TEMPEST – THE TRACKS WE LEAVE

Keltische folkrock rechtstreeks tot ons gebracht door een kwintet uit Oakland, Californië, dat is wat zanger Lief Sorbye ons met zijn formatie ‘Tempest’ wil voorschotelen. Nu met het elfde album “The Tracks We Leave”, een nieuwe studioplaat die volgt na vijf jaar van relatieve stilte rond de groep en de release van hun album “Another Dawn” in 2010.

‘Tempest’ werd opgericht in 1988 en er staan al meer dan 2000 live optredens op de teller van deze folkformatie, die naast oprichter Lief Sorbye met zijn Noorse roots momenteel bestaat uit gitarist Greg Jones, fiddler Kathy Buys, bassist Josh Fossgreen en drummer Adolfo Lazo.

De energie die na al die jaren nog afstraalt van deze band bij hun live optredens is opmerkelijk en aanstekelijk. Ze brengen elementen samen uit de traditionele folkmuziek van Scandinavië, Afrika, Indië en het Midden-Oosten en vermengen die met de meer gekende Ierse en Schotse (Keltische) folk en flarden van blues en country tot hedendaagse, dynamische ‘Celtic’ folkrock.

Wat we daarmee juiste bedoelen kunt u misschien best zelf ervaren via de video bij deze recensie waarin ‘Tempest’ de stokoude traditional “Rantin’ Rovin’ Robin” brengt, de eerste song op het nieuwe album “The Tracks We Leave”. Naast die oude, vaak instrumentale traditionals componeren de diverse bandleden ook nieuwe nummers waarvan er enkele een plaatsje op dit album hebben gekregen.

De albumtiteltrack en de song “Ganesh” zijn zo’n eigen gezongen nummers, gecomponeerd door Lief Sorbye en zijn echtgenote Patricia Reynolds, terwijl Greg Jones tekende voor het instrumentale “Vagabonds” en Josh Fossgreen voor de instrumentale, Arabisch geïnspireerde bonustrack “Surfing To Mecca”, een nummer dat ‘Tempest’ al meer dan 20 jaar live speelt. Twee andere instrumentaaltjes op deze cd werden door bandleider Lief Sorbye gecomponeerd: “September Jig” en “Fog On The Bay”.

Een opvallende song op deze plaat is het nummer “Alle Mann Hadde Fota”, een traditional die hier in de Noorse taal wordt gezongen door Lief Sorbye en vertaald wordt als ‘alle mannen hebben voeten’. Het is een verhaal dat gerelateerd wordt aan de magische en mysterieuze trollen die in de Noorse geschiedenis voor altijd een bijzonder plaatsje hebben gekregen.

‘Tempest’ speelt naar aloude gewoonte opzwepende Keltische folkrockmuziek op hun nieuwste plaat “The Tracks We Leave”. Dat ze daarbij niet echt verrassend meer uit de hoek komen, kan men eigenlijk niet kwalijk nemen aan een formatie die al 27 jaar in dit genre actief is. Uit dit album blijkt echter wel dat de formatie hun missie nog altijd met volle overtuiging en energie weten te volbrengen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Magna Carta

video