THE RIFTERS – LIVE AT THE SAGEBRUSH

Vijftien liedjes en 72 minuten puur luisterplezier is de korte samenvatting van de recensie van het live opgenomen album “Live At The Sagebrush” van de in 2002 opgerichte folk-, country- en Americana-formatie ‘The Rifters’, een groep die zeer actief is in de omgeving van Taos, New Mexico.

‘The Rifters’ is een trio door de wol geverfde en muzikaal helemaal doorwinterde muzikanten die elk op een meerdere decennia lange muziekcarrière kunnen terugblikken. Rod Taylor zingt en speelt op gitaar en mandoline, Jim Bradley zingt ook en speelt op basgitaar en Don Richmond is naast zijn rol als leadzanger ook instrumentaal zeer actief op gitaar, mandoline, viool, pedal steel, dobro, banjo en accordeon.

Deze formatie heeft een eerste plaat uitgebracht in 2004 met het album “The Rifters’ en in 2011 volgde album nummer twee “The Great River”. Tijdens deze live show brengen ze vijftien liedjes waarvan er maar twee eigen composities zijn: “A Wing And A Prayer” en “A Hundred Miles”. De resterende tracks zijn coverversies van bekende en minder bekende songs van andere artiesten die in het folk-, country- en Americana-genre actief zijn.

Zo begint de cd met het nummer “Snowin’ On Raton” van Townes Van Zandt, gevolgd door “Senor (Tales Of Yankee Power)” van Bob Dylan. Dan brengt het trio de song “That’s What I Like About You” die vooral gekend is in de hitversie van Trisha Yearwood met daarna “In The Real West” uit het repertoire van de Texaanse zangeres Tish Hinojosa.

Kevin Welch schreef het nummer “Reno And Me” dat een grote hit werd voor Waylon Jennings en een track was uit diens cd “The Eagle” uit 1990. Uit het repertoire van Emmylou Harris werd het door haar samen met David Olney en Daniel Lanois geschreven nummer “Deeper Well” van onder het stof gehaald. Minder gekend is allicht het nummer “Been Down This Road” uit het album “Amen Corner” uit 2008 van de Amerikaanse newgrassformatie ‘Railroad Earth’.

Joe Ely schreef en zong “Do You Know Why The Trees Bend” en het bluegrassnummer “Midnight Moonlight” is een compositie van Peter Rowan voor zijn titelloze debuutplaat uit 1978. Ook folktroubadour James Taylor mocht niet ontbreken op dit lijstje van inspirerende artiesten voor ‘The Rifters’. Ze kozen voor zijn schitterende liedje “Copperline” uit het album “New Moon Shine” uit 1991.

‘The Rifters’ hebben zelfs een geheel eigenwijze genredraai gegeven aan de van Bob Marley gekende reggaehit “No Woman No Cry” dat ze hier in een zeer mooie folkversie hebben getransformeerd. Het optreden wordt afgesloten met een stuwende versie van de song “Freight Train” die geselecteerd werd uit het album “Drive-In Movie” van Fred Eaglesmith uit 1998.

Onze conclusie bij deze plaat: deze drie topartiesten mogen zo gauw mogelijk eens naar de Benelux afzakken om ons muzikaal in de watten te leggen en te verwennen met een gelijkaardig live optreden zoals geregistreerd op het album “Live At The Sagebrush”. Klasse!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Howlin’ Dog Records

video