DEVON ALLMAN – RAGGED & DIRTY

Devon Allman (°1972) is een Amerikaanse zanger, gitarist en keyboardspeler. Devon is de zoon van “Allman Brothers Band” singer-songwriter Gregg Allman (°1947), wat op zich niet onmiddellijk een groot effect op zijn carrière had. Devon groeide op met klassieke, blues geïnspireerde rock muziek van o.a. “Santana”, “The Rolling Stones”, “The Doors” en pas later met “The Allman Brothers Band”, waar ook zijn oom Duane (de oprichter!) in meespeelde. Het album dat hem altijd zal bijblijven, o.w.v. de intense gitaar solo’s van de naar liefde smachtende Clapton, is “Layla” [Aanleiding van het nummer is de liefde van Eric Clapton voor Pattie Boyd, de toenmalige echtgenote van zijn vriend en Beatle George Harrison. Het nummer is geïnspireerd op een verhaal over de Perzische (Iraanse) Layla, die wordt aanbeden door Majnun. Majnun wordt waanzinnig over het feit dat hij de onbereikbare Layla nooit lief zou kunnen hebben / red.], een nummer van “Derek & The Dominos” [Blues rock band rond Eric Clapton, Bobby Whitlock, Carl Radle & Jim Gordon / red.]

In 1999 richt Devon de band “Honeytribe” op, met als originele bandleden de bassist George Potsos en drummer Gabriel Strange. In 2001 split de band, waardoor Devon meer tijd heeft voor zijn pasgeboren zoon. In 2005 is er een reünie van de originele line-up en tourt de band in de States, Canada en Europa. De band nam twee albums op: “Torch” (2006) en “Space Age Blues” (2010). In 2008 wijzigt de line-up en wordt Gabriel Strange drummer. Het uitbrengen van het tweede album “Space Age Blues” is ook het begin van het einde van de band.

Oktober 2011 is het begin van een nieuw project, de “Royal Southern Brotherhood”. In de zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman en de Neville familie. Dit is nu net de basis van “Royal Southern Brotherhood”: Gitarist Devon Allman is de zoon van Gregg Allman en Cyril Neville is één van de vijf van “The Neville Brothers”, de R&B / gospel / soul / funk / pop band die in 1977 in New Orléans opgericht werd [Line-up: Aaron: percussie, zang – Art(hur) & Ivan: keyboards, zang - Charles: sax – Cyril (°1948): drums, zang]. Voeg daar aan toe de geweldige gitarist Mike Zito, bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott (ex “Derek Trucks Band”, Gregg Allman, “Allman Brothers Band”), dan is de “RSB” volledig. In 2011, in New Orléans brengt Reuben Williams, de manager van Mike Zito en Cyril Nivelle, de muzikanten van de nieuwe superband samen. Nivelle en Zito hebben in 2009 al eerder samengewerkt op Zito’s album “Pearl River”. Devon Allman is in het begin sceptisch, maar wordt door zijn vriend Mike Zito, met wie hij al eerder samenwerkte, over de lijn getrokken. Voor de ritme sectie werden de bassist Charlie Wooton en de drummer Yonrico Scott gecontacteerd. Devon Allman (°1976) is de jongste en Cyril  Neville, de oudste van de band. In het najaar van 2011, worden de eerste tracks voor het album opgenomen in Vermilion Bayou en in de lente van 2012 wordt hun wereldtoer voorbereid in de ‘Don Odell’s Studio’s’ in Palmer, Massachusetts. Het debuut album wordt in de pers beschreven als “gelijktijdig progressief en traditioneel en als een mix van rock, blues en funk”. Hun titelloze debuutplaat is werkelijk een schot in de roos: broeierige swamp blues en –rock, boordevol soul met wat gospelinvloeden.

In september 2012 worden de laatste opnamen gedaan voor het éérste solo album van Devon Allman "Turquoise", met als bassist Myles Weeks en met als drummer Yonrico Scott. De opnamen gebeurden in de ‘Ardent Studios’, in Memphis, TN. Producer was Jim Gaines en gastmuzikanten waren Luther Dickinson, Samantha Fish, Rick Steff en Ron Holloway. In november begint Devon aan een solo tour met als bassist Pedro Arevalo, 2de gitaar Bobby Schneck Jr. en drummer Anthony Nanney. Het album zelf wordt uitgebracht in februari 2013.

“Ragged & Dirty is het tweede studio album van Devon Allman, inclusief vier nummers die Tom Hambridge schreef en drie covers. Devon trok dit maal niet naar het Zuiden, maar naar Chicago, om er met producer, songwriter en drummer Tom Hambridge samen te werken. Het resultaat is géén verzameling Chicago blues, maar wel stekelige ruige rock / blues rock. Als voorbeeld voor blues rock noem ik 10"Times Have Changed", terwijl in de titel song 11”Ragged & Dirty” Devon er ruig tegen aan rockt, zonder zijn wah-wah pedaal te sparen. 3"Leavin'" kan beschouwd worden als een hybride van folk en soul, respijt de slecht gekozen titel. Devon’s remake van 4"I'll Be Around", de hit single van “The Spinners” uit 1972, is pure R&B en laat de expressieve kant  van Devon komen boven drijven. Een andere song is de afsluiter 12"Leave The City". Devon met enkel de drums van Hambridge, begeleidt zich op akoestische resonator gitaar in een stijl, die aan Bruce Springsteen doet denken. Enkele nummers klinken erg persoonlijk zoals 5"Travelin'", met waarschijnlijk autobiografische items? Idem dito klinkt 9"Back To You", een bluesy nummer, over iemand die terug naar huis wil gaan. In 7"Ten Million Slaves", een nummer van Otis Taylor, hoor je het tromgeroffel, die de geboeide Afrikaanse slaven in Amerika tijdens hun werk begeleiden. Het funky en rauwe 6"Blackjack Heartattack" waarschuwt voor gokverslaving. Dan is er nog de langste, meer dan negen en half minuten lange track van het album, het instrumentale 6"Midnight Lake Michigan". Deze intense uitgesponnen gitaar inspanning laat ons horen hoe het klinkt als de grooves het in een nummer overneemt.

Slechts enkele maanden na het verschijnen van “Royal Southern Brotherhood's” “Heartsoulblood”, is Devon Allman er al opnieuw met “Ragged & Dirty”. Het is niet het blues / rock album dat sommigen verwachtten, maar een album waarin funk de blues tegenkomt. Het is mede door de Chicago studio band bestaande uit bassist Felton Crews (Charlie Musselwhite), gitarist Giles Corey (Billy Branch) en keyboardspeler Marty Sammon (Buddy Guy), o.l.v. drummer – producer Tom Hambridge, dat Devon met dit resultaat mag lopen pronken. Het is hoog tijd dat we niet meer gaan praten / schrijven over de zoon van, maar over Gregg Allman, de vader van Devon Allman!

Eric Schuurmans


Album tracks: 1”Half The Truth” [Tom Hambridge, Richard Flemming] - 2”Can’t Lose Them All” [Tom Hambridge, Lee Roy Farnell] - 3”Leavin’” [Tom Hambridge, Richard Flemming] - 4”I’ll Be Around” [Thomas Randolph Bell, Phil Hurtt] - 5”Travelling” - 6”Midnight Lake Michigan” (instrumental) - 7”Ten Million Slaves” [Otis Mark Taylor] - 8”Blackjack Heartattack” - 9”Back To you” - 10”Times have Changed” [Tom Hambridge, Richard Flemming] - 11”Ragged & Dirty” [Luther Allison, Ray Goodman, Robert Andrew Kreinar, Joseph P. Peraino, Andrew Smith] - 12”Leave The City” – All songs written by Devon Allman except [when noted] – Produced by Tom Hambridge

Line-up:
Devon Allman: lead vocals (except 6), guitar, harmony vox (7), resonator guitar (12)
Felton Crews: bass (1-11)
Giles Corey: guitar (1,2,4,5,7-11)
Bobby Schneck Jr.: lead guitar (3), harmony vocals (7,10)
Giles Corey: acoustic (3),
Tom Hambridge: drums (1-12), background vocals (3,8,10), tambourine (3,10), percussion (7), xylophone (12)
Marty Sammon: piano, B3 organ, Wurlitzer (1,2,4,6,8-11)
Wendy Moten: background vocals (4,9)

Discography
Solo:
2013 : “Turquoise”
2014 : ”Ragged & Dirty”
“Ocean Six”:
2003 : “Somewhere Between Day And Night” (Guitar and vocals)
“Honeytribe”:
2006 : “Torch”
2010 : “Space Age Blues”
“Royal Southern Brotherhood”:
2012 : “Royal Southern Brotherhood”
2013 : “Songs From The Road (Live In Germany)” (CD+DVD)
2014 : “Heartsoulblood”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Ruf Records