ROGER CHAPMAN - CHAPPO

De in 1942 geboren Brit Roger Maxwell Chapman, ook wel bekend als Chappo, zijn grote faam kwam pas in 1982, toen hij in Duitsland gehuldigd werd als beste zanger tijdens de German Music Awards. Verder trad de man op voor het beroemde Rockpalast en zullen de meesten hem herkennen van zijn participatie aan de Mike Oldfield hit "Shadow On The Wall". Dit nummer is dan ook die bewuste track op "Maybe The Last Time", die werd opgenomen in de zomer van 2011 in München, tijdens een Harley Davidson-meeting. Eerder in 2009 bracht de krasse knar nog een dubbelalbum uit met de titel "Hide Go Seek", met daarop achtentwintig nog niet eerder uitgebrachte tracks, demo’s en alternatieve versies van eerdere opnames.

Bij het Madfish label verscheen pas het album "Chappo", geremastered van de originele tapes, en hiervoor moeten we wel echt terug naar de beginperiode van zijn carrière, want in die jaren zestig en zeventig maakte Roger Chapman werkelijk de podia onveilig. Voor degenen die Chappo uit deze vroege periode niet moesten kennen: Chapman is vooral bekend voor zijn aparte rasperige schuurpapieren vocals bij de fameuze Britse rockband "Family", waarbij hij in 1967 toetrad en "Streetwalkers" die hij in 1974 samen met Charlie Whitney oprichte, en achteraf met zijn band "The Shortlist". Samen met Paul Rodgers van "Free" en "Bad Company" was hij volgens mij één van de echte rockzangers van de jaren 70 en 80.

Vanaf 1978 treedt Chapman solo op, soms met een begeleidingsband. Hij staat bekend als een temperamentvol performer en wordt als zanger geroemd om zijn rauwe vocale vibrato. Sinds dat jaar '78 opereert hij dus onder zijn eigen naam, duurzaam gescheiden van gitarist Charlie Whitney met wie hij tijdens het bestaan van voornoemde groepen tientallen nummers componeert. Sinds het verscheiden van Streetwalkers heet zijn vaste maatje Geoff Whitehorn, een combinatie die de moeite waard is maar artistiek tot minder in staat moet worden geacht dan het tandem Chapman/Whitney. Chapman's Lp's brengen hem echter weinig commercieel succes.

Anderzijds behaalde hij wel succes met een cover van "Let's Spend the Night Together" van The Rolling Stones in 1978, het jaar dat ook zijn eerste studuoalbum "Chappo - On Fire" verscheen. Dit album werd opgenomen in the Startling Studios en geproduceerd door David Courtney. Op het album staan nummers die vele jaren later steeds zijn live favorieten zijn gebleven. Songs als "Moth To A Flame", het glorieuze "Who Pulled The Night Down" en de prachtige cover van "Hang On To A Dream", een hommage aan de Amerikaanse songwriter Tim Hardin, zijn dan ook veelal terug te vinden op de liveplaten die de volgende jaren van hem zijn verschenen. En dat zijn er heel wat, want Roger Chapman is een artiest die je live moet ondergaan, gewoon zijn stem heeft zo zijn charme, rauw en echt.

Deze 2015 editie, is een mooi 2cd media boek geworden, liefdevol geremasterd van de originele tapes die ontdekt zijn in Roger's loft in 2012 door Pete J Reynolds. Het boekje is mooi verpakt met krantenknipsels, officiële persberichten en foto's, teksten en liner notes van Roger Chapman’s expert Pete Feenstra. In aanvulling op de geremastered versies van de originele tapes van "Chappo - On Fire" van dit album op CD1, verzamelt CD2 twee nummers van de originele opname sessies, alternatieve versies van bekendere titels, covers als Blind Willie McTell's, "Let’s Spend The Night Together" en een ultra zeldzame demoversie van het nummer "Talk To Me Now".

"Chappo" is zeker een mooie aanwinst in de platenkast van iedere rockliefhebber van deze Britse rock icoon, zeg maar een cultfiguur die jaren zijn rock doordrenkt met R & B, met zijn markante stemgeluid te berde bracht, well done, Chappo!

 

TRACK LISTING — DISC 1
1. Midnite Child ( 03:49 ) -
2. Moth To A Flame ( 04:57 ) -
3. Keep Forgettin' ( 04:21 ) -
4. Shape Of Things ( 03:49 ) -
5. Face Of Stone ( 04:04 ) -
6. Who Pulled The Nite Down ? ( 03:48 ) -
7. Always Gotta Pay In The End ( 04:25 ) -
8. Hang On To A Dream ( 03:35 ) -
9. Pills ( 04:29 ) -
10. Don't Give Up ( 07:03 ) -
TRACK LISTING — DISC 2
1. Let's Spend The Night Together ( 03:27 ) -
2. Third Rate Romance ( Original Album Session Track ) ( 03:38 ) -
3. Higher Ground ( Original Album Session Track ) ( 04:55 ) -
4. Always Gotta Pay In The End ( Alternate Version ) ( 04:31 ) -
5. Who Pulled The Nite Down ? ( Alternate Version ) ( 03:44 ) -
6. Pills ( Alternate Version ) ( 04:36 ) -
7. Moth To A Flame ( Alternate Version ) ( 05:01 ) -
8. Keep Forgettin' ( Alternate Version ) ( 04:02 ) -
9. Don't Give Up ( Alternate Version ) ( 09:40 ) -
10. Talk To Me Now ( Demo ) ( 03:33 )

Artiest info
Website  
 

Label: Madfish Records
Distr.: Bertus

video