CAROLE KING - A BEAUTIFUL COLLECTION – The Best Of

Carole King (geboren als Carole Klein in Brooklyn, New York geboren op 9 februari 1942) is begin dit jaar 73 jaar geworden, een mooie reden om Carole even in de spotlight te plaatsen en haar laatst verschenen werk "A Beautiful Collection" in de spotlight te plaatsen. De Amerikaanse singer-songwriter was in de jaren 60 vooral bekend van de songs die ze schreef voor anderen met haar toenmalige partner Gerry Goffin. Tot haar scheiding in '67 schudden het tweetal dan ook het ene na het andere kassucces uit de mouw, o.a. "Take Good Care Of My Baby" voor Bobby Vee, "Up On The Roof" voor The Drifters, "Will You Still Love Me Tomorrow" voor The Shirelles, "One Fine Day" voor The Chiffons, "(You Make Me Feel Like A) Natural Woman" voor Aretha Franklin, "Goin' Back" voor Dusty Springfield, "Pleasant Valley Sunday" voor The Monkees en "The Locomotion" voor Little Eva. In '67 start King met gitarist Danny Kortchmar, drummer Jim Gordon en tweede echtgenoot Charles Larkey (bas) de groep The City, wier "Now That Everything's Been Said" de richting aanwijst voor "Writer", de aanzet tot het monumentale "Tapestry", dat samen met het ook in '71 verschenen "Blue" van Joni Mitchell behoort tot de twee ultieme albums van vrouwelijke singer/songwriters uit die periode.

"Tapestry" gaat ondertussen, je zou het misschien niet zeggen, 44 jaar mee. Het album van de Amerikaanse singer-songwriter is uitgegroeid tot een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Een vrouw bepaalde, voor het eerst, wat ze wilde en hoe ze het wilde. Dus is iedere vrouwelijke singer-songwriter schatplichtig aan "Tapestry" – het is niet verwonderlijk dat veel vrouwelijke artiesten ook nu nog het album koesteren. Alle nummers van "Tapestry", met name "You’ve Got a Friend", "Natural Woman" en "Will You Love Me Tomorrow" werden grote hits. Commercieel noch artistiek weet King dat succes in latere jaren te evenaren, ofschoon ze dat decennium in de Verenigde Staten nog tien keer de Top 40 bereikt, o.a. met het van "Wrap Around Joy" afkomstige "Jazz Man" dat in '74 net niet de eerste plaats haalt. Het sterkste punt van haar muziek uit het eerste deel van de jaren zeventig zijn toch wel de tijdloze melodieën die goed blijven hangen. De artieste werd dan ook bijgestaan door een klein leger van musici en achtergrondzangeressen. Maar goed, anno 2015 klinken die songs toch wel enigszins gedateerd. Wat geen schande is, overigens. Het benadrukt de historische of sentimentele waarde van King's muziek. Na een lange afwezigheid doet King plots weer van zich spreken met "City Streets" (1989), haar beste werkstuk sinds "Tapestry", waarop ze geïnspireerde composities in de vertrouwde stijl combineert met een adequate moderne instrumentatie. Eric Clapton geeft twee mooie gitaarsoli ten beste en als vanouds heeft ze enkele nummers gecomponeerd met haar trouwe ex-echtgenoot Gerry Goffin.

Ondanks de malaise in de muziekindustrie verschijnen wekelijks ongekende hoeveelheden nieuwe releases en stapels heruitgaven van oude releases. Met name in de laatste categorie lijkt het aanbod de afgelopen jaren alleen maar te groeien. Poets oude opnamen op, doe er wat vergeten bonustracks en demo’s bij, stop het in een mooi uitgevoerd boxje en met name de wat oudere muziekliefhebbers trekken gewillig de portemonnee. Zo verscheen het album "A Beautiful Collection' - The Best Of - een prachtige collectie die nogal onvermijdelijk veel nummers rond het viervoudige-Grammy-winnende "Tapestry" album bevat, zeven van de 15 tracks o.a., maar dat betekent niet dat dit album niet een waardige toevoeging aan uw platencollectie zal vormen. Vele songs die van haar het best bekend zijn ontbreken aan deze compilatie, niet te min "A Beautiful Collection" biedt een kijkje bij enkele van haar andere grote hits. Met het titelnummer van deze collectie, "Beautiful", wil zij de gewone vrouw een hart onder de riem steken, want met King's charmante zang geeft ze deze vrouwen een gevoel van hoop. Dit nummer staat heden ook in de belangstelling omwille van "Beautiful: The Carole King Musical" (zie video) die momenteel in Londen loopt. Met songs als het prachtige "Jazzman" en het briljante "Carry Your Load" tussen al deze klassiekers is dit wel een collectie die haar beste songs viert. Het zijn echter de opnames, gebracht in een live-medley met James Taylor, als "Will You Love Me Tomorrow", "Some Kind of Wonderful" en "Up On the Roof", die deze nieuwe reeks onderscheidt van eerdere uitgebrachte 'Greatest Hits' collecties. Hoe de eerlijkheid van de teksten en hoe deze twee muzikale iconen deze verhalen overbrengen is gewoon prachtig. A Beautiful Collection is dan ook precies wat het beweert te zijn - mooi. Aan deze compilatie mochten best een paar essentiële nummers als "Tapestry", de titeltrack uit dit album, ontbreken, echter, Carole King's discografie is zeker naar wat alle singer-songwriters moeten streven, want al haar tijdloze liedjes en albums hebben dit al die jaren reeds bewezen.


Tracks:
1. Beautiful
2. I Feel the Earth Move
3. Child Of Mine
4. Sweet Seasons
5. It's Too Late
6. Will You Love Me Tomorrow/Some Kind Of Wonderful/Up On The Roof (Live)
7. Carry Your Load
8. Only Love Is Real
9. So Far Away
10. Jazzman
11. Believe In Humanity
12. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
13. Been To Canaan
14. You've Got a Friend
15. Will You Love Me Tomorrow?

Artiest info
Website  
 

Label: Ode Records
Distr.: Sony Music

video