LAURENCE JONES - TEMPTATION

De Brit Laurence Jones is één van de grote beloften in de Engelse bluesrock wereld. Door alle media werd in 2012 zijn debuutalbum 'Thunder In The Sky' de hemel in geprezen. De lofbetuigingen konden niet op voor deze toen negentien jarige gitarist/componist. Get Ready To Rock Magazine gaf het album de maximale vijf sterren en volgens Classic Rock Magazine was hij de toekomst voor de bluesrock muziek. Veel lof dus voor deze jonge artiest. Niet alleen de pers maar ook de collega's waren lovend. Walter Trout noemde Laurence een kruising tussen Eric Clapton en Buddy Guy. Prompt vroeg Walter aan Laurence of hij de support act wilde zijn voor de Engelse tour van Walter Trout in 2013. Laurence heeft nog met andere grote namen het podium gedeeld, zoals Buddy Whittington, Pat Travers, Joanne Shaw Taylor, Aynsley Lister, Wishbone Ash en de Royal Southern Brotherhood. In deze laatst genoemde band speelt ook Mike Zito en die was onder de indruk van deze jongeman, net als Thomas Ruf de grote man van RUF Records. Het resultaat was dat Laurence Jones in oktober 2013 een contract tekende bij RUF Records en twee maanden later, in december naar de befaamde Dockside Studio's in Maurice L.A. vertrok om de opvolger van 'Thunder In The Sky' op te nemen onder leiding van Mike Zito. Daar kreeg Laurence steun van de prima ritmesectie van de Royal Southern Brotherhood met Yonrico Scott op drums en Charlie Wooton op de basgitaar. Johnny Sansone, in 2013 nog genomineerd als beste harmonica speler levert ook een spetterende bijdrage op twee nummers, net als Lewis Stephens, bekend van zijn toetsenwerk bij Mike Zito, Freddie King en Doylle Bramhall. Ook Mike Zito hoor je op het album op akoestische gitaar en piano. Aynsley Lister speelt mee op 'Wind Me Up' en mentor en idool Walter Trout op 'Temptation'. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik schrijf dat op 'Temptation' wel heel erg goede muzikanten aanwezig zijn. Het resultaat is dan ook een ontzettend goed album.

Het album begint heel energiek met 'Foolin'. Meteen valt op dat de stem van Laurence heel volwassen geworden is in vergelijking met twee jaar geleden. Zet de volumeknop maar goed open voor deze zinderende opener. Strakke drums en een onzettende mooie diepe basgitaar die je buik doet kriebelen zijn de basis. De uitstekende scheurende gitaar solo van Jones maakt de song compleet. Dadelijk met kwaliteit beginnen, rechtdoor zonder franjes, dat hoor ik graag. Nog meer van dat uitstekend gitaar werk horen we in 'Move On'. Heel catchy met een mooie groove en een refreintje dat vlug, maar ook lang in het hoofd blijft hangen. Heel funky en bluesy is 'Tomorrow Is Another Day'. Weergaloos blaas en zuigwerk van Johnny Sansone op zijn mondharmonica kleuren dit nummer. De harmonica en de gitaar vullen elkaar op een hemelse manier aan. Ook de levenswijsheid van dit nummer is mooi om te horen uit de mond van een eenentwintig jarige knaap. Vergeef en vergeet, werp je zorgen in de afvoer, want morgen is er nieuwe en andere dag. Held en mentor Walter Trout komt Laurence een handje toesteken in het titelnummer 'Temptation'. Deze song heeft een heel aanstekelijk ritme en het duel tussen de gitaren van Walter en Laurence is mooi meegenomen. Charlie Wooton zijn baslijnen blijven ook hier weer prachtig om te horen. Jones schreef dit nummer na een gesprek met Walter Trout die de jongeman wees op de verleiding en het gevaar van drugs en drank. 'Can't Keep Living Like This' straalt veel power uit en dat wordt nog eens extra versterkt wanneer Laurence aan een snedige vette solo begint. Net zoals vele andere gitaristen in dit genre, heeft Laurence Jones gekozen voor een nummer met de akoestische gitaar. De stem van Laurence is heel geloofwaardig en past heel goed in het verhaal en bij de sobere begeleiding van ‘Whisper In The Wind'.

