PAUL BRADY – THE VICAR ST. SESSIONS, VOL. 1

 

De nu 68-jarige Ierse folkzanger en songschrijver Paul Brady is een muzikant die al sinds enkele decennia mijn hart gestolen heeft met zijn heerlijke stem en zijn prachtige folkliedjes waarin hij vaak teruggrijpt naar de stokoude traditionals uit de rijke muzikale geschiedenis van zijn thuisland. Doorheen de tijd heeft Paul Brady steeds meer rockmuziek in zijn nummers proberen te verwerken en hij durft ook wel eens radicaal en openlijk uitkomen voor zijn politieke ideeën en commentaren op wat er in de huidige maatschappij allemaal fout loopt en voor verbeteringen vatbaar is.

Hij speelt altijd op akoestische gitaar of op piano als hij zijn liedjes brengt en zijn palmares bestaat ondertussen al uit meer dan twintig albums, waarvan hij er sommige heeft opgenomen met bevriende muzikanten zoals Andy Irvine, Tommy Peoples en Andy McGann. Zijn laatste realisatie op plaat was het compilatiealbum “Dancer In The Fire: A Paul Brady Anthology” in 2012 en zijn laatste studioalbum was het in 2005 uitgebrachte “Say What You Feel”.

We waren dan ook zeer aangenaam verrast toen we in de muziekpers vernamen dat het platenlabel ‘Proper Records’ besloten had om eindelijk het album “The Vicar St. Sessions, Vol. 1” op de markt te brengen. Het is de registratie van dertien live gebrachte liedjes die geselecteerd werden uit 23 optredens die Paul Brady veertien jaar geleden in oktober 2001 heeft gespeeld in de legendarische concertzaal ‘Vicar Street’ in de Ierse hoofdstad Dublin.

Het speciale aan dit album is de reeks supersterren die destijds het podium betraden om er naast Paul Brady een liedje te komen brengen. Zo speelt en zingt Mark Knopfler zijn toenmalige hit “Baloney Again” uit zijn album “Sailing To Philadelphia” van 2000, zingt Gavin Friday van de formatie ‘Virgin Prunes’ mee op Paul Brady’s hit “Nobody Knows” en doet Sinead O’Connor hetzelfde bij de a capella gebrachte en door haar geschreven song “In This Heart”.

De Amerikaanse blueszangeres Bonnie Raitt krijgt zelfs twee keer de microfoon in handen om mee te zingen op “Not The Only One” en “The World Is What You Make It” (zie Paul Brady solo met dit nummer op de video). Nog meer vedetten zorgden voor onvergetelijke avonden met Curtis Stigers die “Don’t Go Far” meezingt.

Mede-componist Ronan Keating (van ‘Boyzone’) doet dit met Paul Brady bij het nummer “The Long Goodbye” en Eleanor McEvoy’s engelenstem is te horen in het heerlijk mooie “Last Seen October 9th”. We mogen zeker ook niet het afsluitende nummer vergeten te vermelden: Paul Brady zingt Bob Dylan’s hit “Forever Young” samen met de Ierse singer-songwriter Mary Black, Moya Brennan van ‘Clannad’ en Maura O’Connell, frontvrouw van de Ierse folkgroep ‘De Dannan’.

De grote Van Morrison duikt ook op en zingt op indrukwekkende wijze samen met Paul Brady het door ‘Van The Man’ gecomponeerde alternatieve Ierse volkslied “Irish Heartbeat”, voor ons ontegensprekelijk het hoogtepunt van deze fantastische live plaat van een heel grote mijnheer uit de Ierse folkgeschiedenis en zijn indrukwekkende serie muzikale vrienden.

De vermelding ‘Volume 1’ in de titel van deze plaat laat vermoeden dat we snel op een vervolg mogen rekenen en dat stemt ons nu al dankbaar en hoopvol. Voor dit schitterende album is er eigenlijk maar één slotconclusie te bedenken: blindelings aanschaffen en met volle teugen genieten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

Distr.: Bertus

video