THE EPHEMERAL STRINGBAND WITH TATIANA HARGREAVES - LAND OF REST

Land Of Rest is het derde album van dit sympathieke drietal, afkomstig uit Massachusetts. Molly Merret (gitaar, banjo, zang en fiddle), Maggie Shar (banjo en zang) en Tim Dolan (zang, gitaar en mandoline) worden op deze plaat bijgestaan door Tatiana Hargreaves, een nog jonge, maar razend populaire en talentvolle folk violiste.

Old time music, als een genre aanduiding, is een lastige term, maar grijpt terug naar de wortels van de traditionele Noord Amerikaanse volksmuziek, die logischerwijze op zijn beurt zijn roots weer hebben liggen in de muzikale tradities van de immigranten die het continent kwamen ontginnen. Met een sterke focus op snaarinstrumenten als banjo, gitaar en viool zijn dan ook weerkaatsingen te ontwaren van Schotse en Ierse mystieke klanken.
The Ephemeral Stringband combineert op charmante wijze de klanken van het Oude Europa met de galmen van country, bluegrass en gospel, al blijft de boventoon smakelijk sober en de setting  rijkelijk gedateerd.

In een nummer als Weeping Mary, een traditional uit de 19e eeuw, is de invloed van de Keltische volksmuziek onmiskenbaar . Hargreaves schittert in het instrumentale Lost Girl door haar meeslepende geluid op fiddle en lijkt je mee te willen nemen door de prachtige dalen van een Schots tafereeltje. Het midden van het album wordt gedomineerd door een zekere lichtheid door nummers als Drown (een nummer van Molly Merret) en Ruby Ridge die gedomineerd worden door prachtige verhalen, gracieuze zang en je uitnodigen om bij het vuur voor de veranda te komen zitten.

In tijden waar het streven naar productionele perfectie en het etaleren van een hippe sound zo leidend lijken te zijn in de muziek business is het goed te beseffen en te ervaren dat bands als The Ephemeral Stringband weinig nodig hebben om je terug te brengen naar de tijden van weleer met hun eerlijke en authentieke geluiden. Land Of Rest is aldus een rijk eerbetoon aan het verleden van een stukje van de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Ferenc Koolen

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video