MELISSA RUTH & THE LIKELY STORIES – RIDING MERCURY

In 2011 leerden we Melissa Ruth kennen via haar toenmalige album “Ain’t No Whiskey”, de opvolger voor haar debuutalbum “Underwater And Other Places” uit 2008. De zangeres en songschrijfster uit Eugene, Oregon schreef de nummers voor haar nieuwe album “Riding Mercury” tijdens haar lange tournee doorheen Amerika na het verschijnen van die vorige plaat.

Het nieuwe album komt op de platenmarkt als zijnde gebracht door ‘Melissa Ruth & The Likely Stories’, verwijzend naar haar begeleidingsgroep die bestaat uit echtgenoot en gitarist Johnny Leal en zijn broer drummer Jimmy Leal en die voor deze platenopname werd aangevuld met bassisten Rick De Vol en Scoop McGuire en trombonespeler Talon Nansel, die ook haar schoonbroer is. Melissa Ruth was zelf de producer van de cd en de opnamemeester en arrangeur van het album is Don Ross.

In haar privé leven werd deze professionele muzieklerares voor kansarme kinderen in de voorbije jaren zwaar getroffen door de strijd die haar moeder moest leveren tegen een hardnekkige kanker en door het verlies van drie van haar grootouders in die korte tijdspanne. Haar gevoelens, ervaringen en doorgemaakte emoties worden gedeeltelijk gereflecteerd in de elf liedjes op haar nieuwe plaat “Riding Mercury”.

Het album opent met een folkrocksong die “What I Got” heet en opgevolgd wordt door een op bluegrass geïnspireerde countryrocknummer “Lonely World” (zie video). De songtitel “Summer Nights In New Orleans” laat een optimistisch en vrolijk nummer vermoeden, maar dit op een bluesy melodie gebrachte nummer is eigenlijk de meest donkere en sobere song op de cd.

Zelf speelt Melissa Ruth op gitaar, banjo en piano en zingt ze vooral met heel veel bezieling in de soulballads “Put Your Light On” en “Tell Me” of in het emotievolle “Your Love” dat onze favoriete song is op deze plaat, naast het intrigerende “Who’s Your Lover” en de getemperde titeltrack “Riding Mercury”. Een aantal nummers op deze cd laten ook een zeer geïnspireerde Johnny Leal op bluesgitaar horen, zoals o.a. “High Brow Blues” en “Take My Chances”.

Al bij al is “Riding Mercury” een zeer verdienstelijke derde plaat van ‘Melissa Ruth & the Likely Stories’ die zeer sfeervol en melodieus overkomt. Deze dame en haar band verdienen zeker een plaatsje in de hedendaagse muziekscène en ze doen ons dan ook hoopvol uitkijken naar later volgend nieuw werk.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Both Ears Records

video