BILL MADDEN – NEW RELIGION

Het was in oktober 2008 dat we hier bij ‘Rootstime’ kennis konden maken met de Amerikaanse singer-songwriter Bill Madden via zijn toenmalige vierde album “Child Of The Same God”. Deze muzikant uit New York City is ook een kritische milieuactivist met een gezonde belangstelling voor de Oosterse filosofie.

Zijn liedjes zijn dan ook vaak gebaseerd op waarnemingen die hij doet in de wereld om zich heen en dat dit niet altijd overloopt van positivisme zal u wellicht niet verbazen. De songs zijn dan ook dikwijls sober en donker van aard, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door Bill Madden’s uitstekende vocale kwaliteiten en door de uiteenlopende muzikale stijlen die hij voor zijn nummers hanteert.

De nieuwe, vijfde plaat van Bill Madden heet “New Religion” en bevat tien zelf geschreven liedjes. In vergelijking met zijn vorige plaat hebben we de indruk dat hij nog meer aandacht heeft willen besteden aan de melodie, te beginnen met de etherische openingssong “What Is Ours”. Ook het nummer “Francesca” baadt in mysterie en poëzie.

In zijn songteksten gebruikt Bill Madden frequent metaforen om zijn boodschap wat mysterieuzer te verpakken. In een wereld die gedomineerd wordt door depressie en onverschilligheid positioneert hij het liedje “O Ye Of Little Faith”. De albumtiteltrack “New Religion” is een politiek geïnspireerd nummer over de onmenselijke wijze waarop men in Amerika de mensen uit hun huizen zet als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Eén van de vlotst in het gehoor liggende liedjes op dit nieuwe album van Bill Madden is het rijkelijk georkestreerde, uptempo gebrachte en knap gezongen nummer “Save Us From Ourselves” dat nauwelijks twee minuten duurt. Beklijvend is ook het sobere, maar zeer ontroerend gebrachte liedje “Mother”, net als het als een kinderliedje klinkende “I See Them” waarin hij wel over de harde realiteit van het dagelijkse leven van landlopers, armoedzaaiers en daklozen zingt.

Alle instrumenten op deze plaat werden ofwel door Bill Madden zelf ofwel door albumproducer en multi-instrumentalist Billy Mohler ingespeeld. Dat is een extra verdienste voor deze wat excentriek lijkende zanger en songschrijver die bij de keuze van de songs voor zijn vijfde plaat “New Religion” zeker niet voor de gemakkelijkste weg heeft gekozen. De luisteraar moet vaak op zoek gaan naar de verborgen boodschappen in de songteksten, maar laat dat nu net een uitdaging zijn waar wij heel veel van houden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Mad Muse