ZOE SCHWARZ BLUE COMMOTION - EXPOSED

 


Alweer een plaat van Zoë Schwarz Blue Commotion, zal de aandachtige lezer zich afvragen. Inderdaad is het nog maar een klein jaar geleden dat we voorganger “The Blues Don’t Scare Me” onder de loupe namen en concludeerden dat het een prima album was.Het duizelingwekkende tempo waarmee ze releases op de markt brengt gaat gelukkig niet ten koste van de kwaliteit. Eerder nog zijn we geneigd deze “Exposed” tot haar beste te bestempelen tot op heden.

Dertien songs en een totale speelduur die naar het uur neigt, twaalf nummers van de hand van Schwarz en de uitstekende gitarist Rob Koral en eentje van diezelfde Koral gepend met Sue Hawker. Dat is wat we te horen krijgen. De aftrapper van dienst stelde ons direct gerust van de kwaliteit die ging volgen. “Angel Of Mercy” begint zachtjes met akoestische fingerpicking maar de ballade die je eerst meent te ontwaren ontploft na anderhalve minuut in een stevig rocknummer, een trucje dat nog een paar keer wordt herhaald in dit nummer maar direct voor een verdomd sterke start zorgt. Het daaropvolgende “Smile” en het Rockabilly getinte “Let Me Sing The Blues” zorgt voor een hattrick binnen het eerste kwartier. Meer nog dan op de voorloper is er plaats gemaakt voor bijzonder smaakvolle bijdrage op harmonica, Si Genaro, en krijgt ook het uitstekende toetsenwerk van Pete Whittaker wat meer schijnwerperlicht toebedeeld. Een uitstekende zet, want naast Zoë’s, kraakheldere, krachtige stem heeft de band wel meer muzikaal talent om het waar te maken.

Het tempo wordt wat naar beneden gehaald voor de logischerwijze jazzy bluessong “Let’s Explain (Blues For Billie)”. Maar ook hier weet de zangeres zich uitstekend te uiten, net zoals op de meer traditionele bluesballade “You Knock Me Out” trouwens. Wat een fantastische combinatie van orgel en mondharmonica valt hier te beluisteren! Eigenlijk is het een bewijs van het toch wel uitzonderlijke muzikale talent dat hier verzameld is, dat die variëteit aan stijlen er bij de luisteraar ingaan als zoete broodjes.

Het is niet in één kooi te vangen, er sluipt zowel blues, soul, jazz, funk als pure rock in deze release en dat is misschien het enige minpuntje dat we zouden kunnen aanhalen. Als je openstaat voor het geciteerde zal je getrakteerd worden op een uitstekende plaat, kies je resoluut voor één stijl dan zal e misschien wat op je honger blijven zitten, maar het zou jammer zijn want de plaat heeft heel wat fraaie songs te bieden. Het is ook een plaat die groeit bij elke luisterbeurt. Waren we bijvoorbeeld eerst niet zo enthousiast over “I’m Glad”, na ettelijke beluisteringen kreeg het funky nummer ons toch ook in de greep mede door het toch ook wel prima blazerswerk.

Het bijzonder fraai verzorgde booklet laat je toe de uitstekende teksten op de voet te volgen en de daarbij horende uitleg van Zoë Schwarz over het hoe en waarom van de songs is een meer dan aangename, zinvolle bijlage. Des te eigenaardiger vinden wij het dan dat we nergens op de hoes info vinden over het waar en wanneer opgenomen slotnummer “Broken Heart Blues”. De waardige afsluiter werd live opgenomen en blijkbaar deelde het aanwezige publiek ons enthousiasme. Bij het nalezen van deze recensie merken we dat we nog niet eens Paul Robinson vermeld hebben terwijl we nochtans bij ons luisterbeurten meer dan eens hebben zitten denken wat een uitstekend drummer er ook hier aan het werk was. “Exposed” laat een sublieme zangeres bewonderen en haar feilloze band weet daar perfect op in te spelen. Ergens mijmeren we wel wat er zou gebeurd zijn moest ze de beste songs uit haar drie platen verzameld hebben op één uitgave? Ik denk dat we dan van een wereldplaat kunnen spreken maar als het niveau van de releases zo in stijgende lijn blijft komen worden we daar binnenkort vanzelf mee geconfronteerd.

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
ZOE SCHWARZ
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: 33 Records

video