KYLE CAREY – NORTH STAR

Kyle Anne Carey is een uit Cambridge, Massachusetts afkomstige Amerikaanse zangeres en songschrijfster van traditionele folkliedjes en Keltisch geïnspireerde muziek. Vandaar dat je op haar platen geen elektronisch aangestuurde instrumenten te horen zult krijgen. Akoestische gitaren, cello, fiddle, banjo, mandoline en contrabas zijn de voor de hand liggende muziekinstrumenten in de begeleiding bij de twaalf nummers die ze brengt op haar nieuwe album “North Star”.

Met haar lieftallige, zachte stem zingt ze haar songteksten alsof het uiterst breekbare porseleinen beeldjes zijn. Hoe dat klinkt kunt u zelf ervaren via bijgaande video van de albumtiteltrack. De invloeden uit de Schots-Keltische traditionele folk zijn eerder gering aanwezig in deze best modern klinkende liedjes.

Dat was nog wel even anders op de debuutplaat “Monongah” van Kyle Carey in 2012 waarop ze ook al een mix van eigen originele nummers met covers van traditionals bracht. Die plaat leverde toen meerdere songs op die regelmatig te horen waren op de Ierse en Schotse folk- en rootsmuziek draaiende radiostations.

In een aantal liedjes op “North Star” doet Kyle Carey me denken aan de Ierse folkzangeres Mary Black en haar zus Frances Black die zich met hun werk in vergelijkbare muzikale vaarwateren plegen te begeven. Nummers als de uptempo gebrachte songs “Casey Jones Whistle Blow” en “Nora O’Kane”, de romantische folkballads “Northern Lights” en “Wind Through Casper” zijn zeer hedendaags klinkende folksongs.

Veel meer naar de Keltische sound neigende nummers zijn de coverversies van de Schotse ‘Gaellic’ traditionals “Cairistiona (Christina)” en de naar het Engels vertaalde song “Down To The River” die oorspronkelijk als “Sios Dhan An Abhainn” getiteld was en door Alison Krauss de muziekgeschiedenis werd in gezongen via de soundtrack van de film “O Brother Where Are Thou”.

Ook de laatste song op dit album is een knappe cover van de klassieker “Across The Great Divide” uit het album “Close To You” uit 1980 van Kate Wolf, de talentrijke Amerikaanse folkzangeres die in 1986 op amper 44-jarige leeftijd ten gevolge van leukemie overleden is.

De producer van het via ‘Kickstarter’ gesponsorde muzikale project “North Star” is Seamus Egan, de oprichter en frontman van de Iers-Amerikaanse folkgroep ‘Solas’. “North Star” is nog maar de tweede plaat van Kyle Carey en ze doet vermoeden dat we in de nabije toekomst nog veel meer van deze getalenteerde zangeres en songschrijfster zullen gaan horen, hetgeen ons een waar genoegen is.

(valsam)

"Kyle Carey's new album 'North Star' is a collection of self penned traditional folk songs and Celtic inspired music that is played only with acoustic instruments. Her angelic voice and emotional singing reminds us of the work of the Irish singer-songwriter sisters Mary and Frances Black. Her cover version of the Kate Wolf song 'Across The Great Divide' is the ultimate cherry on the cake." - www.rootstime.be 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Americelta Records

video