AMERICAN AQUARIUM - WOLVES

Onlangs verscheen de nieuwe cd van American Aquarium. Deze Amerikaanse band bestaat uit vijf jonge muzikanten uit North Carolina en bestaan bijna 10 jaar. De band rond singer-songwriter en schrijver BJ Barham opereerde de eerste vijf jaar van haar bestaan in betrekkelijke anonimiteit, maar na de release van haar vijfde plaat "Small Town Hymns" in 2010, met zijn opwindende plattelandsromantiek, werd de band omarmd door de critici en door de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. Met het door Jason Isbell geproduceerde "Burn. Flicker. Die." (2012) leverde American Aquarium ruim drie jaar geleden haar voorlopige meesterwerk af. Ex-Drive-By-Trucker Isbell combineerde op deze plaat pure met gladde countryrock en wist onder andere Spooner Oldham, DB’s-Leden Chris Stamey en Wes Lachot, zangeres Amanda Shires en Caitlin Carey aan te trekken om een muzikale bijdrage te leveren. Maar sindsdien was het stil. Aan deze stilte komt een einde met de release van "Wolves". De nieuwe plaat van de band volgt op een periode van veel touren, want American Aquarium spendeert weinig nachten in hun hometown Raleigh: zo’n 300 dagen per jaar schiet ze over uitgestrekt asfalt om her en der in hun thuisland op te treden, hetgeen meteen genoeg inspiratie opleverde voor hun nieuwste plaat.

"Small Town Hymns" en "Burn. Flicker. Die." lieten een geïnspireerd klinkende band horen die haar oude geluid trouw bleef, maar ook voorzichtig nieuwe wegen verkende in wat grootser en steviger klinkende songs. Het leverde de band prima recensies op, maar de verkoop viel eerder wat tegen, zodat hun label Last Chance Records hun dumpte. Inmiddels heeft de band onderdak gevonden bij een ander label, Blue Rose, en is de band’s achtste plaat, "Wolves", verschenen. "Wolves" laat zich beluisteren als een back to basics plaat. Op haar nieuwe cd keert American Aquarium terug naar eenvoud, zonder hierbij overigens te vervallen in herhaling. Duidelijk is wel te horen dat de band, meer dan op de voorgaande albums, voor een eigen richting heeft gekozen, een eigen sound binnen de americana-scene heeft verworven. De wat stevigere accenten van de twee voorgangers zijn weer grotendeels verdwenen en hebben plaats gemaakt voor ingetogen en meeslepende songs met invloeden uit de folk en country. "Wolves" laat horen dat BJ Barham nog altijd songs schrijft van wereldklasse en dat American Aquarium nog steeds moet worden gerekend tot de smaakmakers van het alt-country genre. American Aquarium maakt op dit nieuwe album muziek die nadrukkelijk teruggrijpt op muziek uit een ver verleden. Bands als The Jayhawks en Slobberbone en het werk van Bruce Springsteen zijn een belangrijke inspiratiebron voor BJ Barham, maar ook het uit de vroege jaren stammende werk van Whiskeytown en de vernieuwingsdrang van Uncle Tupelo hebben hun sporen nagelaten in de muziek van de band.

De nieuwe plaat van de band bevat weer een serie songs die een breed spectrum van de Amerikaanse rootsmuziek bestrijken en afwisselend raken aan het werk van de zojuist vernoemde bands. "Wolves" is zeker geen vrolijke plaat geworden. De vorige platen van de band waren al somber van toon, maar op de nieuwe plaat van de band doet BJ Barham er nog een schepje bovenop. Het levert wederom prachtige teksten op, over onverbloemde waarheden van opoffering, verslaving, vergrijzing, grote dromen en de altijd aanwezige angst om te falen, maar ook in muzikaal opzicht is "Wolves" van een buitengewoon hoog niveau. Voor de productie tekende, de van Megafaun bekende Brad Cook, die uitstekend aanvoelt wat de indringende songs van BJ Barham nodig hebben door het gebruik van o.a een heel arsenaal aan instrumenten. De beeldende songs op "Wolves" ontroeren vrijwel zonder uitzondering en prikkelen de fantasie. De instrumentatie is in de meeste gevallen sober en stemmig, maar ook de wat stevigere songs als "Old North State" en "Losing Side of Twenty-Five" (video), worden dit keer niet geschuwd. Anderzijds, songs als "Man I'm Supposed To Be" grijpen je stevig vast en laten je pas los wanneer de laatste noot heeft geklonken. Meteen zijn dit ook de 3 meest opvallende songs van deze plaat. Met "Wolves" hebben de heren van American Aquarium de lat weer een stukje hoger gelegd, en schaart de band zich eveneens ook definitief onder de allergrootsten in het genre.


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video