DAVE SPECTER - MESSAGE IN BLUE

Moeten we jullie Dave Specter nog voorstellen? De man heeft in zijn carrière al gewerkt – en/of opgenomen met ettelijke grootheden als Hubert Sumlin’, Junior Wells, Buddy Guy, Otis Rush, Ronnie Earl, Valerie Wellington, Magic Slim, Pinetop Perkins, en dan vergeten we er nog een paar. Een divers scala aan muzikale artiesten dus, waarmee hij net zo goed blues, soul, funk als jazzmuziek wisten te brengen. Dave is schijnbaar altijd op rondreis als ware hij een evangelist die het tot zijn plicht voelt zijn muzikale liefde, en dan vooral de blues, te gaan prediken.

De man is inmiddels met deze “Message In Blue” aan zijn tiende album toe. En met dertien nummers en een totale speelduur van haast een uur heeft hij een zoveelste bewijs van zijn kunnen afgeleverd. Op zijn zachtst uitgedrukt is deze release “gevarieerd” te noemen met zeven instrumentale Specter nummers , met ondermeer het sublieme titelnummer (zie clip) en zes songs waarvan de vocals gedeeld verzorgd worden door de legendarische Soulzanger Otis Clay en Brother John Kattke, die ook al het toetsenwerk voor zijn rekening neemt. Er valt ook nog een bijzonder boeiende bijdrage van de door ons zo bewonderde Bob Corritore op harp te noteren. Blues, soul en jazz zijn de voornaamste muzikale stijlen die hier vertegenwoordigd worden.

Het zou ons te ver leiden om alle nummers om alle nummers afzonderlijk te gaan belichten maar wat waren we zwaar onder de indruk van het emotievolle, aan Bobby “Blue” Bland opgedragen “This Time I’m Gone For Good”. Dit verleidelijke slowsoul nummer laat een briljante Otis Clay horen. Dit alleen al verantwoordt de aanschaf van dit album. Onnodig waarschijnlijk aan te halen dat Clay trouwens overal vocaal schittert op deze release ? Maar tegelijk zou dit wat de andere bijdragen van de gasten tekort doen. Kattke is eveneens meesterlijk te noemen op Freddie King’s “Same Old Blues”. Deze versie laat je na afloop mijmerend, dromend achter. Groots is tevens ‘s mans prestatie op “Chicago Style” die je geheid aan de oudere bluesmeesters zal doen herinneren. De meer van jazzy sound houdende muziekliefhebber zal dan weer zijn gading vinden bij “The Spectifyin’ Samba”.

Dave Specter zelf is grandioos op heel het album. De man grossiert in aanstekelijke riffs, gespierde solo’s en gevoel voor melodie. Luister wat dit laatste betreft eens naar het rockende “Jefferson Stomp” waar hij de slide meesterlijk bespeelt en waar Corritore zo gepast bijdraagt. Wij zouden dit een gedurfde release willen noemen. De band is groots, de nummers gevariëerd. Een garantie op commercieel succes zouden we dit niet willen toedichten maar dat elke bluesmuziekliefhebber hier plezier gaat aan beleven is wel duidelijk. Tenminste als je openstaat voor soulvolle blues.

Luc Meert

 


Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records

video