AARON BURTON – ALL NIGHT LONG

Aaron Burton aka Peetie Whitestraw, uit Euless, TX, is een singer-songwriter / gitarist / mandoline speler, die traditionele Delta en Texas Country blues speelt. Burton is een muzikant die er in slaagt traditioneel en authentiek, als een zwarte te klinken. Burton laat zich soms begeleiden door Pat Boyack (lead gitaar), “Stompin’” Bill Johnston (mondharmonica), Christian Dozzler (piano / accordeon), Sonny Collie (bas) en Dick Cordes (drums). Verwar Aaron niet Aron Burton, de bassist die Chicago blues speelt en die in de late jaren ’50 nog samen speelde met Freddy King! Aaron Burton is een ‘self made’ muzikant. Vandaar zijn eigen unieke sound en insteek die hem typeert, als hij zijn eigen nummers schrijft. Het zijn de levenservaringen en de alledaagse dingen waar het volgens Burton in de blues om gaat en die hij steeds weer bezingt, op een eenvoudige maar innemende en eigen manier.

Aaron Burton trekt met zijn muziek van Memphis tot Maine, waar hij onderweg om zijn kost te kunnen verdienen, speelt in lokale clubs, bars en op straat. Burton werkte al met veel muzikanten samen. Hij opende zo o.a. voor David Edwards (1915-2011). Edwards was een Amerikaans Delta blues gitarist en zanger, beter bekend als David “Honeyboy” Edwards. Edwards leerde van zijn vader gitaar spelen, op een instrument dat hij voor acht dollar had gekocht. In de jaren ‘40 verhuisde Edwards naar Chicago, waar in 1942 zijn carrière begon. Hij speelde daar met o.a. Muddy Waters, Howlin' Wolf en Charlie Patton. Edwards was aanwezig, op de avond dat zijn vriend Robert Johnson vergiftigde whiskey dronk en overleed. Tot zover wat extra interessante details van deze geweldige muzikant en vriend van Burton. Een man die Burton ook bewondert is de Delta blues Chess gitarist Robert Lockwood Jr. (1915-2006), van wie hij nummers covert en… van wie hij ooit als busker een tip kreeg in Helena, AR. Robert Lockwood Jr. speelde samen met de mondharmonicaspeler Sonny Boy Williams II  (± °1912) en met één van de pionieren van de blues  en mondharmonicaspeler, zanger Little Walter (1930-1968).

In Oost Dallas doet Burton zijn wekelijkse dinsdagavond “Delta Blues Jam” in een club ‘The Goat’. Burton kon op zijn wekelijkse shows, al heel wat interessant volk overhalen; zoals Ray Reed, Hash Brown, Texas Slim, Pat Boyack, Cheryl Arena, "Stompin'" Bill Johnston, Joel Foy, Holland K. Smith, K.M. Williams, James Hinkle, Andrea Dawson, Christian Dozzler en nog vele anderen…
Aaron Burton bracht vanaf 2005 al vijf albums uit, met als debuut “aka Peetie Whitestraw”. Burton is terug gekeerd naar zijn oude country blues roots en de tracks klinken alsof ze in de jaren ’40 – ’50 geschreven zijn. In zijn volgende albums gluurt Burton telkens opnieuw achterom, naar zijn debuutalbum. Burton is een koppig iemand en wil een onafhankelijk muzikant / busker zijn en brengt daarom zijn albums in eigen beheer uit.

Het zesde album van Aaron Burton heet “All Night Long”. Het is een album met elf originele tracks en drie covers, incl. één bonus track. Op de tracks wordt Burton begeleid door de harmonicaspeler “Stompin’” Bill Johnston en drummer Dick Cordes. “Stompin’”? Omdat Johnston soms de stomp box als bas drum gebruikt? Voor zijn sterke voet stomp?... Vertel het mij!

