ROBIN ADAMS – THE GARDEN

 

Vanuit het Schotse Glasgow bereikte ons het album “The Garden” van singer-songwriter Robin Adams, een artiest die in 2009 op plaat debuteerde met zijn album “Down To Reverie” en later met “Be Gone” en “Wilt” nog twee andere cd’s heeft uitgebracht.

De tien liedjes op deze vierde plaat van Adams werden allemaal door deze muzikant zelf geschreven, thuis opgenomen en geproduceerd. Enkel voor het als eerste single gelanceerde nummer “Holy Smoke” (zie video) werd hulp ingeroepen om celloklanken aan deze door akoestische gitaar ondersteunde song toe te voegen.

Robin Adams beweert de inspiratie voor de songs op deze plaat gevonden te hebben in zijn studies over het leven en de dood van Vincent van Gogh, evenals in al de opofferingen die deze schilder voor zijn kunst heeft willen maken.

Of Robin Adams zelf ook zoveel opofferingen wil doen om als muzikant door te breken laten we hier even terzijde, maar dat hij niet voor de meest gemakkelijke weg heeft gekozen mag blijken uit de stijl die hij hanteert bij het brengen van zijn liedjes. De tien songs zijn zo kaal en minimalistisch sober dat je al heel geïnteresseerd moet zijn om deze plaat en de songteksten van begin tot einde aandachtig te blijven beluisteren.

Robin Adams kan omschreven worden als een 19e eeuwse troubadour die zich een weg probeert te banen door de 21e eeuw en daarvoor alleen zijn stem, zijn akoestische gitaar en een mondharmonica ter beschikking heeft gekregen. In de lokale vakpers wordt zijn werk volgens ons niet helemaal terecht vergeleken met dat van singer-songwriters als Nick Drake, John Martyn en Neil Young.

Anderzijds zijn we eigenlijk wel benieuwd naar hoe deze verhalende, vaak melancholische en breekbaar gebrachte liedjes zouden klinken indien ze door een volwaardige orkestratie zouden worden begeleid, maar dat zullen we misschien nooit te weten komen.

(valsam)

RELEASE DATUM: 13 APRIL 2015

 

Artiest info
Website  
 

Label: Backshop Records

video