WOLF MAIL - LIVE BLUES IN RED SQUARE

De in Canada geboren Wolf Mail begon al op jonge leeftijd met gitaarspelen waarbij hij in eerste instantie vooral beïnvloed werd door de platen van Elmore James en Ray Charles. Nadat hij van huis was weggelopen ontmoette hij Ted Nugent waarmede hij een tijd tourde. Later ontmoette hij in Los Angeles Randy Castillo die hem aanbood om in zijn band “Ozzy Osbourne” te komen spelen. Met deze band on the road ontmoette hij rock-zanger Billy Idol, waarop hij Ozzy Osbourne verliet om met de laatste verder te touren. Zijn eerste tournee met zijn eigen band voert hem in de winter van 2002/2003 door Australië, waarbij hij het voorprogramma doet voor The Fabulous Thunderbirds en Johnny Johnson.

Hierbij staat hij o.a. op het Narooma Blues Festival in New South Wales voor meer dan 16.000 en op het Gympie Muster Festival in Queensland voor meer dan 50.000 bezoekers. Zijn cd's "Solid Ground" uit 2002 en "Blue Fix" uit 2005 werden in de pers zeer goed ontvangen en zijn livealbum uit 2009, "Live Blues in Red Square", willen we graag even terug in de belangstelling brengen. Voor dit album kon hij als begeleider op een tweetal tracks rekenen op niemand minder dan de briljant Russische gitaarspeler Arsen Shomakhov, die ons met zijn releases "Heavy Steppin'" (2002), "Troublemaker" (2003) en "Dangerous" (2006) in het verleden wist te bekoren.

Wolf Mail is wel eens de missing link tussen Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan genoemd, en wordt zoals Shomakhov geprezen om zijn subtiele gitaartechniek. Daarbij brengt Wolf Mail met een expressieve stem, blues, rock en jazz samen in zijn unieke stijl, zonder te vervallen in clichés en egotrippende solo's. Wolf grootste passie is het podium en tourt het hele jaar over de hele wereld rond en is goed voor zo'n 200 concerten per jaar in Amerika, Canada, Japan, Europa, Australië en Rusland waar deze liveplaat is opgenomen in het legendarische Jazz Town Theater in Moskou. Om dit album en de toen eveneens verschenen dvd te promoten, maar ook de volgende liveplaten die later verschenen volgden vele concerten. Zo was hij ook in onze eigen Banana Peel in Ruiselede in juni, 2013. Binnenkort komt er tevens wederom een liveplaat uit, "Oseana Auditorium" (cd & dvd), die op deze tour in 2013 werd opgenomen in Noorwegen.

"Live Blues in Red Square" bevat een flinke portie zwaar verslavende bluesrock, hetgeen we meteen horen in de opener "Old Time Used To Be", een cover van Albert King, die hier ook gedragen wordt door het fantastisch gitaarspel van Shomakhov dat de speakers uit knalt. Als gast op deze liveplaat horen we hem later terug in "We the People". Maar waar veel blues/rock/jazz uitmondt in nodeloos spierballenvertoon blijft de sfeer op "Live Blues in Red Square" over het algemeen ingetogen. Dit levert spannende en organische blues-rock op, altijd voorzien van een subtiele en relaxte groove. Op alle tracks werken ze zich door alle bluesclichés heen en doen dat op zijn eigen, herkenbare wijze: vuurwerk van rhythms...blues, en een beetje jazz. Naast de zelfgepende songs, "Hello", de ultieme love song uit het album "Solid Ground" en "Love Breaking Shuffle" en "Blue Rose" uit zijn album "Blue Fix" met steeds dat prachtige gitaarspel van Mail, treffen we op dit album ook uitgebalanceerde covers van o.a. Albert Collins en natuurlijk Elmore James in de medley "Nov 27 Blues / Sky's Crying". Wat mij betreft mogen Wolf Mail en Arsen Shomakhov de handen vaker ineen slaan. De combinatie is niet helemaal nieuw, maar toch klinkt de mix van blues, rock en jazz behoorlijk uniek. En wie weet is na Japan en Rusland, Noorwegen, België aan de beurt?

 

16 april- River Studios - Alkmaar, NL
17 april- Club Tavern - Bergen, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: ZYX Music

video