Burton opent zijn album meteen met de titel song 1”All Night Long”. Lionel Richie gebruikte de titel al in 1983 voor zijn pop hit singel, maar verder moet je geen enkel verband zoeken tussen beide nummers. “Stompin’” Bill Johnston doet een lange intro op harp, waarna Burton vocaal overneemt. Met de country blues song 2”Driven Man” komt er wat meer drive in het album. Waar blijft Johnston al de grooves halen? 3”The Day Big Tex Caught Fire”  is een rustig blues nummer, dat drummer Dick Cordes met een aangename shuffle leidt. Aan het verhaal over de brand zou ik niet te zwaar tillen. Het is m.i. te nemen of te laten. Hierna volgt een korte pittige rocker over een dame die luistert naar de naam 4”Sweet T”. Met 5”Don’t Talk Bat About Me” rocken we nog even rustig verder en sluiten we een eerste reeks van eigen songs af. De eerste cover 6”Hangin’ On” is een blues nummer van Joe Jones, een Amerikaanse singer-songwriter en arrangeur uit New Orléans. Jones had in 1960 een grote R&B hit met “You Talk Too Much”. 7”Hard Luck Child” is opnieuw een originele song. Het is slepende song, met een somber ritme. Delta blues muzikant Charlie Patton schreef zijn bekendste song 8”Pony Blues” in1929, met de hulp van de eigenaar van een platen zaak. Aaron covert de song, maar hij was niet de eerste. “Canned Heat” (in “Living the Blues”  -  1968), Son House (in “The Great Bluesmen at Newport” - 1976), Big Joe Williams (in “Classic Delta Blues” - 1966) en Cassandra Wilson (in “Silver Pony” - 2010) namen al eerder dit nummer op. De country blues versie van Burton, met opnieuw een prima Johnston op harp, mag er zeker zijn! De country rocker die hierna volgt 9”The First Time I Met You Baby” is opnieuw een origineel en degelijk nummer, zonder overbodige franjes. 10”Statesboro Blues” van singer-songwriter Blind Willie McTell is de derde cover op het album. McTell was een Piedmont en ragtime blues zanger / gitarist. Burton voelt goed de sfeer van het nummer aan, waardoor de cover meer dan geslaagd is. Hierna volgen nog een reeks van eigen nummers, met eerst het trage, bezinnende Delta blues nummer 11”Old Age Blues”, met een fingerpickende Burton. 12”Tumblin’ Down” waarmee Burton vervolgt, is een shuffle, die opnieuw geleid wordt door drummer Cordes en waarin Johnston meerdere solo’s door zijn harp blaast. Met de instrumental 13”Hot Diggity James” sluit Burton fingerpickend en akoestisch de reeks af. Maar, is er ook nog de bonus track - 14”I’m Your Santa Claus”. Het is koud buiten, zingen ze, maar Burton, Johnston en Cordes sluiten het album fantastisch en warm af. Let’s rock Santa Claus! Ho, ho, ho…!

Toen ik Aaron Burton aka Peetie Whitestraw in 2013 voor het eerste hoorde op zijn album  “The Return of…”, was ik al behoorlijk gecharmeerd door deze aparte blues man. Wat Burton nu op “All Night Long” doet, is bevestigen wat ik toen al schreef:

“Aaron Burton kanaliseert op zijn album de rijke en gevarieerde erfenis van de Texaanse muziek, met als focus de country muziek. In de gevarieerde nummers ligt de nadruk op de teksten, de akoestische gitaar, het fingerpicken en de slides. Dit is een aanrader voor liefhebbers van Delta Blues en van een eigenzinnige Texaanse busker…”     

Aaron Burton was in het voorbije jaar voor enkele optredens in Frankrijk. Er zijn plannen voor een nieuwe Europese tour, met optredens in de UK en ? Hopen, dat we dit trio ook hier bij ons eens live mogen meemaken! Promotors, dit is jullie man!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
AARON BURTON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”All Night Long” - 2”Driven Man” - 3”The Day Big Tex Caught Fire” - 4”Sweet T” - 5”Don’t Talk Bat About Me” - 6”Hangin’ On” [Joe Jonas] - 7”Hard Luck Child” - 8”Pony Blues” [Charlie Patton] - 9”The First Time I Met You Baby” - 10”Statesboro Blues” [Willie McTell] - 11”Old Age Blues” - 12”Tumblin’ Down” - 13”Hot Diggity James” – bonus track - 14”I’m Your Santa Claus” -- All songs written by Aaron Burton, except [where indicated]

Line-up:
Aaron Burton: vocals, guitars, mandolin, mountain dulcimer*
“Stompin’” Bill Johnston: harp
Dick Cordes: drums

[*The Appalachian dulcimer (or mountain dulcimer, fretted dulcimer) is a fretted string instrument of the zither family, typically with three or four strings. Its origins are in the Appalachian region of the United States. The body extends the length of the fingerboard, and its fretting is generally diatonic / wiki.]

Discography:
2005: “aka Peetie Whitestraw”
2008: “How Can I Be Blue?” – feat. Christian Dozzler
2010: “Recession Blues” – feat. Christian Dozzler, Hash Brown, “Stompin'” Bill Johnston, Kevin Shermerhorn & Drew Alain
2011: “Rising Sun”
2013: “The Return Of Peetie Whitestraw”
2015 : ”All Night Long”

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby