DANIELLE WOODROW – TURNING

Danielle Woodrow was vooral gekend als ‘Vice-President Programmatie’ van het televisiestation ‘FX Networks’ in Los Angeles en ze was er verantwoordelijk voor ettelijke succesrijke televisieshows en tv-series. Maar ze heeft blijkbaar ook talenten in een totaal andere richting, want hier speelt momenteel een cd van haar; het tien songs tellend debuutalbum dat als titel “Turning” kreeg.

Alle muziek en teksten voor de liedjes op die plaat schreef Danielle Woodrow zelf. Het is een akoestisch album geworden met de zangeres zelf op akoestische gitaar en met cellobegeleiding van Jeffrey White bij het nummer “The Grip” en de bijdrage op een tweede akoestische gitaar bespeeld door Zac Rae voor het liedje “Leap Of Faith”.

De liedjes op “Turning” schreef Danielle Woodrow tijdens een sabbatjaar dat ze in 2011 op haar werk had genomen na het voornemen om zich even terug te trekken, rustig na te denken en wat te gaan reizen. Haar akoestische gitaar had ze in die periode dus wel regelmatig ter hand genomen om deze songs te componeren. Zo schreef ze het eerder vermelde “Leap Of Faith” toen ze als toerist doorheen het Amazonegebied trok.

De instrumentatie op “Turning” werd dus heel sober en minimalistisch gehouden, waardoor je als luisteraar automatisch meer intensief naar de liedjesteksten gaat zitten luisteren. Daarin raakt ze enkele sociale en humane thema’s aan die ze ventileert in directe songteksten waarin ze haar persoonlijke meningen en standpunten onomwonden weet te verkondigen.

De vergelijkingen in de pers van haar werk met dat van andere vrouwelijke singer-songwriters zoals Joni Mitchell of Natalie Merchant zijn dan ook vlot te begrijpen. De eerste referentie horen we nadrukkelijk aanwezig in liedjes als “Leap Of Faith”, “Turning”, “Pour One More” en “Tommie & George”. De gelijkenissen met de voormalige ’10.000 Maniacs’-frontvrouw en haar typerende ‘snik-in-de-stem’ horen we bevestigd in de openingstrack “Can’t Keep Leaving You”, in “The Grip”, “Broken Blue” en in de beklijvende slotsong “In Ruins”.

We konden nergens lezen of Danielle Woodrow al besloten had of ze terug zou keren naar haar televisiewerk of dat ze toch voor een muzikale carrière zou gaan opteren. Met succes in beide taken lijkt er weinig risico in deze keuze te zitten en misschien kan ze beide jobs wel gewoon blijven combineren. Het zou alvast een mooie aanwinst voor de wereld van de Amerikaanse folkmuziek zijn.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: MNT Music