ERIK PENNY – HEART BLEED OUT

“Erik Penny: I write stories about the space we share here, while we are here… “

De Amerikaanse singer-songwriter Erik Penny, woonachtig in Berlijn - Kreuzberg, die zowel solo als met begeleidingsband (Ben Barritt - gitaar, Markus Runzheimer - bas & Tom Osander - drums) optreedt. Penny is opgegroeid in El Paso en Los Angeles. Penny begon zijn muzikale carrière als zestienjarige, als bassist. Hij volgde een cursus schilderen, maar stopte deze om met zijn vroegere band te kunnen gaan touren. Na twee jaren besloot hij terug naar Los Angeles te gaan. Hier neemt hij solo enkele EP’s (“Summer Stares” - 2005, “Erik Penny” - 2007) en twee studio albums (“Footprints” - 2006, “The Linger Kiss” - 2008) op. In 2008 verhuist hij naar Berlijn. Hier vindt hij voldoende steun, om in 2010 zijn album “Bend “ op te nemen Aan dit album werkten muzikant Mocky, drummer Sebastian Madsen, bassist Markus Runzheime en gitarist Gabriel Gordon mee.

Erik Penny tourt solo in 2009 en in 2010 samen met Milow, Eli „Paperboy“ Reed en Ronan Keating. Na de release van “Live At The Sofa Sessions” in 2011 stopt hij twee jaren met muziek, om voor zijn ernstig zieke jonge dochter te kunnen zorgen. In 2013 treedt Penny opnieuw op. Hij opent dan vier concerten van Joe Cocker. In de herfst van 2014 ontdekt het Berlijnse label ‘Blackbird Music’ hem. Ze brengen in 2014 zijn album “Heart Bleed Out” uit. Het albums is in verschillende studio’s in Berlijn en LA opgenomen. Naast zijn bassist Markus Runzheimer en drummer Earl Harvin werken een rits gasten mee.

Erik Penny is opgegroeid met de Britse rock, folk en singer-songwriter anno jaren ’70. Later door de new wave en Indie-rock. Vandaag sluit hij met zijn nieuwe album de cirkel en keert hij terug naar de akoestische gitaar en de klassieke Amerikaanse songwriter traditie. Op zijn vierde en nieuwe album  staan veertien originele songs. David Green was zijn producer. Penny is een charismatische verteller, een filosoof. Hij vindt zijn onderwerpen in de kleine, bijzondere ogenblikken, die hij naar een hoger niveau tilt.

De pijnlijke en uitdagende maanden, dat hij thuis was om voor zijn dochter te zorgen, is samengevat in snapshots, die met een beetje melancholie maar zonder verbittering, doordrongen zijn. In zijn songs zijn bedenkingen over de toekomst, net zo aanwezig als die over vergankelijkheid en verlies. 12”Old Enemies” is bijvoorbeeld zo’n song, waarin beide gevoelens verweven zit. De opener en titel song van het album 1”Heart Bleed Out” is voor Penny een open brief met beloften, die geschreven is aan een overleden, geliefd persoon. David Green is ingetogen op mandoline te horen. In 2”Flowers & Fire” dwalen we door het nachtleven van een grote stad, waar we niet in staat zijn, om aan de vluchtigheid en oppervlakkigheid te  ontsnappen. Op pedal steel gitaar zorgt Eric Heywood voor de juiste sfeer. Als we met Kelly in 3”A Path We Share” gaan stappen, lopen we over een stukje over de stoffige, hobbelige weg van de eenzamen, die weinig naastenliefde hebben gekend en die enkel de stem van de waarnemer gehoord hebben. Kenny wil ze ditmaal zeker niet laten gaan. Penny bezingt in 4”Like Water” een zoektocht naar liefde, maar die verdwijnt zoals het water in de rivier. Nog meer hopeloosheid en vragen, zoeken naar andere manieren om te kunnen praten, is het onderwerp van 5”Another Way Of Talking”. Zal morgen een betere dag zijn dan vandaag? Wanneer zullen onze ogen open gaan?...  6”High As A Ghost” is het verhaal van Jim, een Mexicaan en drummer, die een avondje vertier zoekt en Dazy ontmoet. Dazy, die zo “high is as a mocking bird, high as a ghost”. Oaxaca is de op vijf na grootste staat van Mexico. Oaxaca ligt in het zuiden van Mexico. De Grote Oceaan ligt ten zuiden van Oaxaca. De volgende song 7”Girl From Oaxaca”  is een song over een meisje uit Oaxaca, maar ook een verhaal over eenzaamheid. De eenzaamheid die in elk van ons zit, want enkel je naam draag je altijd met je mee: “There is loneliness inside us all!” Op cello: Frédèrique Labbow. In de country song 8”Call It Home” wil Penny thuis wakker worden, naast zijn geliefde, daar waar je plaats is. In de lente 9”Springtime”, zijn er geen regels en voorschriften. In 10”Dance” bezingt Penny dan weer de schoonheid in een metafoor van een jonge vrouw met een kokosnoten huid, waarvan de schoonheid zo perfect is, als hun wederzijdse gebrokenheid. Zij heeft desondanks vele bewonderaars, maar  is nog steeds niet gelukkig en wacht nog altijd op een kans. “It’s not my place to hold you down…” Iemand moeten laten gaan vraagt moed. Dit weet Penny ook en bezingt hij in 11”Not My Place”. De prachtige klarinet solo is van Sebastian Borkowski. Het einde nadert, maar in het opgewekte 13”Feel Love”, is er hoop. “I’m alive. She said you must love!…” Borkowsk opnieuw,  nu met fluit. Kelly besluit met 14”The Meaning”, bekentenissen van een grootvader. Maar, eind goed, alles goed: You will find your way home tonight!

Erik Penny is de hedendaagse singer-songwriter, die ons voor de spiegel zet, om ons de dingen rond opnieuw te laten zien. Penny verwoordt dingen en situaties prachtig, zonder de essentie en de boodschap geweld aan te doen. Dit is waar songwriting m.i. altijd om moet gaan!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Heart Bleed Out” - 2”Flowers & Fire” - 3”A Path We Share” - 4”Like Water” - 5”Another Way Of Talking” - 6”High As A Ghost” - 7”Girl from Oaxaca” - 8”Call It Home” - 9”Springtime” - 10”Dance” - 11”Not My Place” - 12”Old Enemies” - 13”Feel Love” - 14”The Meaning” – All songs written by Erik Penny – Produced by David Green / Michael Ungerer (6,9) & Erik Penny

Line-up:
Erik Penny: vocals, guitars, percussion, keys, backing vocals
David Green: acoustic, electric guitars, slide guitar, mandolin, Rhodes, piano, backing vocals
Markus Runzheimer: electric & upright bass, backing vocals
Earl Harvin: drums, percussion, backing vocals
Eric Heywood: pedal steel guitar
Simon Frontzek: piano, backing vocals
Sebastian Borkowski: sax, clarinet, flute
Yvonne Ambrée, Mowat, Ester Cowens: backing vocals
Volker Meitz: organ, keys, piano
Alexandre Hasson: keys
Frédèrique Labbow: cello
Jesse Barnes: electric guitar
Jörgen Blumenstein: violin

Discography:
2005 : “Summer Stares” - EP, 6#
2006 : “Footprints”
2007 : “Erik Penny” - EP, 5#
2008 : “The Linger Kiss”
2010 : “Bend”
2011 : “Live At The Sofa Sessions”
2014 : ”Heart Bleed Out”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Blackbird Music

video