MATT HARLAN - RAVEN HOTEL

Het reizen en toeren zit rusteloze Matt Harlan blijkbaar in het bloed. Het levert stof en inspiratie voor zijn fantasierijke songs die de Texaan dan in koffiehuizen, clubs, besloten locaties of open festivalruimtes aan het publiek voorstelt. Hij stond enkele jaren terug in het muziekcafé Toogenblik in Haren en toert binnenkort opnieuw door ons land om zijn nieuw album ‘Raven Hotel’ voor te stellen. Na zijn debuut ‘Tips And Compliments’ en de opvolger ‘Bow And Be Simple’ is ook dit album weer een verzameling van tot de verbeelding sprekende songs waarin de zanger fijne poëzie met verhaalkunst vermengt. Ooit speelde hij nog in een rockbandje maar sinds hij als soloartiest, al dan niet met tijdelijke medereisgenoten, door Amerika en Europa rondtrekt, lijkt hij toch zijn ware bestemming gevonden te hebben naar het voorbeeld van Townes Van Zandt, John Gorka, Tom Ovans, Kevin Welch of Chris Smither, die allen eenzelfde gemoedstemming weten te verweven in hun narratieve songs.

De songs van Matt Harlan hebben een oprechte emotionaliteit die zich nog verdiept dankzij zijn akoestische gitaarspel en via instrumenten als viool en piano. Violiste Maddy Brotherton onderlijnt in het mooie ‘Old Spanisch Moss’ (video) de droefenis wanneer Harlan en Rachel Jones samen zingen terwijl tenorsaxofonist John Mills van de song ‘Burgundy & Blue’ een jazzy kleinood maakt waarbij zich nog een staande bas voegt. In het totaal kreeg Matt Harlan op dit album het gezelschap van liefst acht muzikanten, zangeres Rachel Jones niet meegerekend die op het haast optillende en bevrijdende ‘Riding With The Wind’ solo zingt of elders in zangharmonie met Harlan zoals op het bluesy ‘Slow Moving Train’ waarbij de harmonica van Mickey Raphael invalt. Multi-instrumentalist Rich Brotherton begeleidt o.m. met banjo, lapsteel, dobro en bas. De troubadour zelf vertolkt zijn songs met een inleving alsof de ontstaansgeschiedenis nog vers in zijn geheugen ligt. Dat hij vorig jaar tot ‘Singer-Songwriter of the Year’ werd uitgeroepen en met een Texas Music Award werd gehonoreerd is bijgevolg de logica zelf.

Ergens laat dit album zich beluisteren als een sfeervol geschakeerd klanktapijt tijdens een lange afstandsrit waarbij je ook ’s nachts nog doorrijdt, in een wisselend landschap doorheen lanen en velden, temidden van het terugwijkend Spaans mos of langs hooibalen, doorheen half verduisterde steden of een zonsopgang tegemoet, een enkele keer versnellend op de tonen van ‘Rock & Roll’ maar meestal vertragend, beschouwend of stilstaand bij beelden en gebeurtenissen. Het bloedmooie haast Mexicaans aandoende ‘Old Allen Road’ klinkt aangrijpend desolaat dat overkomt als een droefgeestige ballade. Zelfs zonder bijgevoegde tekstlyriek voel je gewoon aan dat zijn songs moeten lezen als prozagedichten, nazinderend omwille van een haast tastbare gevoelsgelaagdheid. Spijtig dus dat de teksten niet worden bijgevoegd, wat echter niets verandert aan de feeling of mood dankzij het gloedvolle stemtimbre van de zanger. Ook zijn gitaarspel klinkt meestal weemoedig zoals op ‘We Never Meet (Time Machine)’ of het ontroerende ‘Second Gear’. De melodische songlijnen betrekken je steeds weer in Matt’s observaties, mijmeringen en stemmingen, zodat je blijvend benieuwd bent om hem deze songs Live te zien vertolken, wat gelukkig binnenkort ook mogelijk is in Bree of Eeklo.

Marcie

 

maandag 31 maart - Nix & Meer, Enschede aanvang 20:00 uur 

dinsdag 1 april - Blue Room Sessions , Den Bosch aanvang 20:30 uur 

donderdag 3 april - CC de Breughel, Bree (België) aanvang 20:15 uur 

vrijdag 4 april - Cultureel Café De Amer, Amen aanvang 20:00 uur 

zaterdag 5 april - In The Woods, Lage Vuursche aanvang 20:30 uur 

zondag 6 april - Landgoed Thedinghsweert, Kerk-Avezaath / Tiel aanvang 15:30 uur 

maandag 7 april - Meneer Frits, Eindhoven aanvang 21:00 uur 

dinsdag 8 april - Cultuurhuis Heerlen, Heerlen aanvang 20:30 uur 

vrijdag 11 april - Trouble Tree, Koudekerk a/d Rijn aanvang 20:30 uur 

zaterdag 12 april - N9, Eeklo (België) aanvang 21:00 uur 

zondag 13 april - A Small Town Music Walk IV, Hoorn aanvang 13:30 uur 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Berkalin Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video