Juniper Records
2003: “Blues”
2005: “Another Day”
2007: “Fall Changes”
2011: “Imitate The Sun”
2014: ”Live At Jazz Standard” – Recorded Live at ‘Jazz Standard’, NYC, 25&26/06/2013 - Produced: Chris Bergson & Roman Klun (“Spin Doctors”, Joan Osborne, “Holmes’ Brothers”) - Recorded & Mixed: Roman Klun – Mastered: Chris Gehringer

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: 2 Shirts Records

video