SLAM ALLEN – FEEL THIS BLUES

 

“ Slam Allen carries on the family legacy of his father and uncles… “

Slam Allen is opgegroeid met de blues. Zijn vader en ooms speelden samen als “The Allen Brothers Band”. Slam was verplicht deze nalatenschap verder te zetten. Slam draaide aanvankelijk als soul / blues man in het Chitlin’ circuit mee, maar vond later ook internationaal als tour veteraan zijn weg. Slam was de lead zanger / gitarist van de “James Cotton Band”. Hij speelde in de band van deze nog levende harmonica legende James Cotton (°1935), samen met bassist Noel Neal, drummer Kenny Neal Jr. en gitarist Tom Holland. Solo werd Slam geëerd met de ‘Master Musician Award’ van de staat New York ‘Blues Hall of Fame’.   

Het nieuwe (derde) solo album van Slam Allen “Feel This Blues”, is een album met elf nieuwe songs en één cover van Prince. Op dit album wordt Allen gebackt door bassist Jeff Anderson, drummer Dan Fadel en toetsenman John Ginty. Allen opent het album met de titel song, een blues rocker 1”Feel These Blues”. Het is een nummer met een strak tempo, dat me even aan “Wang Dang Doodle“ van Willie Dixon doet denken. Vooral toetsenman John Ginty is al goed op dreef. Nadat Allen 2”All Because Of You” met een korte gitaar solo erg bluesyinzet, horen we een andere Allen. Het wordt even meer soulful als Allen met 3”In September” vervolgt. Het is een aardige dansbare song, die goed in de oren ligt. Met 4”The Blues Is Back” zegt Allen het zelf. Met deze herkenbare blues song doet hij zijn eerbare blues voorgangers de nodige eer aan. Niet alleen Allen’s zang is prima, maar ook zijn gitaar partijen zijn top. Het tempo gaat nog omhoog in de rocker 5”Baby Please Don’t You Go”, die zeker in het oeuvre van Chuck Berry zou gepast hebben. Ook hier mengt Ginty zich knap in de duellen met Allen. 6”35 Miles Outside Of Memphis” breidt hier daarna nog een rustig vervolg aan. Deze slow rocker, op sleep genomen door drummer Dan Fadel en bassist Jeff Anderson, zou dan weer uit de kast van CCR of Tony Joe White kunnen gevallen zijn. Het wordt opnieuw heel bluesy en super gevoelig met de slow 7”World Don’t Stop Turning”. Hier bewijst Allen opnieuw dat hij niet alleen een soul man is, maar ook dat de blues al jaren in zijn aderen stroomt. Wat een stem en wat een nummer! Bluesy soul, zo kan je 8”Can’t Break Away From That Girl” kort omschrijven. Het wordt opnieuw meer bluesy en rock als Allen met 9”When The Blues Come Around” vervolgt. Ook hier is het orgel van Fadel erg belangrijk en uitdrukkelijk aanwezig en biedt het groovy weerwerk tegen de pedaal escapades van Allen. 10”That’s Where We Go” is een onopvallend R&B nummer dat zeker op dit album past. Als je Allen in 11”You’re Wrong” hoort, moet je spontaan aan BB King denken. Allen’s stem en gitaar tussenkomsten zijn sprekend. Allen sluit het album af met een (de enige) bekende Prince cover 12”Purple Rain”. De versie die we van Slam Allen krijgen is een hem typerende soul versie, waarin hij fantastisch begeleid wordt door Dan Fadel, die nu achter zijn B3 orgel plaatsgenomen heeft. Allen sluit het nummer af met een geweldige solo, die zeker de laatste twijfelaars over de streep zal trekken.    

Veteraan Slam Allen is een soul en blues man in één persoon. Hij laat ons op zijn nieuwe album “Feel These Blues” uitgebreid van deze kwaliteiten uitvoerig genieten. Soul en blues liefhebbers, dit is jullie album!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”Feel These Blues” - 2”All Because Of You” - 3”In September” - 4”The Blues Is Back” - 5”Baby Please Don’t You Go” - 6”35 Miles Outside Of Memphis” - 7”World Don’t Stop Turning” - 8”Can’t Break Away From That Girl” - 9”When The Blues Come Around” - 10”That’s Where We Go”- 11”You’re Wrong” - 12”Purple Rain” [Prince] – All songs written by Harrison “Slam” Allen, except (12) – Produced by xxx

Line-up:
Slam Allen: vocals, guitars
Jeff Anderson: bass
John Ginty: Hammond B3, vintage vibe piano, acoustic piano, percussion
Dan Fadel: drums, percussion

Discography:
2009 : “Soul And Blues”
2010 : “This World”
2015 : ”Feel This Blues”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: American Showplace Music

video