HENRIK FREISCHLADER - NIGHT TRAIN TO BUDAPEST TOUR LIVE 2014

Einde november 2013 verscheen het laatste studio album van Henrik Freischlader. Niemand dacht op dat moment er aan dat het uitstekende 'Night Train To Budapest' misschien wel eens het laatste studio album van de Duitse super gitarist kon zijn. Het was dan ook een donderslag bij heldere hemel wanneer in mei 2014 het bericht kwam dat Henrik en zijn band zouden stoppen. Freischlader zou de geboekte concerten nog afwerken en daarna zou het definitief gedaan zijn. Ik had nog geluk dat ik in het najaar van 2014 nog twee ongelofelijk mooie concerten van deze fantastische muzikant mocht meemaken. Wanneer een maand geleden het bericht kwam dat er van deze 'Night Train To Budapest' tour een live album zou verschijnen was ik zo blij als een kind met Pasen of Sinterklaas. Nu ligt het album voor mij en heb ik de cd al verschillende malen beluisterd en ze is zo mooi dat ik nog steeds niet wil of kan begrijpen dat deze muzikant niet verder wil in de muziek wereld. Hij heeft alles om een heel grote naam te worden. Het album 'Night Train To Budapest Farewell Tour Live 2014' bevat tien songs uit de hele carrière van Freischlader. Het album werd opgenomen in oktober 2014 tijdens de afscheids tour door Martin Meinschäfer. Deze laatste deed ook de mixing en de mastering in de Megaton studios in Arnsberg Duitsland.

Openen doet Henrik deze live cd trouwens met een nummer uit zijn laatste studio album 'Night Train To Budapest'. Het lekker funky klinkende 'Better Man' wordt gedragen door de warme Hammond klanken van toetsenman Moritz Fuhrhop. Wanneer de frontman begint aan een verschroeiende gitaar solo verdwijnt het funky ritme uit het nummer en krijgen we een rock ritme. Na de solo keert de band terug naar de funky sound. Knappe opener. De warme speciale stem van Freischlader is een kenmerk dat steeds opvalt als je naar de albums van Henrik luistert. Maar voor mij blijft hij in de eerste plaats een uitstekend componist en gitarist. Luister maar naar het wondermooie 'To Cool For Me'. Een knappe rustige groove. Mo brengt met fijn korte riffjes op de toetsen de verfijning. Henrik zelf haalt prachtig uit met een vette en erg mooi klinkende gitaar solo, die rustig begint maar elke seconde groeit en ruiger wordt. Daarna neemt Mo over zoals alleen hij dat kan en hij doet het op dezelfde manier als zijn frontman, rustig beginnen en dan aanzwellen. Het wordt wat steviger en swingerder in 'Disapointed Women'. Lekker en gevarieerd slagwerk van de nieuwe drummer Dirk Sengotta en een knappe baslijn van de Griek Theofilos Fotiadis bepalen het rock ritme. Freischlader zorgt met zijn riffs voor de funky inslag. Dit is voor mij altijd al een top song geweest. Dat Henrik met Moritz Fuhrop één van de beste toetsenisten van Duitsland had wisten we al langer. Mo laat zijn klasse nog eens horen in 'Keep Playing'. Nu is het de frontman die overneemt van Mo en hij wil natuurlijk niet achter blijven. Het resultaat is een verschroeiende solo met behulp van de pedaal. De weemoed straalt echt van 'Everything Is Gone' af. Het verlies van een geliefde en het verdriet dat dit met zich meebrengt terwijl jezelf machteloos bent en alleen maar ondergaan, kan je niet beter weergeven dan met dit verschroeiende nummer. De gitaar van Henrik weent, klaagt en kermt. Bij mij roept dit ook de heimwee op naar concerten van Henrik en het gedacht dat dit misschien wel het laatste album zou kunnen zijn van deze grote artiest. Toch blijf ik hopen op een terugkeer van Henrik.

Een lekker groovy ritme en de instrumenten prima in balans dat is te horen in 'Point Of View'. Hier speelt Freischlader de moraal ridder die zingt dat materiële rijkdom niet alles is op deze wereld. Met een paar rake slagen zet Dirk Sengotta de rocker 'Gimme All You Got' in. Dit is een typische Freischlader song. Dat lekkere onrustige ritme en dito zang zijn nu éénmaal de handelsmerken van de Duitser. Hij gaat verschroeiend tekeer op zijn six string. Dirk Sengotta is voor mij stukken beter op het slagwerk dan zijn voorganger en van Theofilis Fotiadis weten we al langer dat hij zich in zijn nopjes voelt als hij in dit soort songs zijn diepe baslijnen mag spelen. Mo levert ook machtig werk af op de toetsen zonder op de voorgrond te treden. Het beste nummer op dit 'Live 2014' album, al is het moeilijk om te kiezen, is misschien wel 'She Ain't Got The Blues'. Een nummer uit zijn begin periode, dat net als 'Disappointed Women' op het uitstekende album 'Blues' uit 2006 staat. Het heeft een onweerstaanbaar ritme en eenmaal het gezongen gedeelte voorbij gaat het alleen maar steil berg opwaarts. Alle vier de muzikanten moeten hier alle registers opentrekken. Misschien valt de verschroeiende gitaar solo van Henrik het meest op, maar ik wil geen afbreuk doen aan de formidabele drive die van de ritme sectie uitgaat en het knappe vingerwerk van Mo. Dat Freischlader ook rustig en heel ingetogen kan spelen laat hij horen in het instrumentale 'Guitar Intro'. Met het tiende en laatste nummer 'Desert Love' blijft Henrik op de rustige weg. In dit meer dan tien minuten nummer waarin er voortdurend sfeer wisselingen zijn verveel je jezelf geen seconde. Elke noot in deze afsluiter is zo zorgvuldig gekozen dat je meegezogen wordt of je nu wilt of niet. Prachtig nummer. Bedankt Henrik, Moritz, Theofilos en Dirk voor dit onverwachte album. Hopelijk komt Henrik op zijn besluit om te stoppen met muziek terug en krijgen we nog verschillende albums van hem in de toekomst. Het gezegde dat je pas echt iets mist als het er niet meer is, klopt ook in dit geval. Ik mis Henrik Freischlader zijn muziek en zijn concerten heel erg. Dit uitstekende 'Live 2014' album verzacht de wonden, maar heelt ze niet.

Walter Vanheuckelom

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
HENRIK FREISCHLADER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Band
Henrik Freischlader: guitar&vocals
Theofilos Fotiadis: bass
Dirk Sengotta:drums
Moritz Fuhrhop:keys

Songs:
01: A Better Man 02:Too Cool For Me 03:Disappointed Women 04:Keep Playin’ 05: Everything Is Gone 06:Point Of View 07:Gimme Me All You Got 08:She Ain’t Got The Blues 09:Guitar Intro 10: Desert Love

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cable Car Records

video