PAUL JONES - SUDDENLY I LIKE IT

Vele muziekliefhebbers zullen Paul Jones, de frontman van de legendarische Manfred Mann kennen voor de hits die hij met deze band scoorde in zijn vroege jaren als "Do Wah Diddy Diddy", "Sha La La", "Pretty Flamingo", "Come Tomorrow", "5-4-3-2-1 (the Ready Steady Go TV theme)", "Oh No Not My Baby", "If You Gotta Go – Go Now" en "The One In The Middle". Toen Jones de band in 1966 verliet, op het hoogtepunt van hun roem, voor een solo carrière, leverde dat hem enkele grote hits op zoals: "High Time" (66), "I've been a Bad Bad Boy" (67), "Thinkin' Ain't For Me" (67), "Aquarius" (69). Daarna formeerde hij de groep The Blues Band in de jaren '80 en heeft met deze groep een enorme status opgebouwd, waarbij op onregelmatige basis albums verschenen. Jones, die er in de Blues Band als eerste bij was naast Tom McGuinness, voelde zich meer aangetrokken tot de stedelijke blues en de bigband muziek, al had hij een uitgebreide platencollectie van bluesartiesten, meestal met harmonicaspelers. Als acteur en theaterman was blueszanger worden echter niet zijn eerste ambitie. Naast zijn bijdrage aan deze twee bands en een wekelijks radioprogramma op de BBC heeft hij onlangs op 73 jarige leeftijd weer eens een solo-cd uitgebracht met als titel "Suddenly I Like It". Het is na "Starting All Over Again" uit 2009 zijn tweede soloalbum in dertig jaar tijd.

Zijn nieuwe album "Suddenly I Like It" is wederom geproduceerd en ondersteund door hetzelfde team als zijn vorige album. Carla Olson is dus weer de producent, zeg maar één van de weinig actieve vrouwelijke producenten. Maar we kennen haar best van haar producerwerk, bij artiesten als Jake Andrews (Paul's lead gitarist), Joe Louis Walker, Phil Upchurch, Barry Goldberg, Chubby Tavares en Mare Winningham, maar ook singles of individuele tracks van Taj Mahal, Billy Joe Royal, Sugar Blue, Peter Noone, Alvin Youngblood Hart, Otis Rush en Brenton Wood. Jones wordt op deze nieuwe cd begeleid door een vaste band, die bestaat uit gitarist Jake Andrews, bassist Tony Marsico (Cruzados, Matthew Sweet, Roger Daltrey), toetsenspeler Mike Thompson (the Eagles, Don Henley, Rod Stewart) en drummer Alvino Bennett (Brenda Russell, Chubby Tavares, Patrice Rushen). Daarnaast heeft hij weer een aantal gasten als Jools Holland, Joe Bonamassa en nog een paar anderen weten te strikken.

De opener "Are You Lonely For Me Baby" is geschreven door Bert Berns, maar was eerder een hit voor Freddie Scott en bevat naast een lange gitaarsolo de soulvolle stem van Jones, een stem die nog niet aan kracht heeft ingeboet. Hetgeen we ook kunnen zeggen van zijn harmonicaspel, want in zijn eigen geschreven "Sit Back Down" schittert hij werkelijk op zijn rockin' harmonica. Erg mooi zijn songs als "Beggar For The Blues", waar Paul's harmonica en de gitaar van Bonamassa lekker tegen elkaar op gaan en het dramatische "Brother Where Are You" met fraai saxofoonwerk van Tom Jr. Morgan. "Mountain Boogie" is meer een intermezzo, een jam door Paul en Jools Holland (piano / hammond B3). In de titeltrack "Suddenly I Like It", een recht-toe-recht-aan blues, gaat de hele band er weer volop voor en dan volgt het nummer "Don't Go To Strangers" een meer pop/jazz standard, die eerder te horen was in versies van Etta Jones, Arthur Prysock, Etta James en J.J. Cale, maar Paul's versie is overweldigend mooi. In het door Jools Holland geschreven "Remember Me" verrast Todd Wolfe ons met zijn vuil Delta slide- en resonator gitaarwerk. "Soul To Soul" bevat naast al de blazers, Gregg Sutton's backing vocals en gitaarwerk door het voormalig lid van the Bee Gees, Vince Melouney. "Trouble In Mind" in wederom een song uitgevoerd door Paul en Jools om even verder over te gaan in Nat King Cole's "Straighten Up & Fly Right", dat eerder een gevoel geeft dat je in een big band concertzaal stapt. In het hitgevoelige "I'm On My Way To A Better" horen we Little Willie G vocale bijdrage in de achtergrond om dan af te sluiten met "Above & Beyond", een volledige instrumentale jam waarmee de band dit album met verve afsluit.

Tracklist
1. Are You Lonely For Me Baby
2. Lonely Nights
3. Sit Back Down
4. Beggar For The Blues
5. Brother Where Are You
6. Mountain Boogie
7. Suddenly I Like It
8. Don’t Go Strangers
9. Remember Me
10. Soul To Soul
11. Trouble In Mind
12. Straighten Up & Fly Right
13. I’m On My Way To A Better Place
14. Above & Beyond

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Blue Heaven
Distr.: V2