BIG SHOALS – STILL GO ON

Debuutplaat van een trio uit Gainesville, Florida, bestaande uit Lance Howell -ook de songwriter van de band-, bassist Jacob Riley en drummer Dalton Corbett. Howell zingt, speelt gitaar, harmonica, piano en orgel en vooral, hij schrijft ongemeen sterke songs. Dat is fijn en tegelijk zit daar de grootste bedreiging voor de band: de dag dat de pen van Howell opdroogt, zitten ze met een gigantisch probleem. Ik wens het hun absoluut niet toe, maar het is maar een observatie van een oude mens, die al veel heeft zien gebeuren. Voor ik het vergeet, nog snel twee woorden van lof over de ritmetandem: zijn doen zeer vakkundig wat een ritmesectie moet doen, namelijk de lijnen tekenen waarbinnen de muziekjes hun gang kunnen gaan.

Dat is mooi meegenomen voor een band als deze, die, met heel spaarzame arrangementen, een soort Americana-folk bedrijft, die het van de teksten en van de eenvoud moet hebben. De tien songs op de plaat vormen een ijzersterke ploeg: ze vullen elkaar aan, ze bieden elkaar speelruimte en variatie, ze versterken elkaar en maken dat je aan het eind van de rit een geheel krijgt dat vele malen sterker is dan de som van de delen.

Natuurlijk: het genre is niet nieuw, maar als dat belangrijk was, zouden we nooit nog een bluesplaat mogen recenseren. Waarmee ik maar wil zeggen dat de weg die destijds door bands als Wilco en Tha Jayhawks geëffend werd, vandaag nog altijd druk bereden wordt door jonge bands, die dat, zoals in dit geval prima doen.

Op die manier maken ze een plaat die van begin tot einde weet te boeien: nergens wordt de plaat minder dan zeer goed en vooral: ze bevat ook nog een paar ijzersterke hoogtepunten die daarenboven heel bijdehand in het centrum van de plaat gepleurd zijn. Van “The Kid”, via “Devil, O Devil”tot “Jezebel” en de titeltrack, dat is een kwartet, waarvan je enigszins beduusd achterblijft. Ik bedoel maar: die vier songs vormen een redelijk adembenemende twintig minuten Americana, zoals je ze in geen tijden nog hoorde.

De overige songs zijn heel goed en ze staan precies waar ze moeten staan op de plaat. Dat is iets wat al te vaak over het hoofd gezien wordt: de volgorde waarin de luisteraar de songs te horen zal krijgen, is van levensbelang in verband met de beluisterbaarheid ervan en dus ook met de beluisteringen die ze zal krijgen. Daar is hier voor de volle honderd procent op gelet en daar kan ik alleen maar heel blij mee zijn.

In de categorie “bijzondere debuten” verdient deze CD alle mogelijke egards, want het is er werkelijk eentje om in te lijsten. Als dit vanaf nu de norm wordt, dan staan ons met Big Shoals nog heel mooie momenten te wachten. De entrée is indrukwekkend, het is nu wachten op de bevestiging, maar ik ben er vrij zeker van dat dat niet mis kan gaan....

(Dani Heyvaert)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BIG SHOALS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

video