TOM RUSSELL – THE ROSE OF ROSCRAE : A BALLAD OF THE WEST

Tom Russell is een van oorsprong Canadese 67-jarige country- en folkzanger die tegenwoordig actief is in Texas waar hij in El Paso woont. In zijn lange muzikale loopbaan was hij al goed voor meer dan 30 albums en een lange reeks van songs die werden opgenomen door diverse andere artiesten waaronder Johnny Cash, Guy Clark, Joe Ely, ‘The Texas Tornados’, Dave Alvin en Nanci Griffith.

Hij is naast zijn werk als zanger en songschrijver ook een getalenteerde schilder en schrijver van detectiveromans en met zijn laatste muzikale project bombardeert hij zichzelf ook tot componist van een heuse folkopera, uitgesmeerd over twee goedgevulde cd’s onder de titel “The Rose Of Roscrae”.

In totaal krijgt de luisteraar 52 tracks aangeboden die tot stand zijn gekomen in samenwerking met de crème de la crème van de huidige Americana-scène. Daarbij zijn legendarische iconen van dit muziekgenre zoals David Olney, Joe Ely, Augie Meyers, Jimmy LaFave, Gretchen Peters, Jimmie Dale Gilmore, Eliza Gilkyson, Gurf Morlix en Guy Clark. Onder deze 52 tracks zijn er meerdere korte muziekfragmenten die vlekkeloos in elkaar en in complete songs overvloeien (zie video met een door Tom Russell zelf ingesproken promotie voor dit werk).

Er zijn dus ook wel volwaardige songs terug te vinden op deze dubbelaar, zoals “Guilty / Johnny Behind-The-Deuce” met David Olney, de Iers klinkende titeltrack “The Rose Of Roscrae”, “Hair Trigger Heart” en ‘spoken word’-track “The Last Running” die Tom Russell zelf zingt. Verder is er “Ain’t No More Cane On The Brazos” met Jimmy LaFave en Gretchen Peters en “Carrickfergus / The Water Is Wide” met de Ierse folkzanger Finbar Furey.

Ook Maura O’Connell van de Ierse folkgroep ‘De Dannan’ brengt twee nummers met “The Water Is Wide” en “I Talk To God” op het tweede luik van deze folkopera. Zelf brengt Tom Russell ook hier enkele mooie liedjes met “Resurrection Mountain”, het ingetogen “Damien (A Crust Of Bread, A Slice Of Fish, A Cup Of Water)”, “Midnight Wine” en het Mexicaanse klinkende “Tularosa”.

Daarnaast schittert Gretchen Peters in “Where The Wolves No Longer Sing” en in een duet met Ana Gabriel en Tom Russell in “Guadalupe / Valentine De La Sierra”. De legendarische songschrijver van cowboyliedjes laat nog één keer zelf horen waarom iedereen zijn werk in de platenkast zou moeten hebben. Hij doet dit bij de allerlaatste van de 52 tracks op deze twee en half uur durende dubbel-cd: de titeltrack “The Rose Of Roscrae” die Tom Russell hier in een beklijvend mooi duet brengt met de al eerder vermelde Ierse zangeres Maura O’Connell.

(valsam)

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video