THE TEMPERANCE MOVEMENT - DELUXE EDITION

 

Het gaat razendsnel voor de heren van The Temperance Movement. Hun gelijknamige debuutalbum haalde eind vorig jaar de twaalfde plaats in de UK Charts top 40 en tevens werden ze genomineerd voor “Best New Band” op The Classic Rock Awards in London in hetzelfde jaar.

De populariteit van de Britse Rockband werd dit jaar nog de hoogte ingejaagd toen zij door The Rolling Stones werden gevraagd om als voorprogramma te fungeren op enkele van hun shows in Europa. Ook Herman Schueremans was het talent van deze groep al opgevallen. Zij mochten op diens Rock Werchter de mainstage openen dit jaar. Als je de beelden ervan bekijkt op Youtube merk je dat bij ieder nummer de menigte gestaag aangroeit. Het verbaast ons allemaal niet. Wij waren de gelukkige getuige van hun eerste optreden in Belgïe, begin dit jaar in de AB club. Hoe we dit magistraal concert hadden beleefd kan je terug lezen in de recensie van het optreden. De vier Britse muzikanten en de Schotse zanger vormen samen zo een ongelooflijk sterke band dat je die absoluut moet gaan ontdekken, moest je hen nog niet kennen.

Je kan dit doen met de nieuw uitgebrachte “2 Disc Tour Edition”. Hun fantastische debuutalbum wordt hierop aangevuld met een 5 tracks tellende live EP en een exclusief 24 pagina’s tellende photo booklet erbij. De 5 opnames werden gedaan tijdens verschillende concerten op diverse locaties in Engeland en Schotland. Al van bij de eerste beluistering ervan kan je horen hoe geweldig goed deze band wel is. Of het nu om scheurende rockende songs gaat , dan wel om meebrulbare, stampende nummers, deze band lijkt het moeiteloos uit de mouw te schudden. Evenzo kunnen ze kippenvel bezorgende songs op de menigte loslaten. Getuige hiervan het tot tien minuten uitgesponnen maar nergens vervelende, briljante “Lovers And Fighters” op de EP. Op hun debuutalbum zelf staat trouwens ook nog zo een knaller “Chinese Lanterns” met name.

We kunnen niet genoeg aanhalen hoe perfect deze band wel in mekaar steekt. Zanger Phil Campbell is een podiumbeest pur sang die je meer dan eens zal doen denken aan de jonge Rod Stewart of ook wel aan Chris Robinson. De twee ronduit fantastische gitaristen Luke Potashnick en Paul Sayer zorgen voor inventief , aanstekelijk snarenspel. De briljante bassist Nick Eyffe (ex Jamiroquai) en de wat in de schaduw acterende maar oh zo verdomd schitterend drummende Damon Wilson maken de groep compleet. Samen vormen ze een ongeziene en ongehoorde verzameling muzikaal talent die hun voorliefde voor de muziek van de vroegere Stones, Led Zeppelin en The Faces niet onder stoelen of banken steken. Onder hun fans mogen ze trouwens ondermeer Mick Jagger en Jimmy Page begroeten en dat op zich zegt al genoeg.

De bespreking van hun debuutalbum kan je ook op deze site terugvinden maar doe vooral jezelf een genoegen en ga deze heren live bewonderen. Hun enige optreden nog dit jaar in de Lage Landen is op 23 november in zaal De Zwerver in Leffinge en dit mag u onder geen enkel beding missen! Wij durven voor deze band gerust ons hand in het vuur steken. Deze worden groot, zéér groot! Wij zullen er in ieder geval zijn en kijken ook al reikhalzend uit naar hun volgende studio album dat volgend jaar zal verschijnen.

Luc Meert

 


Tracklisting The Temperance Movement (2 Disc Deluxe Edition):

CD 1:
1.Only Friend
2.Ain’t No Telling
3.Pride
4.Be Lucky
5.Midnight Black
6.Chinese Lanterns
7.Know for Sure
8.Morning Riders
9.Lovers and Fighters
10.Take It Back
11.Smouldering
12.Serenity

Bonus Disc:
1.Ain’t No Telling (Live from Glasgow) (7:06)
2.Take It Back (Live from Glasgow) (6:03)
3.Only Friend (Live from Lincoln) (7:03)
4.Midnight Black (Live from London) (4:21)
5.Lovers and Fighters (Live from Portsmouth) (9:59)

Artiest info
Website  
 

Label: Earache Records / Warner

video

interview