ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD  – HEARTSOULBLOOD

Devon Allman: “ On ‘heartsoulblood’, we are a BAND… ”

Een band die in 2013 op zondag op de affiche van het BRBF in Peer stond en hoog scoorde, is de “Royal Southern Brotherhood”. Vanwaar deze hoge score? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: omdat dit een supergroep is, een alliantie van gevestigde muzikanten die samen éénzelfde muzikaal doel hebben.

In de zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman en de Neville familie. Dit is nu net de basis van “Royal Southern Brotherhood”: Gitarist Devon Allman is de zoon van Gregg Allman en Cyril Neville is één van de vijf van “The Neville Brothers”, de R&B / gospel / soul / funk / pop band die in 1977 in New Orléans opgericht werd [Line-up: Aaron: percussie, zang – Art(hur) & Ivan: keyboards, zang - Charles: sax – Cyril (°1948): drums, zang]. Voeg daar aan toe de geweldige gitarist Mike Zito, bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott (ex “Derek Trucks Band”, Gregg Allman, “Allman Brothers Band”), dan is de “RSB” volledig. In 2011, in New Orléans brengt Reuben Williams, de manager van Mike Zito en Cyril Nivelle, de muzikanten van de nieuwe superband samen. Nivelle en Zito hebben in 2009 al eerder samengewerkt op Zito’s album “Pearl River”. Devon Allman is in het begin sceptisch, maar wordt door zijn vriend Mike Zito, met wie hij al eerder samenwerkte, over de lijn getrokken. Voor de ritme sectie werden de bassist Charlie Wooton en de drummer Yonrico Scott gecontacteerd. Devon Allman (°1976) is de jongste en Cyril  Neville, de oudste van de band. In het najaar van 2011, worden de eerste tracks voor het album opgenomen in Vermilion Bayou en in de lente van 2012 wordt hun wereldtoer voorbereid in de ‘Don Odell’s Studio’s’ in Palmer, Massachusetts. Het debuut album wordt in de pers beschreven als “gelijktijdig progressief en traditioneel en als een mix van rock, blues en funk”. Hun titelloze debuutplaat is werkelijk een schot in de roos: broeierige swamp blues en –rock, boordevol soul met wat gospelinvloeden.

2012 is de start, dus touren is een must… Op 24 oktober treedt “RSB” op tijdens het ‘Crossroads Festival’ in Bonn, DE. Dit optreden wordt door WDR1 in ‘Rockpalast’ uitgezonden. Voor Ruf Records is dit ook opnieuw een vervolg van hun live opnames ‘Songs From The Road’, waar Jeff Haley en Luther Allison als eens de revue hebben gepasseerd.

Ik eindigde toen mijn review op de Rootstime website met de zin: “En nu als fan wachten op het nieuwe studioalbum van “RSB” dat voor 2014 gepland is!” Het nieuwe, tweede studio album “Heartsoulblood” is vanaf juni een feit. Opnieuw originele tracks, met als enige nieuw naam op de gastenlijst: Omari Neville – zanger van de band “Reject Youth Nation” én de zoon van Cyril! (“the Neville family rules”…). Omari zingt als backing op één track mee zingt, de track die hij ook samen met vader Cyril schreef (“Let It Ride”).

Album tracks: 1”World Blues” [lyrics: MZ/CN/DA-Music: MZ/YS] – 2”Rock And Roll” [CN-CN] – 3”Groove On” [DA-CW/MZ/DA] – 4”Here It Is” [CN-CW/MZ/YS] – 5”Callous” [CN-MZ] – 6”Ritual” [MZ-MZ/CN] – 7”Shoulda Known” [DA-DA] – 8”Let’s Ride” [CN/ON-CN/ON] – 9”Trapped” [DA-DA/MZ/CW/YS] – 10”She’s My Lady” [CN-DA/CW/MZ] – 11”Takes A Village” [MZ-MZ] – 12”Love & Piece” [CN-CW/MZ/YS] – Lyrics & Music by MZ (Mike Zito), CN (Cyril Neville), DA (Devon Allman), YS (Yonrico Scott), CW (Charlie Wooton), ON (Omari Neville)

“When we went into the studio on the first record, we were a bunch of musicians making a record in the studio”, (aldus Devon Allman) “On heartsoulblood, we are a BAND…”

De ‘Dockside Studio’s’ in Vermilion Bayou, Louisiana, waar ook het eerste album in 2012 opgenomen is, zijn opnieuw de plaats van de opnamen en zijn na twee jaren en een uitgebreide wereldtour, een bewuste keuze; want hier zijn illustere artiesten als BB King en Derek Trucks hen al voorgegaan. Hier, beweert men, hangt muzikale magie in de lucht en zijn al enkele klassieke albums opgeleverd! Ook ditmaal was producer Jim Gaines, geholpen door engineer David Z, de man die de touwtjes in handen had. Opnieuw zijn het de duellerende gitaren van Dave Allman en Mike Zito, die de verhalen aan elkaar breien en die door de ritme sectie van Charlie Wooton en Yonrico Scott op de juiste spanning gehouden worden. Vocaal is er een luxe probleem. Het trio Devon, Mike en oudgediende Cyril Neville wisselen hier elkaar en aanvullend af. De track list is twaalf nummers lang en is heel afwisselend en erg ambitieus. Er zijn voldoende rauwe momenten als de opener 1”World Blues” met zijn striemende slide riffs,  5”Callous” met zijn dreigende wah effecten en de afsluiter 12”Love & Piece” (met wat voor een zinderend intro!);die de rock liefhebbers zullen plezieren. Voor het tegengewicht zorgen tracks als het luchtige, funky Latino 3”Groove On”, de soul slow 7”Shoulda Known” en de meest aangrijpende track van en gezongen door Mike Zito, 11”Takes A Village”. Opmerkelijk is er ook de rock track 2”Rock And Roll” van en door Cyril Neville, waarin ons verteld wordt hoe de R&R uitgevonden werd: “Little Richard said he wasn’t quittin’ til he found him a brand-new sound…”

 De “Royal Southern Brotherhood” is niet blijven stil staan. Met hun nieuwe album “heartsoulblood” zoeken ze nieuwe horizonten af en verleggen ze hun grenzen. Ze zijn een groep geworden, die nu opnieuw muzikale geschiedenis schrijven. Ook tijdens hun nieuwe tour doen ze in oktober Brussel aan. We kijken hier naar uit, want goede wijn wordt alleen maar beter, als je kan wachten! 

Eric Schuurmans

 

05/09/2014: NORTH SEA JAZZ CLUB, A’DAM, NL
06/09/2014: BLUESROCK, TEGELEN, NL  
16/10/2014: LA TENTATION, BRUSSEL, BE

 

Line-up:
Cyril Neville: vocals, percussion - New Orleans funk man 
Devon Allman: vocals, guitar - Southern rocker, blues man
Mike Zito: vocals, electric & acoustic guitar - blues guitarist
& Rhythm section:
Charlie Wooton: bass, backing vocals - soul & funk man
Yonrico Scott: drums, backing vocals - heavy R&R beats man
Guest: Omari Nivelle: backing vocals (8)

Discography:
2013 : “Gone To Texas” by Mike Zito, solo label debut – Ruf Records
2013 : “Turquoise” by Devon Allman – Ruf Records
2013 : “Magic Honey” by Cyril Neville – Ruf Records

2012 : “Royal Southern Brotherhood” – Ruf Records
2013 : “Songs From The Road – Live In Germany” (CD/DVD) – Ruf Records
2014 : “heartsloulblood” – Produced & engineered by Jim Gaines & David Z

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video