BRIGITTE DEMEYER - SAVANNAH ROAD

Ze is niet echt in een genre in te delen en vindt zelf dat ze "American roots"-muziek maakt. Blues, jazz, soul, country en folk gedrenkt in een zuidelijk tintje hoor je allemaal terug in haar muziek. Ze kan fluisteren maar ook stevig uithalen en heeft een mooie, ietwat bluesy stem. Bovendien heeft ze een hele goeie band om zich heen staan. Een rommeltje, zou je kunnen denken als je dit leest, maar het tegendeel is het geval. Ze maakt onmiskenbaar haar eigen muziek, die eigenlijk al de genoemde genres lijkt te overstijgen. We hebben het hier over de Amerikaanse van Duits-Belgische afkomstige singer-songwriter Brigitte DeMeyer. Was ze een aantal decennia eerder was geboren, hadden we haar naam inmiddels in de boeken teruggevonden tussen grootheden als Bonnie Raitt, Mavis Staples, Sheryl Crowe en Billie Holiday. Tegenwoordig is er helaas meer nodig dan een paar geweldige platen om de erkenning te krijgen die je als uitzonderlijke muzikant verdient, waardoor Brigitte DeMeyer niet zo bekend en/of gewaardeerd is als deze vernoemde dames. Of dat met haar nieuwe plaat "Savannah Road" gaat veranderen is zeer de vraag, maar wat is Brigitte DeMeyer op haar inmiddels al weer zesde studioplaat onwerkelijk goed.

Een ieder die haar muziek kent, weet dat DeMeyer al meer dan 10 jaar louter vijfsterren platen aflevert en ook "Savannah Road" hoort weer thuis in deze categorie. Al werden de platen, "Another Thousand Miles" (2000), "Nothing Comes Free" (2003) en "Something After All" (2006), die DeMeyer in de beginjaren van haar carrière maakte niet direct overladen met aandacht, soms is geduld echt een schone zaak en komt er het moment dat je als artiest de juiste liedjes, de juiste mensen op het juiste moment en op de juiste plek kan samenbrengen, en dan begint muziek echt te leven. Brigitte Demeyer is op dat punt aangeland in haar carrière. Zo was haar album "Red River Flower" (2009) al een stap in de goede richting, want op deze plaat kon DeMeyer beschikken over fantastische muzikanten zoals Al Perkins en Buddy Miller. Maar het grootste bewijs kwam er met haar vorige album "Rose Of Jericho" (2011). Op deze plaat liet DeMeyer zich dit keer omringen met grootheden uit de Americana wereld, zoals Will Kimbrough, Mike Henderson, Mike Farris, Al Perkins, John Deaderick, Sam Bush, Doug Lancio, de McCrary Sisters en niet te vergeten percussionist en drummer Brady Blade (Emmylou Harris, Daniel Lanois), die samen met Brigitte dit laatste album produceerde. DeMeyer’s stem is een feest voor het oor en met een handjevol ballads, was "Rose Of Jericho" een fijn gevarieerde plaat geworden. Deze platen die DeMeyer tot dusver heeft uitgebracht schitterden door fraaie songs, soulvolle vocalen, een veelheid aan stijlen en een flinke dosis eigenwijsheid. Het heeft DeMeyer de vergelijking opgeleverd met onder andere Patty Griffin, Susan Tedeschi, Shelby Lynne en Sheryl Crow, toch niet de minsten in het vak. Platen waarop DeMeyer zich niet alleen een uitstekend zangeres en een buitengewoon bekwaam songwriter toont, maar waarop de Amerikaanse ook weet op te vallen door haar veelzijdigheid en het vermogen om buiten de gebaande paden te treden.

Haar nieuwste album "Savannah Road" zet de lijn van voorganger "Rose Of Jericho" gewoon voort, want wederom is het album mede geproduceerd door Brady Blade en zijn de songs mede geschreven door Will Kimbrough. Naast dit schrijversduo DeMeyer/Kimbrough zorgen Jimmy Wallace (keyboards), Guthrie Trapp (gitaar & mandoline), Chris Donohue (bas), the McCrary Sisters, Ricky en Micol Davis van Blue Mother Tupelo, bassist Michael Rhodes, en Wood Brother’s Jano Rix voor de gepaste begeleiding. Allemaal uitstekende muzikanten, hetgeen haar verzorgde geluid zeker ten goede komt. Brigitte hoeft zelf vervolgens niet veel meer te doen dan met haar emotievolle en soulvolle stem het kippenvel op je armen te zingen, iets waar ze in alle songs op "Savannah Road" glansrijk in slaagt. "Savannah Road" bevat vooral invloeden uit de americana-gerelateerde stijlen en staat vol met 13 songs die weliswaar aangenaam voortkabbelen, en is daarbij in vrijwel alle opzichten een logisch vervolg op de platen die DeMeyer de afgelopen jaren heeft gemaakt en zeker op "Rose Of Jericho", omwille dat de country van haar vroege platen achterwege blijft en nu kiest zoals de voorganger, in de richting van gospel en New Orleans jazz en dit steeds overladen met een portie deep soul. Het klinkt dan allemaal net wat eigenwijzer en gepassioneerder dan we in dit genre gewend zijn.

Brigitte DeMeyer die onlangs het voorprogramma van Greg Allman deed, was zo geïnspireerd door Gregg's boek "My Cross To Bear" dat beginnend met de titelsong op "Savannah Road", het Diepe Zuiden, met name Georgië, steeds centraal staat. En dit begeleidend met een bluesy steel gitaar van Will Kimbrough. Deze multi-instrumentalist, producer, songwriter en bandleader heeft een enorme honger naar alles wat muziek is. Door zijn bijdrage ben je voor fijne Americana met wat bluesy en soulvolle accenten bij DeMeyer aan net juiste adres. Luister na de opener maar eens naar het vrolijke liefdeslied "Say You Will Be Mine" met zijn Buckingham Nicks echo's en het even vreugdevolle "Boy's Got Soul" met zijn lyrische verwijzing naar Chris Whitley, en vervolgens naar het weemoedige "Please Believe Me"en de dromerigheid in het jazzy "Big Man's Shoes" tot de afsluiters, het in blues gedrenkte "Build Me a Fire" en de met banjo begeleidende gospel, "My Somebody", de essentie van het Zuiden is steeds in deze dertien nummers terug te vinden, je hoort zelfs bijna de krekels. Haar nieuwe album is dan ook weer een behoorlijk gevarieerd album geworden waarbij Brigitte gelukkig niet al te veel haar best doet om modern te klinken. Dat betekent niet dat "Savannah Road" een oubollige of misschien zelfs wel overbodige plaat is. De muziek van DeMeyer flirt misschien niet heel nadrukkelijk met soul en r&b, maar klinkt wel degelijk fris en eigentijds. Omdat deze plaat in muzikaal opzicht en wat betreft de kwaliteit van de songs goed aansluit bij het niveau van de zang, zal duidelijk zijn dat Brigitte DeMeyer met dit album een prachtplaat heeft afgeleverd die niet zomaar overtroffen zal worden.


Artiest info
Website  
 

Label: BDRM Music
Distr.: PIAS / Rough Trade