ERIC DEVRIES - CLOSE TO HOME 

Eric Devries is en blijft hier een illustere onbekende en daar mag best wat verandering in komen op basis van zijn derde soloplaat ‘Close To Home’. In Nederland is Eric volstrekt geen mister nobody. Daar zorgde The Big Easy voor, groep die tweede werd in de Grote Prijs van Nederland ’92. Eric viel toen al op omwille van zijn songschrijfcapaciteiten. Na The Big Easy vormde hij met collega BJ Baartmans (nog zo’n veelzijdige creatieveling van boven de Moerdijk) gedurende jaren een duo. In 2004 kwam het intussen lang verwachte en goed ontvangen solo debuut ‘Little Of A Romeo’. In 2005 vormt hij met BJ, Eric van Dijsseldonk en Louis Van Empel het collectief Songwriters United. We komen hem pas op het spoor als hij daarmee in 2007 het opgemerkte ‘Another Round With…Songwriters United’ uitbrengt (eigenlijk was het omgekeerd: het collectief maakte zich aan ons kenbaar i.v.m. het gebruik van de naam!) In datzelfde jaar is er ook een tweede plaat van zijn hand, ‘Sweet Oblivion’. We mochten op onze toenmalige op www.folkroddels.be verschenen recensie van de cd, waar BJ en gitarist Gene Williams aan meedoen. Merkwaardig zijn de drie songs van zijn ‘Tulsa Tapes’, resultaat van een tournee door Oklahoma, waar hij sindsdien een speciale band mee heeft.

In de zeven jaar na ‘Sweet Oblivion’ stond Eric niet stil: er volgden nog twee keer een oversteek naar Oklahoma (2008 en 2009), al heeft hij ook andere stukken van de VS belopen.  Sinds 2010 organiseert en host hij singer-songwriteravonden in Nijmegen en een jaar later komt daar Utrecht bij. Eric doet aansluitend daarop boekingen van vakgenoten. Hierdoor hernieuwden we trouwens onze contacten in december 2013 toen we Adam James Sorensen (auteur van het schitterende ‘Midwest’ over zijn haat-liefdeverhouding met vaderstad Chicago) in Utrecht gingen ophalen voor een éénmalig Vlaams concert in het gezellige De Blauwe Plek in Reningelst (Poperinge) Nu brengt Eric ‘Close To Home’ uit, veertien rootsy countryrock songs die het predicaat ‘Americana’ volop verdienen, al blijft Eric vooral zichzelf in zijn bespiegelingen, die meer dan eens biografisch zijn en, ondanks wat de titelsong suggereert, ook vaak op reis gaan, getuige ‘Songwriter Blues’. ‘Close To Home’ biedt allemaal eigen werk, op ‘Nothing Rhymed’ van Gilbert O’Sullivan na, overigens een goeie keus in een prima uitvoering, goed aansluitend op het ganse aanbod, wat dit prachtige lied van een omwille van zijn lullige imago zwaar onderschatte singer-songwriter misschien nieuw leven verschaft. Wake up call voor onze radio’s… Maar de cd heeft die song echt niet nodig om het niveau op te krikken. Daar zorgt het eigen werk wel voor.

Eric is geen treurwilg. De melodisch sterke, doorgaans uptempo songs krijgen zorgvuldige invulling via een wisselende band rond ouwe getrouwe BJ Baartmans (bas), Janos Koolen (snaren) en Sjoerd van Bommel (drums, percussie), wat ‘Close To Home’ zwier en elegantie bezorgt. Daarvoor staan ook de andere deelnemers occasioneel in: Rob Geboers (piano), Kim de Beer (viool) Er zijn special guests: Amerikaanse singer-songwriter en elektrisch gitarist Anna Coogan (zang) en –ja, u leest het goed- iconisch producer en muzikaal duizendpoot JD Foster (elektrische gitaar), dragen bij aan ‘One More Try’, één van de rustiger tracks op de cd. Een ander, ‘November In The Rain’, vinden we zowel qua melodie als lyrics één van de meest geslaagde momenten op de cd. Ook het met dansende gitaren omlijste ‘She Never Said As Much’ blijft ons bij. Het ongemeen felle, opzwepende en al even aangeraakte ‘Songwriter Blues’ dat handelt over zijn ervaringen als rondtrekkend muzikant in de States is een ander hoogtepunt. ‘Apology Blues’ met backings van zangeres Henny Groot Antink levert een passend orgelpunt aan een schijf die nooit verveelt, dank zij de afwisseling en, vooral, kwaliteit van de songs, ook degene die we hierboven niet hebben belicht. Je moet hier echt niet voor naar de States te gaan: je vindt ze ‘Close To Home‘ Benieuwd of we Eric eindelijk ook eens in Vlaamse velden live te horen krijgen…

Antoine Légat.

Artiest info
Website  
 

video