Het langste nummer op 'Temptation' is 'Fall From The Sky'. Dit vlot en aantrekkelijk, meer dan zes minuten durend nummer, barst pas echt los in het tweede gedeelte wanneer Jones met zijn gitaar werkelijk grandioos tekeer gaat. Eerst vingervlug met de vingers de juiste snaren beroeren, dan scheurend en schreeuwend. Dit is echt genieten. Hij beheerst de gitaar als een echte gitaarslinger. De enige cover op het album ' My Eyes Keep Me In Trouble' kennen we vooral in de versies van Muddy Waters en David Wilcox. Laurence heeft er een funky blues nummer van gemaakt. Opmerkelijk met welk gevoel deze jongeman zijn liefde voor de schoonheid van de vrouw bezingt. Mike Zito is heel het nummer mooi, maar subtiel aanwezig op de piano. Laurence Jones heeft ook een veelzijdig album gemaakt, luister maar eens naar 'Southern Breeze'. Deze song kaart de schrijnende armoede in de wereld aan. Het is een teken dat deze jongeman ook met de wereld problemen bezig is en ze durft aan te klagen. Het is een shuffle die alle verwachtingen inlost en boeit van de eerste seconde tot de laatste noot. We krijgen wederom een mooi samenspel van twee gitaar virtuozen in 'Wind Me Up'. Ondersteund door de indrukwekkende ritmesectie, hier aangevuld met de fantastische Hammond B3 klanken van Lewis Stephens mogen Aynsley Lister en Laurence Jones zich volledig laten gaan in deze vlotte bluesrock song. Dat laten deze twee heren zich geen tweemaal vragen en het resultaat beantwoord aan de verwachtingen . 'Bad Bad Dream' is een zeer sterk slowblues nummer, waar de zware baslijnen van Charlie Wooton weer een heerlijk buikgevoel geven en waar de kwaliteiten op de gitaar van Laurence Jones weer in de verf gezet worden. Ook vocaal kan Jones vele genres aan. Het laatste nummer 'Soul Swamp River' werd geschreven door de zanger en producer samen en is zeker één van de beste songs op 'Temptation'. Natuurlijk is de magistrale mondharmonica van meester Johnny Sansone daar niet vreemd aan. Naar mijn smaak had Johnny op meer dan twee nummers mogen meespelen, daar de mondharmonica perfect past bij de muziek die Laurence schrijft en speelt.

Met 'Temptation' overtreft Laurence Jones zijn knap debuut album 'Thunder In The Sky' . Dat alleen al is een knappe prestatie. Zijn songs, zijn gitaarspel en zijn stem zijn veel volwassener geworden. Op 'Temptation' staat ook geen enkel minder nummer. Laurence en Mike hebben zich omringd met uitstekende muzikanten en hebben hun huiswerk prima gedaan. Alles is af aan dit album. Het zou me niet verwonderen dat dit tweede album de grote doorbraak forceert voor deze jonge muzikant. Momenteel is hij samen inEuropa aan het toeren met Albert Castiglia en Christina Skjolberg tijdens de Blues RUF Caravan. Hopelijk doen ze ook België aan tijdens hun reis door Europa. Laurence Jones zelf heeft in ons kleine landje nog nooit op een podium gestaan, hopelijk moeten de Belgische fans nu niet lang meer wachten. Als ik voor 'Temptation' punten moest geven kreeg het album van mij 4,5 op 5. Verder wil ik een pluim geven voor producer Mike Zito die na zijn succes als producer van Samantha Fisch haar laatste album 'Black Wind Howlin' ', de lijn verder doortrekt met het zeer sterke 'Temptation' van Laurence Jones.

Walter Vanheuckelom

Laurence Jones (electric guitars, vocals)
Yonrico Scott (drums, percussion)
Charlie Wooton (bass)
Mike Zito (acoustic guitars, piano)
Lewis Stephens (Hammond B3 - #10)
Johnny Sansone (harmonica - #3,12)

Artiest info
Website  
 

video

Label: RUF Records