THE ANSWER – RAISE A LITTLE HELL

“ They brought the blues, the swagger and soul back into the studio… “

In 2000 in Noord Ierland nam gitarist Paul Mahon, zoon van een jazz trompettist, het initiatief om een rock band op te richten. De rock band krijgt de naam “The Answer” met Cormac Neeson (zang), Paul Mahon (gitaar), zijn oude schoolvriend Michael “Mickey” Waters (bas) & James Heatley (drums). Midden 2000 komen ze bij elkaar voor de eerste repetities. In 2002 treden ze in Meath, IE, op als opener van het (alternatieve) ‘Witnness (rock) Festival’, dat door de Ierse bierbrouwerij Guinness (en later door Heineken) gesponsord wordt. Na enkele goedkope uitgaven in eigen beheer, brengt de groep in 2005 een éérste debuut single “Keep Believin’” uit, die hen definitief in de muziek mainstream moet brengen. Met het nummer wordt “The Answer” dat jaar genomineerd als ‘Best New Band’ tijdens de jaarlijkse ‘Classic Rock Awards’. In 2006 consolideren ze dit, door het uitbrengen van hun debuut album “Rise”. Er worden wereldwijd meer dan 100.000 exemplaren verkocht. In 2008 brengen ze een tweede album “The Mighty Everyday Demons” uit, dat nog beter onthaald wordt.

Hun ondertussen opgebouwde reputatie als live band, bezorgt hen een tweejarig contract als opener voor AC/DC tijdens hun ‘Black Ice World Tour’. Ze touren vanaf eind 2008 de wereld rond en komen zo in de beste en grootste plaatsen. Hun groei wordt in 2011 creatief gearchiveerd, met een nieuw album “Revival”, met daarop meer eigen nummers. Het album is produced door Chris “Frenchie” Smith en gemixt door Chris Sheldon (“Foo Fighthers”, “Garbage”, “Pixies”…). Opnieuw tourt de band in de UK en Europa. “The Answer” moet even door een turbulente periode heen en neemt enkele harde beslissingen naar de toekomst toe, door voor een nieuw management en een nieuw platen label te kiezen. Deze wijzigingen hebben in 2012 opnieuw een positief effect op de output van de band. Er worden dat jaar opnieuw songs geschreven voor een vierde studio album “New Horizon”. De lay-out en foto’s van het album zijn verzorgd door Storm Thorgerson (“Pink Floyd”, “Led Zeppelin”, “Muse”). Het vierde album van “The Answer” met als producer Toby Jespon, bewees dat de band na dertien jaren boven het actuele rock gemiddelde uitgestegen is.    

Er is twee jaren later een vijfde album ”Raise A Little Hell”, dat in de zomer van 2014 in Madrid, Spanje met producer Guillermo Maya opgenomen werd.  We kennen “The Answer“ van hun vorige release bij hun nieuwe label en weten, dat het er (muzikaal) hard aan toe kan gaan. Met hoofdzakelijk originele nummers zet “The Answer” zijn weg verder met songs, die iedere (hard) rocker zal bevallen.

Het album is door de blues en Southern rock accenten geen zuiver hard rock album, maar deels ook een klassiek rock album. Heel opvallend en ook belangrijk blijft de (zuivere rock) stem van de charismatische frontman Cormac Neeson, die zich hiermee naast de groten kan etaleren. Het album, vergeleken met zijn voorganger “New Horizon” (2013), is (met nummers als 4”Cigarettes & Regret”, 9”Gone Too Long” en zeker het erg rustige 6”Strange Kinda’ Nothing”) een minder gespierd album, wat ook minder “harde” fans over de streep zal trekken. Hard Rock fans moeten zich echter niet te vlug ongerust maken, want er is voldoende “harder” stuff, met dito gitaar geweld (en nummers als de opener 1”Long Live The Renegades”, 3”Aristocrat” (met harmonica!)of 8”Whiplash”) te horen. Nadat de laatste noten van de album afsluiter en titel song 12”Raise A Little Hell” weg gezinderd zijn,wil ik dit nog kwijt: ”The Answer” tourt momenteel en doet in april ook Nederland aan. Ze treden bij onze Noorderburen twee maal op: volgende week op 10/04/15 in Gebr. de Nobel, Marksteeg Leiden en dag erna op 11/04/15 in Hedon, Burgemeester Drijbersingel Zwolle. Zorg dat je erbij bent!

“The Answer” heeft met zijn nieuwe album “Raise A Little Hell” een nieuwe belangrijke stap gezet en zijn aanhang m.i. verder uitgebreid. Het is een gevarieerder rock album, met rock songs die je letterlijk zullen beroeren!       

Eric Schuurmans

 

10/04/15: GEBR. DE NOBEL, LEIDEN
11/04/15: HEDON, ZWOLLE

Album tracks: 1”Long Live The Renegades” - 2”The Other Side”  - 3”Aristocrat” - 4”Cigarettes & Regret” [Neil Mason, Jaren Johnson & Court Clement] - 5”Last Days Of Summer” - 6”Strange Kinda’ Nothing” - 7”I Am What I Am” - 8”Whiplash” - 9”Gone Too Long” - 10”Red” [Neil Mason & Tyler Bryant] - 11”I Am Cured” - 12”Raise A Little Hell”  – All songs written by Heatly / Mahon / Neeson & Waters, except [where indicated] – Produced by Guillermo “Will” Maya

Line-up:
Cormac Neeson: lead vocals, additional vocals, harmonica
Paul Mahon: guitar, vocals
Michael “Mickey” Waters: bass, vocals
James Heatley: drums, percussion, vocals
& Gema Vau: additional vocals (1,2,6)

Discography:
2005 : “Keep Believin’” – debut single
2005 : “Never Too Late” - single
2006 - 2007 : “Rise” – debut album *
2008 : “Live At Planet Rock Xmas Party”
2009 : ”The Mighty Everyday Demons” *
2011 : “Revival” *
2011 : “412 Days Of Rock & Roll” – CD/DVD
2012  : “Rise” - EP
2013 : “New Horizon” *
2015 : ”Raise A Little Hell”
* studio albums

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Napalm Records

video