SLOWMAN – HAPPY BOY

Echt traag is hij nochtans niet, ondanks zijn artiestennaam. We hebben het over Svante Törngren, de Zweedse gitarist, zanger en songschrijver die zijn muziek op de markt brengt onder het pseudoniem ‘Slowman’. Hij heeft na een periode van meer dan drie decennia frustraties over de muziekindustrie in een vrij korte tijdspanne al twee studioalbums (‘The Best Of Slowman’ uit 2008 en “I’m Back’ uit 2010) op zijn palmares staan en brengt nu met “Happy Boy” album nummer drie uit.

Op deze zelf geproduceerde plaat brengt hij twaalf nieuwe composities die in de studio tot stand zijn gekomen met de hulp van pianist Mats Lundström, bassist Jan Enegård en drummer Stefan Rosén. ‘Slowman’ heeft het rockershart nog steeds op de juiste plaats zitten, zoals blijkt uit de 12 Engelstalige songs op “Happy Boy”. Te beginnen met het op een song van Bruce Springsteen en/of Steve Young lijkende openingsnummer “Time”, het ritmische “Drowning Stones” en bluesrocker “Baby’s Burnin’”.

Maar voor deze derde plaat heeft ‘Slowman’ er voor geopteerd om ook enkele rustigere ballads op de tracklijst te plaatsen. Voor de nummers “Nothing To Pretend”, “Into Gold”, “Little Berlin”, “Every Heart Is Crying” en “Where The Roses Grow” haalde hij er voor de harmony en backing vocals zelfs een heus - weliswaar Zweeds - gospelkoor bij.

De albumtiteltrack “Happy Boy” is misschien wel het meest ingetogen gebrachte liedje met enkel het pianospel van Mats Lundström en de sfeervolle celloklanken van gastmuzikante Anna Dager in de begeleiding. Het is ook een waar genoegen om twee sterk op het werk van de overleden Warren Zevon lijkende liedjes te horen op deze plaat, zijnde “Ain’t Gonna Worry” en “Where The Roses Grow”.

“Happy Boy” is ontegensprekelijk de allerbeste plaat die de 57-jarige ‘Slowman’ ooit heeft opgenomen en als er nog enige vorm van rechtvaardigheid bestaat, dan zou hij met zo’n album gemakkelijk internationaal moeten kunnen doorbreken. Maar is deze wereld anno 2014 nog wel een beetje rechtvaardig?

(valsam)
“It can be stated without any doubt that ‘Happy Boy’, the third record of Swedish singer-songwriter ‘Slowman’, is his best performance ever. Contemporary pop and rock songs that can easily face the competition with internationally established artists. If there is still any justice left in this world, ‘Slowman’ absolutely deserves international recognition for his most recent work.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Slow Records

Info: Hemifran