JOHN FULLBRIGHT – SONGS

Omstreeks het moment dat hij 26 jaar is geworden, verscheen de tweede plaat van de Amerikaanse singer-songwriter John Fullbright uit Bearden, Oklahoma. Voor hij aan zijn solocarrière begon was hij ook al lid van de formatie ‘Turnpike Troubadours’ en van de ‘Mike McClure Band’. Zijn debuutalbum “From The Ground Up” kreeg in 2012 al meteen een nominatie voor een ‘Grammy Award’ in de categorie ‘Beste Americana Album’, wat als een overduidelijke erkenning van het grote talent in John Fullbright moge gezien worden.

De nieuwe cd brengt hij uit onder de titel “Songs” omdat het schrijven van liedjes door hem als een zeer ernstige zaak wordt beschouwd. Bij elk nummer dat hij componeert probeert hij al zijn fantasie en energie in het nummer te steken in de hoop dat het een ‘all time classic’ mag worden. De beluistering van dit album doet ons dan ook wel degelijk vermoeden dat er tussen deze twaalf tracks misschien wel een paar klassiekers terug te vinden zijn.

Het begint al bij het eerste nummer en ook eerste single “Happy” die u op bijgaande video in een live gebrachte uitvoering kunt beluisteren, maar het daarop volgende “When You’re Here” krijgt van ons een nog net wat hogere score als potentiële hit. Bij een aantal pianoballads op deze plaat zoals o.a. “She Knows” en “The One That Lives Too Far” denken we onwillekeurig aan Ron Sexsmith met wiens stem die van John Fullbright af en toe ook wel wat gelijkenissen vertoont.

De instrumentatie bij deze songs werd bewust schaars en minimalistisch gehouden om de poëtische liedjesteksten nog wat beter tot hun recht te laten komen. Het wat trieste verhaal in het akoestische nummer “Until You Were Gone” is daar een zeer goed voorbeeld van en ook in het meer dan 6 en halve minuten durende “All That You Know” zorgt de enkel door een Wurlitzer-piano begeleide zang voor een bijzonder beklijvend moment.

De enige compleet georkestreerde song op deze plaat is het erg mooie “Never Cry Again” dat handelt over een fout afgelopen liefdesrelatie en al de gevoelens die daarbij komen kijken. Een heel mooie steelgitaarsolo in dit favoriete nummer voor ons is qua instrumentatie het opvallendste muzikale moment van het album. Ook het van een fluitend intermezzo voorziene “Going Home” waarin hij zijn vreugde beschrijft om telkens weer terug te keren naar zijn natuurlijke habitat in Oklahoma is een bijzonder sterke song.

Om ons een laatste keer van zijn kunnen te overtuigen brengt John Fullbright met het liedje “Very First Time” nog een heerlijke akoestische pianoballad als cd-afsluiter. Gezien zijn nog zeer prille leeftijd denken wij dat deze artiest met zijn grote talent een prachtige toekomst in de muziekwereld tegemoet mag zien. De soms heel persoonlijke songteksten die hij in de liedjes op “Songs” heeft gestopt zijn de getuigen dat hij ook in de toekomst nog heel wat moois aan zijn fans te vertellen heeft.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Dirt Records
Distr.: Thirty Tigers

video