WALLACE VANBORN – THE ORB WE ABSORB

Zanger, gitarist en tekstschrijver Ian Clement vormt samen met bassist, synthesizerspeler en fluitist Dries Hoof en drummer Sylvester Vanborm de Gentse stone rockgroep ‘Wallace Vanborn’. Deze band werd al in 2005 opgericht, maar kwam pas echt in de spotlights toen het trio in 2008 deelnam aan ‘Humo’s Rock Rally’ en daarna hard gebouwd werd aan een stevige live reputatie.

Het logische gevolg was de release van een eerste full-cd in 2010 met “Free Blank Shots” en twee jaar later verscheen een tweede album onder de titel “Lions, Liars, Guns & God”. Daar is nu alweer een vervolg op klaargestoomd via hun nieuwe en derde langspeler die “The Orb We Absorb” werd getiteld en die volgens het hoesje tot stand kon komen dankzij de steun van de ‘Vlaamse Regering’ (quoi??).

De architect van deze nieuwe plaat is de Amerikaanse muzikant-producer Chris Goss, die ook wel ‘The godfather of desert rock’ wordt genoemd. Het album werd opgenomen in de beroemde ‘Rancho De La Luna’-studio in de Californische Mojave-woestijnstad Joshua Tree, een oord waar eerder ook al bands als ‘Queens Of The Stone Age’, Dave Grohl & ‘Foo Fighters’, Mark Lanegan en ‘Artic Monkeys’ waren gepasseerd voor de opname van één van hun albums, vaak ook met Chris Goss als producer.

‘Wallace Vanborn’ wordt in de vakpers wel eens vaker vergeleken met ‘Queens Of The Stone Age’ en ook de stem van zanger Ian Clement lijkt hier en daar ook wel wat op die van ‘QOTSA’-frontman Josh Homme. Ook vergelijkingen met die andere Belgische succesformatie ‘Triggerfinger’ gaan voor een groot gedeelte wel op.

Overtuigt u zichzelf misschien best van de kwaliteiten van deze rockband via een beluistering van dit nieuwe album of via het aanschouwen van bijgaande video waarop ‘Wallace Vanborn’ live op het Pukkelpop 2014-podium een loeiende versie brengt van de song “Supply & The Damned” die ook op “The Orb We Absorb” is terug te vinden en die als eerste single uit dit album de wereld werd ingestuurd.

Drums en basgitaar domineren daarna ook andere tracks zoals “A Bee And A Buzz”, “Devolution” en de bloedstollende rockballad “Vampires (Big Drain)”. Wij houden vooral van het desolaat klinkende woestijnrocknummer “Wizard Cast Blizzard” en het mysterieuze “Regenerating Mantra” waarin de hardrocksound van ‘Black Sabbath’ uit de laatste jaren van de ‘golden sixties’ lijkt op te duiken.

Dat ‘Wallace Vanborn’ tot in den treure zal blijven vergeleken worden met ‘Queens Of The Stone Age’, daar zal wellicht niet veel meer aan te doen zijn. Maar dat het Gentse trio met “The Orb We Absorb” hun tot nu toe beste plaat hebben gemaakt is een conclusie die deze groep niet meer kan worden afgenomen. Aan hen om te proberen om het nog beter te doen op een vierde album, waar we eerlijk gezegd nu al een beetje zitten naar uit te kijken.

(valsam)

 

Zondag 23 november: Handelsbeurs, Gent (cd-release)
Dinsdag 16 december: Het Depot, Leuven

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tossed Salad Records

Distr.: [PIAS]

video